Pieņem elektroenerģijas izmaksu kompensēšanas mehānismu maznodrošinātajiem • IR.lv

Pieņem elektroenerģijas izmaksu kompensēšanas mehānismu maznodrošinātajiem

11
Elektrības skaitītājs. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem mēnesī nodrošinās 100 kilovatstundu elektroenerģiju par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm, ziņo LETA.

Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi paredz papildināt Elektroenerģijas tirgus likumu ar terminu “aizsargātais lietotājs”, kas ir mājsaimniecības lietotājs, kam pašvaldība, ievērojot sociālās palīdzības normatīvo regulējumu, ir piešķīrusi trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusu, kā arī daudzbērnu ģimenes.

Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem mēnesī nodrošinās 100 kilovatstundu elektroenerģiju par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenēm – 300 kilovatstundu elektroenerģiju par pašreizējo “Starta” tarifu. Par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

Daudzbērnu ģimenei, kas vēlēsies saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, būs jāvēršas pie attiecīgā pakalpojuma sniedzēja, apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam. Savukārt trūcīga vai maznodrošināta ģimene šādu pakalpojumu saņems, ja trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusu pašvaldība piešķīrusi iepriekšējā kalendārā mēnesī.

Nākamgad elektroenerģiju aizsargātajiem lietotājiem nodrošinās “Latvenergo”, bet no 2016.gada – uz diviem gadiem konkursa kārtībā izvēlēts elektroenerģijas tirgotājs. Konkursa priekšmets būs aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma nodrošināšanas pienākums/saistības ar viszemāko valsts budžeta līdzfinansējumu. Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas nosacījumus, finansēšanas apjomu un kārtību noteiks valdība.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā trūcīgas vai mazturīgas personas (ģimenes) statuss ir teju 130 000 personām un mājsaimniecībām, bet daudzbērnu ģimeņu skaits sasniedz 35 000. Iegādāties elektroenerģiju par zemāku fiksēto cenu šīm mājsaimniecībām ļaus likumā noteiktais aizsargātā lietotāja statuss.

Saeima iepriekš ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu līdz 2015.gada 1.janvārim.

 

Komentāri (11)

Kaspars Špūle 18.09.2014. 14.54

.

Beidzot sapratu, kāpēc Putins grib okupēt Latviju.

Arī viņš vēlas pārdot mums elektrību par “tirgus cenu”.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu