Valdība akceptē "Ripplewood Holdings" izteikto "Citadeles" iegādes piedāvājumu • IR.lv

Valdība akceptē “Ripplewood Holdings” izteikto “Citadeles” iegādes piedāvājumu

18
Banka "Citadele". Foto: Ieva Lūka, LETA

Nosacījumus bankas iegādes darījumam neatklāj

Valdība pēc vairāku stundu lemšanas otrdien ir akceptējusi ASV fonda “Ripplewood Holdings” izteikto bankas “Citadele” iegādes piedāvājumu, informēja valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība), atsakoties pašlaik sniegt sīkāku informāciju par darījuma nosacījumiem.

Straujuma stāstīja, ka šo darījumu atbalsta arī otrs “Citadeles” dalībnieks – Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB). Bankas pārdošanas līgums tikšot saskaņots tuvākajā laikā, ziņo LETA.

“Ripplewood Holdings” pārstāvis Tims Kolins atzina, ka pēc darījuma 25% “Citadeles” kapitāldaļu paliks ERAB īpašumā, 25% – “Ripplewood Holdings”, bet 50% – patlaban nenosauktiem investoriem. Pēc Kolina teiktā, nenosauktie investori nav saistīti ar Latviju.

Arī Straujuma darījuma detaļas neatklāja, bet piebilda, ka bankas investori – patiesie labuma guvēji – un darījuma summa tiks nosaukta drīzumā pēc līguma parakstīšanas, jo 30.septembris ir pēdējais datums, kad Eiropas Komisija vai nu akceptē darījumu, vai pārņem darījuma veikšanu savā ziņā.

Vaicāts, kā Kolins vērtē “Citadeles” vadību un darbu, “Ripplewood Holdings” pārstāvis atzina, ka pašreizējā “Citadeles” vadība ir paveikusi labu darbu, ņemot vēra sarežģītos ekonomiskos apstākļus. “Sagaidām, ka banka turpinās augt, lai tā kļūtu par reģionālu līderi. Vispirms izmantosim iespējas Latvijā, bet saredzam iespējas arī izplesties reģionā,” uzsvēra Kolins.

Ministri jau iepriekš aiz slēgtām durvīm nolēma turpināt sarunas par bankas “Citadele” iegādi ar vienu investoru – ASV fondu “Ripplewood Holdings”, dodot tam tiesības izvērtēt iespējas iegādāties “Citadeli” par 113 miljoniem eiro. Latvijas Televīzija pagājušajā nedēļā ziņoja, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju “Ripplewood Holdings” par bankas iegādi izteicis vēlmi maksāt uz pusi mazāku summu, nekā to piedāvā valdība. Proti, fonds izteicis vēlmi banku iegādāties par 63 miljoniem. Straujuma informāciju par darījuma summām vēlāk nosauca par kļūdainu.

Oficiāli ne potenciālā investora vārds, ne arī iespējamā darījuma summa nav nosaukta.

Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš iepriekš sacīja, ka valsts cenšas pārdot banku “Citadele” par maksimāli augstāko cenu. Viņš uzsvēra, ka ir izveidota sekmīgi strādājoša banka, kas darbojas saskaņā ar visiem Latvijas un arī starptautiskajiem normatīviem. “Citadeles” pusgada rezultātu audits apliecina, ka “Citadeles” grupa noslēgusi šā gada pirmo pusgadu ar 14,4 miljonu eiro peļņu, banka – ar 14,1 miljonu eiro peļņu, un patlaban bankas rīcībā ir gandrīz viens miljards eiro likvīdu aktīvu, tai skaitā naudas līdzekļi 450 miljonu eiro apmērā.

Valdības piesaistītais darījuma konsultants tiešās pārdošanas modelī (M&A) “Societe Generale” bija uzrunājis aptuveni 100 pretendentus, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku “Citadele”. Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori sāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus. Izvērtējot šos piedāvājumus, Ministru kabinets apstiprināja sarunu turpināšanu ar trīs pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti jeb “confirmatory due diligence”.

Investoru piesaistes procesa noslēguma posmā valdība vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu, kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību. Šāds lēmums tika pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus, skaidroja Privatizācijas aģentūra.

Pārdot banku “Citadele” Latvija apņēmās tad, kad pārņēma “Parex banku” un sniedza tai valsts atbalstu. Tolaik noslēgtā vienošanās ar Eiropas Komisiju paredz, ka banka ir jāpārdod līdz šā gada beigām.

Gan ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V), gan finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) uzsvēris, ka “Citadele” ir jāpārdod un, ja valdība to neizdarīs, tad to izdarīs Eiropas Komisija.

 

Komentāri (18)

lebronj2356 16.09.2014. 18.41

Noteikti noandelējuši par sviestmaizi, t.i. cenu, kas nesedz pat Citadeles ofisa ēkas vērtību…..:) “malači” – īsts LV pisness, par ko samaksā tie, kas vienmēr ! Ceru, ka par šito vienotie vēlēšanās dabūs pelnīto – tautas “pateicību” !

+7
-4
Atbildēt

2

    Ojārs > lebronj2356 16.09.2014. 19.38

    histēriskā steiga, slepenība – un tas viss pirms vēlēšanām. Sajūta tāda, ka vienotība iet uz visu banku. Pat šķēles laikos privatizējamo objektu cena nebija nekāds valsts- :), vai komerc- :) noslēpums.

    Ne velti Vienotība nedeva pielaidi noslēpumam Naudiņam un Brokai.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 16.09.2014. 19.57

    Advancēta tautas parteja…diemžēl. Laimdota gan tāda godīga izskatās, nesaprotu ko viņa tur dara….

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

ILZE 16.09.2014. 18.16

“Ripplewood Holdings”, bet kā skan!!!

Nav jau kaut kāds “Mizuho Financial” vai “Credit Agricole Group”

+5
-2
Atbildēt

0

janis17 16.09.2014. 18.12

Darīts!!!

tagad kaut ūdensplūdi!

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu