Žurnāls: Igauņu drošībnieks īstenoja totāli nesekmīgu DP operāciju • IR.lv

Žurnāls: Igauņu drošībnieks īstenoja totāli nesekmīgu DP operāciju

28
Estons Kohvers. Foto: AFP/LETA

Iespējams, operācijas mērķis bija informācijas ieguve no avota Krievijā

Igaunijas un Krievijas pierobežā nolaupītais un tagad Krievijas cietumā ieslodzītais ilggadējais Igaunijas Drošības policijas pretizlūkošanas virsnieks Estons Kohvers īstenojis nesekmīgu operāciju, ceturtdien ziņo žurnāls „Ir”. Tā bija pilnīgi neizprotami veikta pretizlūkošanas operācija, apgalvo žurnāla informācijas avoti no drošībsargājošām iestādēm.

Krievijas drošības dienesti Kohveru nolaupīja 5.septembrī Luhamā apvidū Igaunijas dienvidaustrumos netālu no robežas ar Krieviju, un, lietojot spēku, aizveda sev līdzi. Krievijā Kohvers apsūdzēts spiegošanā, par ko viņam draud 10-20 gadi cietumā. Kohvers šīs apsūdzības noliedz. ASV, Eiropas Savienība un Ziemeļvalstis pieprasījušas Krievijai nekavējoties atbrīvot nolaupīto KaPo darbinieku.

Ļoti pieredzējušā un zinošā Igaunijas pretizlūkošanas virsnieka sagūstīšana ir spīdošs panākums naidīgas valsts izlūkdienestam, raksta žurnāls.

5.septembrī īstenojot slepenu operāciju, Estonu Kohveru pavadīja apsardze, apstiprinājusi Igaunijas Drošības policija. Kā stāsta Drošības policijas pārstāvis Harijs Pūseps, virsniekam bijušas ļoti skaidras instrukcijas, ka viņš savā darbā nedrīkst pāriet Igaunijas robežu un nonākt Krievijas teritorijā.

Operācijas īstenošanas nolūkā igauņu robežsargi saņēmuši pavēli attiecīgajā robežas punktā atslēgt novērošanas kameras.

Žurnāla pētījumā tiek pieļauts, ka Kohvers gaidīja informatoru, varbūt Krievijas valsts ierēdni, lai iegūtu no viņa informāciju un samaksātu par to 5000 eiro, kas pēc aizturēšanas atrasti pie viņa. Taču iespējams, ka sastaptais ziņotājs ir izrādījies nodevējs, dubultaģents vai arī FDD kādā citā veidā ticis Kohvera informācijas avotam uz pēdām.

Vissliktākajā gadījumā, kas arī nav izslēgts – informāciju par tikšanās laiku un vietu FDD saņēma no Drošības policijas iekšienes. Kā zināms, pēdējos gados Igaunijas pretizlūkošana savās rindās ir atklājusi divus darbiniekus, kas pārdeva informāciju FDD. Tie abi bija krievi: Rīgā dzimušais Aleksejs Dresens un kādreizējais Igaunijas VDK operatīvi-tehniskās nodaļas vadītājs, apakšpulkvedis Vladimirs Veitmans.

Nav skaidrs, par ko tieši Kohvers vāca informāciju šajā bīstamajā operācijā, kas tik skaļi izgāzās. Vairāki „Ir” avoti lika noprast, ka runa ir par īpaši bīstamu notikumu attīstības scenāriju – iespēju, ka Krievija var vēlēties atkārtot Austrumukrainas scenāriju arī Baltijas valstīs.

Savukārt pēc policijas un robežapsardzes dienesta anonīmā darbinieka stāstītā žurnālam „Ir”, Kohvers kopā ar kolēģiem ieradās no Krievijas puses. Viņiem sekoja FDD darbinieki. Tiesa, nav zināms, kad igauņi šķērsoja robežu un devās Krievijas teritorijā. Taču saskaņā ar robežsarga teikto, atgriežoties dzimtenē, pēdējos desmitus metru igauņus sagaidījis īsts sprints un apdullinoša uguņošana. Šaujamieročus nav lietojusi neviena no pusēm, jo igauņu mērķis bija dzīviem un bez starpgadījumiem nokļūt atpakaļ mājās, savukārt krievu mērķis bija sagūstīt vismaz vienu no pretizlūkošanas darbiniekiem.

Visa šī spiegu filmām līdzīgā darbība risinājās pāris dienas pēc tam, kad Tallinā ar spēcīgu runu Baltijas drošības atbalstam bija uzstājies ASV prezidents Baraks Obama un laikā, kad Velsā pulcējās NATO valstu līderi, lai lemtu par adekvātu alianses atbildi Krievijas agresijas draudiem.

Iespējams, ka liktenīgajās sekundēs neviena no pusēm nespēja precīzi identificēt notiekošo. Krievi tika pie viegla ieguvuma un devās prom, cik ātri spēja. Igauņi nespēja apņēmīgi reaģēt un būtībā atstāja savu pieredzējušo virsnieku bez jebkādas aizsardzības. Šī totāli neizdevusies operācija bija liels šoks ne tikai Drošības policijai, bet visai Igaunijas sabiedrībai.

Žurnāla avots arī norāda uz pilnīgi nesaprotamajām pretizlūkošanas darbībām – atvērta “loga” izveidošanu uz robežas, atslēdzot novērošanas kameras, kas rada milzu riskus, kā arī aģentu gaidīšanu, slēpjoties krūmos. Informācijas ieguvei ir daudz citu veidu, norāda anonīmais avots.

Trešdien saņemtās ziņas liecina, ka Kohvers oficiāli atteicies no pazīstamajiem advokātiem Marka Feigina un Nikolaja Polozova, ko viņam izraudzījusi Igaunijas valsts, vēsta Krievijas mediji. Šādu iesniegumu no Kohvera esot saņēmusi Maskavas Lefortovas rajona tiesa.

Kā uzskata Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, šī informācija liecina, ka Kohveram nav iespēju brīvi pieņemt lēmumus. Ministrs norādījis, ka Igaunijas valsts izraudzījusies šos advokātus, cenšoties nodrošināt Kohveram labāko iespējamo aizstāvību.

Visu rakstu lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (28)

ILZE 18.09.2014. 11.19

Drošībnieka īstenotā “operācija” atgādina 50-60os gadus.

+4
0
Atbildēt

0

dzintarz 18.09.2014. 11.48

“Kad lietus un vēji sit logā”..

RKS mākslfilma.

+2
-1
Atbildēt

0

Anonīms 19.09.2014. 15.05

Народ, нашла новую фишку по заработку – просто читать смс и получать за это деньги, я зарабатываю 20-30$ в день просто читая смс, времени не занимает вообще и возраст не имеет значения, деньги получала на карточку не однократно.Вот сами попробуйте, =вот ссылка – http://goo.gl/jLYqHo

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu