Atrast saulesmeitu • IR.lv

Atrast saulesmeitu

6
«Mēs dzīvojam tur, bet atpūšamies, baudām dzīvi vairāk šeit,» par ģimenes vasarām Latvijā saka Sanktpēterburgas grupas Otava Yo līdera Alekseja Belkina sieva Māra Muktupāvela. Lielajā Krievijas pilsētā, uz kuru aizveda mīlestība, viņai visvairāk pietrūkstot Latvijas dabas. «Ja tu ikdienā brauc ar metro, tu arī skaisto Pēterburgu neredzi.»
Ieva Puķe

Savulaik iedvesmojusies no Iļģiem tautas mūzikas izpildīšanā, Sanktpēterburgas grupa Otava Yo iekļuvusi prestižajā pasaules mūzikas gadatirgū Womex, kas oktobra beigās notiks Spānijā. Tās līderi Alekseju Belkinu ar Iļģiem vieno arī ģimenes saites

Soņa, – jaunāko, četrgadīgo meitu uzrunā Ļoša jeb Aleksejs. Viņas pilnais vārds ir Sofija. Lielāko, septiņus gadus veco bērnu sauc Agata. «Gaša?» minu. Nē, «Aguša, Agatačka, Aga, Agatiņa, Agucis,» sarunai pieslēdzas Māra. Meitām ir Alekseja uzvārds – Belkinas, bet Māra saglabājusi sava tēva latviešu mūziķa Māra Muktupāvela uzvārdu. Viņas tuvākajiem vīriešiem ir kas kopīgs. Šovasar Vecrīgā koncertēja tiklab Māra Muktupāvela grupa Iļģi kā Alekseja Belkina vadītā Otava Yo no Sanktpēterburgas, kuras repertuāram ir latviešu piešprice. Tajā, piemēram, iekļauta gan Tumša, tumša tā eglīte latviešu, gan krievu versija. Nepolitiska, jautra mūzika – folkklubā Ala uz Otava Yo uzstāšanos nāk gan krievi, gan latvieši. Pēdējie koncerti bijuši tik pārpildīti, ka visi gribētāji nemaz netika iekšā. Uzstāties ar krievu tautas mūziku Belkina grupu iedvesmojuši Iļģi, konkrēti Māris Muktupāvels. Ar šo repertuāru viņi iekļuvuši tur, kur Iļģiem nav izdevies pabūt – šoruden Otava Yo piedalīsies lielākajā pasaules mūzikas gadatirgū Womex, kas no 22. līdz 26.oktobrim notiks Spānijā. Grupas reklāmas stendā stāvēs Māra Muktupāvela, kura vasaras joprojām pavada Latvijā, bet ziemas – balto nakšu pilsētā.

Bija telefona būdiņa

«Kur jūs satikāties? Latvijā vai Krievijā?» diplomātiski jautāju Ļošam un Mārai krievu valodā. Viņi abi atbild latviski. Ir karsta aizvadītās vasaras diena, mēs sēžam uz terases, tāda kā balkona Māras tēva mājās Langstiņos. Turpat netālu māju uzcēlis viņas vectēvs no mammas puses fotogrāfs Gunārs Binde. Minūtes gājiena attālumā – klusa Langstiņu ezera pludmale. Paradīze! Arī Ļošam gadījusies pauze starp vasaras koncertiem, kad Otava Yo viesojās novadu dienās Rēzeknē un jau kuro reizi – Vecrīgas Eglē. Belkinu-Muktupāvelu komanda pēc mūsu sarunas taisās doties uz latviešu ģimeņu vasaras nometni Īkšķīši Rucavā, bet Ļošam pēc tam jābrauc atpakaļ uz Krieviju. 

Ar mūziku vien maizi četriem pagaidām nopelnīt neizdodas, viņš, Ekonomikas institūta absolvents, strādā arī par grāmatvedi. Māra ar meitiņām no Latvijas atvadījās neilgi pirms 1.septembra. Juzdamās kā atgriezts rieciens, pa ceļam vilcienā viedtālrunī vēl skatījās Nacionālās bibliotēkas atklāšanas tiešraidi. Agatai, kura jau bērnudārzā spēlēja vijoli, Krievijā jāsāk mācības Sanktpēterburgas skolā ar mūzikas novirzienu. Māra savukārt būs skolotāja Pēterburgas latviešu svētdienas skolā, dalīs šo pienākumu ar otru Latvijas meiteni Everitu, kuras vīrs Aleksejs Andronovs ir docents Pēterburgas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē, starp citu, māca latviešu un lietuviešu valodu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu