OECD: Krīze vissmagāk skar vāji izglītotos • IR.lv

OECD: Krīze vissmagāk skar vāji izglītotos

29
Foto: Raitis Plauks, F64

Attīstības valstīs izglītības proporcija palielinās straujāk nekā turīgajā pasaulē

Ekonomikas krīze nav pasliktinājusi piekļuvi izglītībai bagātajās valstīs, taču vissmagāk skārusi jaunus, vāji izglītotus pieaugušos, otrdien paziņoja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

“Aplūkojot pieejamos datus, redzams, ka piekļuve izglītībai OECD valstīs turpina paplašināties,” norāda organizācijas ģenerālsekretārs Anhels Gurija.

Gandrīz 40% cilvēku 25-34 gadu vecuma grupā izglītojušies augstskolā, kas ir par 15 procentpunktiem vairāk salīdzinājumā ar 55-64 gadu vecuma grupu, ziņo LETA/AFP.

“Svarīgi ir tas, ka krīze nav palēninājusi šo paplašināšanās procesu. Tieši pretēji, kad trūcīgie darba tirgi nenodrošināja alternatīvas, liela daļa cilvēku izmantoja zemās izmaksas, lai investētu savā izglītībā ar mērķi uzlabot savas iespējas labākai dzīvei,” vēsta Gurija.

Turklāt attīstības valstīs izglītības proporcija palielinās straujāk nekā turīgajā pasaulē. Tam vajadzētu nozīmēt lielāku kvalificētu darbaspēku ar ieguvumiem sabiedrībai, taču patiesībā “mēs konstatējam, ka sociālekonomiskā šķelšanās padziļinās”, norāda Gurija.

Cilvēkus ar zemāku izglītības līmeni bezdarba pieaugums ir skāris proporcionāli smagāk, vēsta OECD. Organizācijas dalībvalstīs bezdarbs cilvēku grupā ar augstskolas izglītību 2012.gadā bija 5%, bet grupā bez augstākās izglītības tas sasniedza 19,8%.

 

Komentāri (29)

Janka, Janic 09.09.2014. 18.37

taa tam jaabuut

+2
-1
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 09.09.2014. 16.18

Pēc šī raksta jāsecina, ka Latvija ir jaunattīstības valsts. Krīze rietumu demokrātijās skāra uzņēmumus, bet ne parastos cilvēkus. Bet Latvijā visvairāk cietacilvēki, pat līdz bada nāvei, nosalšanai un pašnāvībām.

+2
-5
Atbildēt

2

    Ojārs > Ieva Priedenfelde 10.09.2014. 00.05

    Ja nebūtu tik labās :) valsts bankas, kas izņēmuma kārtā piešķīra garas kredītbrīvdienas, Dombrovskis, kurš bija ielīdis smagos parādos, arī būtu cietis

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pareizi! Krīze vissmagāk skāra parasto neizglītoto cilvi, kurš ielīda parādos, nejēdzot, kā tos atdos.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu