Jaunais smagsvars • IR.lv

Jaunais smagsvars

6
Pauls Raudseps

Tuska ievēlēšana liecina, ka Varšava ieņēmusi vietu pie ES lielā galda

Vēl viens ilggadējs premjerministrs no Eiropas Savienības austrumgala aizbraucis uz Briseli. Mūsu Valdis Dombrovskis un Igaunijas Andruss Ansips pēc sekmīgas kandidēšanas Eiropas Parlamenta vēlēšanās izvirzīti par savu valstu kandidātiem uz amatiem Eiropas Komisijā. Jirki Katainens jūnijā atteicās no Somijas valdības vadītāja krēsla, arī lai turpinātu savu karjeru EK kabinetos. Tagad šai grupai, kas pārstāv ES mazās valstis, aizsoļojis garām Polijas līdzšinējais premjerministrs Donalds Tusks. 

Visi četri bieži tika pieminēti kā potenciālie Eiropadomes priekšsēdētāji, bet amatu pagājušajā nedēļā saņēma tieši Tusks. Viņš nu būs atbildīgs par ES valstu vadītāju kopējo darbu – viņu regulāro tikšanos organizēšanu, un, kas ir vēl svarīgāk, viedokļu saskaņošanu un kopējas pozīcijas izstrādāšanu. Ja ir izveicīgs politiķis, šā šķietami tehniskā darba darītājs var faktiski iegūt nozīmīgu ietekmi ES politikas noteikšanā.

Tuska nonākšana šajā amatā atspoguļo Polijas aizvien pieaugošo nozīmi Eiropā. Tā ir ne tikai sestā lielākā ES valsts pēc iedzīvotāju skaita, bet arī aizvien nozīmīgāks ekonomisks spēlētājs. Lai gan populārajā apziņā Vācijas ekonomiskās attiecības ar Krieviju vienmēr tiek izvirzītas priekšplānā, patiesībā Polija ir svarīgāks tirdzniecības partneris Eiropas lielākajai tautsaimniecībai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu