Pols Goubls: Maskava gatavo augsni Ukrainas scenārijam Baltijas valstīs (papild.) • IR.lv

Pols Goubls: Maskava gatavo augsni Ukrainas scenārijam Baltijas valstīs (papild.)

58
Krievijas ĀM pārstāvis Konstantīns Dolgovs. Foto: ITAR-TASS/LETA

ĀM: Dolgovs manipulē ar starptautisko organizāciju viedokļu citātiem

Krievijas valdība gatavo augsni Ukrainas scenārija realizācijai Baltijas valstīs, izplatot paziņojumus, ka Latvijā, Lietuvā un Igaunijā slikti apietas ar krieviem un ka Maskava ir spiesta šajos apstākļos aizsargāt šos “krievu pasaules” pārstāvjus, brīdina pazīstamais amerikāņu analītiķis un eksperts bijušās PSRS lietās Pols Goubls.

ASV valsts sekretāra padomnieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) analītiķis Goubls norāda uz Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) pilnvarotā cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas jautājumos Konstantīna Dolgova nesenajiem izteikumiem, ziņo LETA.

Goubls Dolgova paziņojumus raksturo kā satraucošus, jo tie parāda, ka Maskava pastiprina centienus nomelnot Baltijas valstis un provocēt iespējamas nesaskaņas šajās valstīs.

“Pirmkārt, tā ir Maskavas vecās taktikas jauna pastiprināšana, mēģinot apdraudēt Rietumu atbalstu Baltijas valstīm ar apgalvojumiem par slikto apiešanos ar etniskajiem krieviem un krievvalodīgajiem. Šī taktika pagātnē bieži ir nostrādājusi,” raksta Goubls.

“Otrkārt, viņš tieši saistīja situāciju Baltijas valstīs ar to, kas notika Ukrainā pēc Maidana, apgalvojot, ka Kijevas lēmums par krievu valodas statusu bija “nožēlojams” un tam bija “tālejošas” sekas. Šādas sūdzības par apiešanos ar krievvalodīgajiem Ukrainā izskanēja arī pirms Krievijas iebrukuma [Ukrainā],” norāda analītiķis.

“Un, treškārt, Dolgovs atklāti mudina krievus un krievvalodīgos Baltijas valstīs kļūt aktīvākiem, solot, ka Maskava viņus atbalstīs. Kaut arī varētu [Dolgova izteikumus] noraidīt kā propagandas mēģinājumu, diemžēl ir pamatoti iemesli domāt, ka šeit slēpjas kas vairāk,” brīdina Goubls.

Analītiķis arī pauž satraukumu par Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Panorāma” sižetu, kurā vairāki Latgalē sastapti iedzīvotāji norādījuši, ka iespēju karot Ukrainā Krievijas pusē iespējams nokārtot ar Krievijas vēstniecības starpniecību.

“Taču šīs ziņas saasina situāciju, jo ir viegli iztēloties, kā Latvijas krievus, kas vēlas karot Ukrainā Maskavas pusē, var viegli novirzīt karot Maskavas pusē pašā Latvijā, īpaši ņemot vērā Dolgova izteikumus par nepieciešamību šeit aizstāvēt krievus un krievvalodīgos,” raksta Goubls.

ĀM: Dolgovs manipulē ar starptautisko organizāciju viedokļu citātiem

Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) pilnvarotais cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas jautājumos Konstantīns Dolgovs manipulē ar starptautisko organizāciju viedokļu citātiem, lai maskētu sava sakāmā satura trūkumu, aģentūrai LETA teica Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Vaicāts par Dolgova teikto, ka Krievija nesamierināsies ar “lienošo uzbrukumu krievu valodai Baltijā”, Eihenbaums norādīja, ka Dolgova paziņojumiem nav nekādas saistības ar patieso situāciju Latvijā un pašlaik ar nepamatotiem pārmetumiem tiek mēģināts slēpt dramatisko situāciju Krievijā, kā arī nomākt to kritiku, ko starptautiskā sabiedrība vērš pret Krievijas agresiju Ukrainā.

“Tie ir centieni maskēt Krievijas īstenotās tautiešu politikas patiesos mērķus Latvijā – kavēt sabiedrības integrācijas procesus Latvijā. Latvija ir brīvās, demokrātiskās pasaules daļa, kas lepojas, ka mūsu iedzīvotājiem ir visas pamattiesības, brīvība tāpat ka citu ES valstu iedzīvotājiem. Latvijas sabiedrība ir gudra un tic, ka kādreiz arī Krievija pietuvosies šiem standartiem,” sacīja Eihenbaums, piebilstot, ka “kārtējo reizi nožēlu izraisa, ka Dolgova kungs manipulē ar starptautisko organizāciju viedokļu citātiem, lai maskētu sava sakāmā satura trūkumu”.

Tāpat Eihenbaums vērsa uzmanību, ka savas uzturēšanās laikā Dolgovs neuzdrošinājās tikties ar Latvijas pārstāvjiem, kas viņam paskaidrotu patieso lietu būtību.

“Šāda rīcība acīmredzot ir skaidrojama ar viņa nespēju aizstāvēt savus argumentus demokrātiskā auditorijā. Dialoga un diskusiju vietā, kāda varētu notikt, ja Krievija būtu patiesi ieinteresēta rūpēties par saviem tautiešiem, mēs joprojām dzirdam tikai demagoģiskus, politizētus un pat melīgus apgalvojumus, kas nekādi neveicina sapratni pušu starpā,” skaidroja Eihenbaums.

Kā ziņots, Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma jautājumos Konstantīns Dolgovs sestdien, 13.septembrī, teica: “Veseli krievu pasaules segmenti turpina saskarties ar nopietnām savu tiesību un likumīgo interešu ievērošanas problēmām.” Viņš uzstājās Rīgā Krievijas tautiešu reģionālajā konferencē.

Dolgovs aicināja vērsties pie starptautiskās sabiedrības, lai tiktu aizstāvētas krievu tiesības Igaunijā un Latvijā.

Dolgovs savā runā kā iemeslu krievu “apspiešanai” Baltijas valstīs minējis “nebeidzamu ksenofobijas un neonacistiska noskaņojuma pieaugumu pasaulē” un tātad arī tā pieaugumu “veselā rindā ārvalstu politiķu”. Paši spilgtākie piemēri šai nelaimei, pēc Krievijas amatpersonas domām, esot meklējami Eiropā, tai skaitā Eiropas Savienības valstīs, kas “cīnās par nācijas tīrību”. Dolgovs kā atbalstu savām izteiktajām domām minēja Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra Nila Muižnieka izteikumus.

Minot piemērus par notikumiem Ukrainā pēc “antikonstitucionālā apvērsuma” un “bruņotas varas sagrābšanas”, Dolgovs teica, ka “nekad nav bijusi slēpta Ukrainas ultraradikāļu un neonacistu vēlme izveidot “etniski tīru” Ukrainas valsti“.

Dolgovs arī apliecināja, ka Krievija netaisās samierināties ar “lienošo uzbrukumu krievu valodai, kuru mēs redzam Baltijas valstīs”. Krievijas ĀM pārstāvis teica: “Uzskatām dažus Latvijas un Igaunijas varas soļus, kas vērsti pret krievu valodas statusa ierobežošanu, par rupju cilvēktiesību pārkāpumu. Oficiālās Rīgas paziņojums par to, ka krievu skola, kas uz Latvijas zemes pastāvējusi kopš 1789.gada, jālikvidē līdz 2018.gadam, nav pieņemams civilizētai pasaulei.” Viņš arī paziņoja, ka uzskata par nepieņemamu, ka Baltijas valstīs nacionālo minoritāšu pārstāvjiem nav iespējams ar varas iestādēm sazināties dzimtajā valodā un dzimto valodu izmantot topogrāfiskajos nosaukumos.

“Vairāk nekā 50% iedzīvotāju, kuri dzīvo Latvijas lielajās pilsētās, pēc sava etniskā sastāva ir krievvalodīgie,” apgalvoja Krievijas ĀM pārstāvis. Viņš arī kritizēja Latvijas un Igaunijas pilsonības politiku, kur “joprojām valdot masveidīga bezpilsonība”.

Tautiešu politika ir viens no lielākajiem Latvijas iekšējās drošības apdraudējumiem, savā gada pārskatā norāda Latvijas Drošības polija (DP). Tajā teikts, ka ir mainījusies Krievijas retorika. Proti, iepriekš akcentēta Krievijas “sadarbība ar tautiešiem”, taču pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā dominē Krievijas “tautiešu atbalsts un tiesību aizsardzība”. DP uzskata, ka šādas izmaiņas notikušas tāpēc, ka Krievija vēlas izcelt uzskatu par it kā notiekošo “tautiešu diskrimināciju” un “tautiešu cilvēktiesību pārkāpumiem” ārvalstīs.

Tikmēr Krievijas vēstniecība Latvijā nosūtījusi notu Ārlietu ministrijai (ĀM) par Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Panorāma” sižetu, kurā vairāki Latgalē sastapti iedzīvotāji norādījuši, ka iespēju karot Ukrainā Krievijaspusē iespējams nokārtot ar Krievijas vēstniecības starpniecību.

Vēstniecība norādījusi, ka raidījuma sižets ir provokatīvs, godu aizskarošs un apmelnojošs, kā arī paudusi cerību, ka ĀM un Latvijas drošības dienesti tiks ar to skaidrībā un veiks nepieciešamos pasākumus, lai sauktu pie atbildības tā pasūtītājus un veidotājus, ziņo LETA.

ĀM preses sekretārs Kārlis Eihenbaums norādīja, ka ministrijas rīcībā nav informācijas par raidījumā izskanējušajiem apgalvojumiem. “Tas ir Latvijas drošības iestāžu kompetences jautājums. Uz jebkuras ārvalstu diplomātiskās pārstāvniecības darbību ir attiecināma Vīnes konvencija par diplomātiskajiem sakariem, kura cita starpā nosaka cienīt uzņemošās valsts likumus un noteikumus un uzliek par pienākumu neiejaukties tās iekšējās lietās,” skaidroja Eihenbaums.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (58)

martinsonei 15.09.2014. 17.48

Kārtējie murgi! Paši krievi dara visu, lai pārējā pasaule viņus ienīstu, bet, nē, atkal maļ savu kreiso propagandu.

Ja mums Latvijā būtu normāli strādājoša DP, tad šādi tipi vispār LV netiktu ielaisti!

+30
-1
Atbildēt

1

    Ansis > martinsonei 15.09.2014. 18.38

    maļ kreiso propagandu?

    Nebūt nē! Krievijas fašistiskais režīms ir riktīgi labējs.

    Paskaties kautvai Doņecku-Lugansku – tur jau teroristi karo savstarpēji –

    1) Maskavas ieceltais Zaharčenko pārstāv savus labējos saimniekus

    2) Kautkādi “vietejie” DTR “ārlietu ministrijas” lapā ievietojuši informāciju, ka Maskavas un Kijevas oligarhi Minskā savstarpēji vienojušies

    (acīmredzami kreisaka politika ar velmi nacionalizēt visu ko iespējams, un atjaunot socialismu)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Juris Millers 15.09.2014. 17.47

Melo un nesarkst, kā jau Krievijai pierasts. Vienīgā Latvijas pilsēta ar krievu vairākumu ir Daugavpils (53%), mazliet vairāk krievu kā latviešu ir arī Rēzeknē (par 500 cilvēkiem) taču tur ir tikai 46%. Visās citās Latvijas pilsētās latviešu ir vairāk nekā krievu. Ja pat tādi acīmredzami fakti netraucē Krievijai melot, tad tālāk viņu murgus klausīties pat nav vērts.

+26
-4
Atbildēt

5

    Ojārs > Juris Millers 16.09.2014. 15.56

    Nu, kas tas par bleķi?! (piedošanu!)

    —————-

    liberāļiem raksturīgi bāzt galvu smiltīs.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > Juris Millers 16.09.2014. 20.26

    Hari, pārmetumi mazākumtautībām nevietā, ir gana daudz Latvijas patriotu, kas “tehniski” nav latvieši, bet kuru dzimtā valoda ir latviešu. Un vispār – tāda universāla dalīšana pēc tautības (nevis ideoloģijas) ir nejēdzīga un domāju mūsu ienaidniekiem ļoti tīkama.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ILZE > Juris Millers 16.09.2014. 15.45

    Haris

    Kā no caurmēra Latvijas krieva var atšķirt caurmēra Latvijas ukraini un baltkrievu?

    ______________

    Tas atšķirās no cilvēka vēl vairāk, kā neģeris ar diviem deguniem.

    Varbūt biji domājis ukraiņu vai baltkrievu izcelsmes krievu, nu tad izsakies saprotami.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Juris Millers 16.09.2014. 15.45

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Juris Millers 16.09.2014. 15.32

    Nu, kas tas par bleķi?! (piedošanu!)

    Kā no caurmēra Latvijas krieva var atšķirt caurmēra Latvijas ukraini un baltkrievu? Arī lielāko daļu žīdu un daudzus poļus. Un tad vēl visādi neseni iebraucēji no Moldovas, Uzbekistānas, Azerbaidžānas, utt.

    Protams, ka “krievvalodīgo” ir vairākums Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē. Ja saskaita kopā 9 “republikas pilsētu” iedzīvotāju skaitu, tad redzam, ka pat šajās 9 pilsētās kopumā latviešu valodā runājošo ir MAZĀKUMS. (turklāt arī mazākās Pierīgas pilsētās Olainē, Salaspilī un Vangažos “krievvalodīgo” ir vairākums)

    Te ir dati par iedzīvotāju etnisko sastāvu “republikas pilsētās” http://data.csb.gov.lv/pxweb/lv/Sociala/Sociala__ikgad__iedz__iedzskaits/IS0191.px/?rxid=ab06bfb6-30b8-4104-b43b-72ac5f20d17c

    bet te – dati par mājās biežāk lietoto (tātad reāli lietoto) valodu Rīgā un reģionos.http://www.csb.gov.lv/sites/default/files/publikacijas/nr_13_2011gada_tautas_skaitisanas_rezultati_isuma_12_00_lv.pdf

    Rīgā “mājās pārsvarā lietotā valoda” – latviešu 43,4%, krievu – 55,8%.

    Jums patīk dzīvot ilūzijās un pieņēmumos? Man ne.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 15.09.2014. 17.52

Russifikācijas apsīkums Baltijas valstīs dara izmisīgus morālos kropļus, kuri dzīvo mirstošajā sacerējumā par krievijas impēriju, par “mazākumtautību” russifikāciju.

+21
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu