Stilīgais rūgtumiņš • IR.lv

Stilīgais rūgtumiņš

2
Foto — Panther Media/Scanpix
Gunita Nagle

Pēdējos gados pīlādžu ogas kļuvušas par modes lietu. Tās ir tik veselīgas, ka vīrusus tur pa gabalu un stiprina visu ziemu. Ne velti senči pat uzskatīja, ka pīlādža ogas, kuras rotā krustiņš, atbaida ļaunumu

Tirgos un tirdziņos dažādu toņu oranžās pīlādžu ogas, no tiem gatavoti ievārījumi un džemi, sīrupi un sukādes iet no rokas. Šogad pati daba uzlikusi pīlādžiem rudens karaļa kroni – tik bagātīga ogu raža sen nav bijusi. Īpašs prieks par to zemniekiem, kuri pievērsušies pīlādžu audzēšanai. Latvijas Valsts Augļkopības institūta vadošā pētniece, eksperimentālās pārstrādes nodaļas vadītāja Dalija Segliņa stāsta, ka pīlādžu audzēšana un pārstrāde kļūst aizvien populārāka. 

Bija laiks, kad kāzās istabas rotāja ar pīlādža zariem. Ja kāds iemeta mutē ogu un, saviebis seju, noburkšķēja «rūgts», gāja vaļā salda bučošanās. 

Līdzīgi ir dabā – pīlādžogās ir daudz miecvielu, kas piešķir rūgtumu, bet pēc salnām ogas kļūst saldas. Aukstums veicina bioķīmiskus procesus, kuru dēļ miecvielas sadalās un ogas kļūst daudz garšīgākas, stāsta Dalija Segliņa. Tātad būtu gudri ogas novākt pēc salnām. Ja ne putni, kas spēj pīlādžu augļus novērtēt arī tad, ja ogas ir rūgtas. Tādēļ, ja vien saldētavā ir brīva vieta, var novākt ogas pirms salnām un glabāt tur. Ziemā tās varēs baudīt bez vaikstīšanās. Saldēšana ir arī vislabākais veids, kā saglabāt pēc iespējas vairāk ogu bioloģiski aktīvo vielu – A, C, P vitamīnus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu