Eiropols: Vērienīgā operācijā pret organizēto noziedzību arestēts 1000 aizdomās turamo • IR.lv

Eiropols: Vērienīgā operācijā pret organizēto noziedzību arestēts 1000 aizdomās turamo

28
Foto: Evija Trifanova, LETA

30 rumāņu bērni paglābti no cilvēku kontrabandistiem, kas viņus grasījušies izmantot kā vergus, arī prostitūcijā

Līdz šim nepieredzēti vērienīgā operācijā pret organizēto noziedzību vairākās Eiropas valstīs arestēts vairāk nekā 1000 aizdomās turamo, bet no cilvēku kontrabandistiem izglābti vairāk nekā 30 bērni, trešdien pavēstīja Eiropola priekšsēdētājs Robs Vainraits.

Operācija “Archimedes”, kas notika no 15. līdz 23.septenbrim, bijis “lielākais atsevišķi rīkotais koordinētais uzbrukums organizētajai noziedzībai Eiropā”, žurnālistiem Hāgā atzina Vainraits.

Operācija bijusi vērsta pret bandām, kas ir saistītas ar cilvēku kontrabandu, kibernoziegumiem, narkotikām un ieroču kontrabandu, vēsta LETA/AFP. Tajā piedalījušies aptuveni 20 000 policistu.

“Šīs operācijas vērienam nav precedenta,” norādīja Eiropola vadītājs. Policisti no visām 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī Austrālijas, Kolumbijas, ASV, Serbijas un Šveices veikuši 250 operācijas 300 pilsētās, ostās un robežšķērsošanas punktos visā Eiropā.

“Mēs šo operāciju plānojām, lai konkrēti dotu triecienu kriminālajai infrastruktūrai,” norādīja Vainraits. “Visā Eiropā daudzi noziedzīgi uzņēmumi, daži no tiem visai nopietni, tika iznīcināti,” viņš sacīja, piebilstot, ka operācijas mērķis bijusi “infrastruktūra kopumā, nevis tikai izolēti gadījumi”.

Kopumā veikti 1027 aresti, ieskaitot 250 Spānijā un 200 Bulgārijā. 30 rumāņu bērni paglābti no cilvēku kontrabandistiem, kas viņus grasījušies izmantot kā vergus, arī prostitūcijā.

Aizdomās par kontrabandu arestēti 94 cilvēki. Policija pārbauda 10 000 nelegālo imigrantu personību.

Likumsargi konfiscējuši 600 kilogramus kokaīna, 1,3 tonnas marihuānas un 200 kilogramus heroīna.

Likvidēta laboratorija, kas izmantota viltotu medikamentu pagatavošanai, konfiscētas 13 luksusa klases automašīnas, 15 miljoni kontrabandas cigarešu un vairāk nekā miljons eiro skaidrā naudā.

Policija pārtvērusi vairāk nekā 40 kokaīna pakas, kas tikušas sūtītas no Kolumbijas uz Eiropu, un aizturējusi vairākus narkokurjerus.

Meklēšanas operācijas un aresti veikti četrās Kolumbijas lidostās un divās ostās. “Sagaidāms, ka sekos arī citi aresti,” sacīja Vainraits, piebilstot, ka atsegti pavedieni, kurus policija turpinās pētīt nākamo “mēnešu un gadu laikā”.

Atklāti arī jauni maršruti, kurus izmanto noziedzīgie tīkli, piemēram, cilvēku kontrabandisti, apzinātas jaunas noziedzīgās pasaules tendences, viņš sacīja.

Operāciju koordinējis Eiropols, kura galvenā mītne atrodas Hāgā, Nīderlandē. “Operācija pauž ļoti skaidru vēstījumu,” sacīja Vainraits. “Tā skaidri pauž noziedzīgajai pasaulei – nebūs nevienas drošas vietas, kur viņi varētu izvērst savas aktivitātes.”

Šajā operācijā piedalījusies arī Latvijas Valsts policija, taču plašāku informāciju tā sniegs nākamnedēļ, aģentūrai LETA apstiprināja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

 

Komentāri (28)

ILZE 25.09.2014. 02.17

“Policija pārbauda 10 000 nelegālo imigrantu personību.”

_______________

Ko tas dod? Tūkstoši nēģeru interventu, katru nedēļu iebrūk Eiropā, bez mazākā riska tikt izkastrētiem un iededzinātu zīmi pierē tikt izmestiem Rietumsahāras krastā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu