Jā, bet… • IR.lv

Jā, bet…

2
Neatkarības atbalstītāju kampaņas plakāts gleznainajā Skajas salā Skotijas rietumu krastā.

Ceļojot pa Skotiju, varētu šķist, ka pēc pāris nedēļām plānotā neatkarības referenduma liktenis jau ir izšķirts – lielākoties visur redzami «jā!» plakāti. Tomēr daudzi vēlētāji aizvien šaubās, vai jaunā valsts netiek iztēlota rožaināk par iespējamo realitāti

Līemu Stīvensonu nekad nav īpaši interesējusi politika. Degvielas pārvadāšanas auto šoferis ar sievu Helēnu un meitu Melisu dzīvo nelielā mājā Kambernoldas pilsētiņā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Glāzgovas. Brīvo laiku viņš labprāt pavada kopā ar draugiem pie alus kausiem. Taču pirms dažiem mēnešiem notika kas netipisks – Līems kļuva par politisko aktīvistu.

Iesēdies privātajā Volkswagen Golf, viņš brauc uz milzīgu daudzstāvu namu rajonu – tur lielākoties dzīvo cilvēki ar zemiem ienākumiem. Kambernolda tika izveidota pēc kara un kļuvusi par sava veida Skotijas «ačgārnību» simbolu. Ir sajūta, ka šī vieta iestrēgusi starp 1950. un 1980.gadu. Birokrāti daudzdzīvokļu namus sauc par shēmām, un principā tieši tādi tie arī izskatās – pelēki un bez dvēseles. Līems te pavadīja bērnību. Garāmbraucot viņš pamāj ar roku kādam vīrietim. «Tas ir Pols. Iedūra savam dēlam sejā. Neviens īsti nezina, kāpēc.»

Līems vēlas, lai arī citi cilvēki redz pilsētu ar viņa acīm un saprot, kāpēc viņš ir tik pārliecināts par pozitīvu iznākumu gaidāmajā referendumā. Svarīgā diena ir pavisam tuvu – 18.septembrī pie urnām varēs doties vairāk nekā četri miljoni skotu, lai izlemtu par palikšanu Apvienotajā Karalistē vai, gluži pretēji, no tās atdalītos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu