Valodas centrs ierosina lietu par sveicienu ukraiņu valodā (papild.) • IR.lv

Valodas centrs ierosina lietu par sveicienu ukraiņu valodā (papild.)

33
Pie Salaspils novada domes ēkas, kur izkārts sveiciens ukraiņu valodā. Publicitātes foto

Salaspils novada domes priekšsēdis nepiekrīt, ka šāda uzraksta izkāršana ir likumpārkāpums

Valsts valodas centrs pēc sūdzības saņemšanas ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu par iespējamu Valsts valodas likuma pārkāpumu, kad, sagaidot ukraiņu delegāciju, Salaspilī pie bibliotēkas bija izkārts sveiciens ukraiņu valodā. Par to Ir.lv informēja Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars.

Trešdien Salaspilī, viesojoties ukraiņu delegācijai, pie pilsētas bibliotēkas bija izkārts transparents Ukrainas karoga krāsās ar uzrakstu ukraiņu valodā: “Sirsnīgi sveicam mūsu ukraiņu draugus uz Latvijas zemes!”. Valsts valodas centrs tai pašā dienā saņēmis sūdzību par iespējamu Valsts valodas likuma pārkāpumu, izkarot šādu sveicienu. Par šo gadījumu Valsts valodas centrs ierosināja administratīvā pārkāpuma lietvedību.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Čudars nepiekrīt, ka šāda uzraksta izkāršana ir pārkāpums. “Ja šajā grūtajā brīdī Salaspilī vēl viesosies ukraiņu delegācija, mēs šādu transparentu izkārsim atkal!” sacīja Čudars.

Valsts valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Sarmīte Pāvulēna Ir.lv teica, ka sūdzība par šo gadījumu ir saņemta trešdien, bet administratīvā pārbaudes lieta ir sākta ceturtdien. Sūdzību iesniegusi kāda persona, ko Pāvulēna nevarēja atklāt. Tāpat viņa norādīja, ka ir pāragri runāt, vai tur ir pārkāpums, kamēr nav noskaidroti visi lietas apstākļi.

Pāvulēna norādīja, ka personas iesniegums ir jāizskata mēneša laikā.

Salaspils mēra Čudara palīgs Gatis Puriņš Ir.lv pastāstīja, ka trešdienas vakarā Salaspils domes sēdē, kas notika pēc Ukrainas viesu sagaidīšanas, viens no domes deputātiem, kas pārstāv Saskaņas centru, uzdevis domes vadībai jautājumu, kāpēc Salaspils dome pārkāpj Valsts valodas likumu. “Tā sūdzība, visticamāk, nāk no viņa,” pieļāva Puriņš.

Ukraiņi ieradušies Latvijā projekta „Energoefektivitāte – Baltijas pieredze un iespējas Ukrainā” ietvaros. Salaspils apmeklējuma laikā Ukrainas delegācija iepazinās ar pašvaldības kapitālsabiedrību SIA „Salaspils siltums” un tās darba pieredzi siltumenerģijas ražošanā un sadarbībā ar patērētājiem.

Tikšanās laikā Salaspils bibliotēkā ukraiņi uzklausīja dzejnieku, tulkotāju un Goda salaspilieti Knutu Skujenieku, kuru ar Ukrainu saista sena draudzība un arī liktenis, jo vairāki gadi pavadīti izsūtījumā kopā ar ukraiņu disidentiem. Lēģerī dzejnieks arī apguvis ukraiņu valodu, tāpēc arī viņa sveiciens viesiem bija ukrainiski.

Knuts Skujenieks viesiem nolasīja viņa atdzejoto Tarasa Ševčenko dzejoli „Novēlējums” – „Заповіт”. Dzejnieka lasījumu negaidīti turpināja Olga Vandilovska, nodeklamējot tā oriģinālu, un viņai pievienojās arī viesi.

(papildināta ar Čudara palīga teikto)

Komentāri (33)

gunakor 28.08.2014. 17.01

Pasakiet cik liels tas sods būs un kā Salaspils domei pārskaitīt naudu. Samaksāšu!

+29
-1
Atbildēt

1

    efeja60 > gunakor 28.08.2014. 21.10

    Vienotībai jau tā daudz naudas, nevajag neko pārskaitīt. Labāk pārskaiti kādam izsalkušam pensionāram, veiksmes stāsta upurim.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

Þanis Bezmers 28.08.2014. 18.13

SC brašuļi kā parasti asprātīgi pēc suņa. Ka tik paši neuzsēžas uz tās asās naglas.

Pāķiem neienāca prātā acu augstumā pielīmēt A4 lapu ar to pašu sveiciena tekstu latviešu valodā.

+14
0
Atbildēt

0

ligakalnina 28.08.2014. 19.02

Cietpaurainie plānprātiņi, tipiska Latvijad birokrātija, kas spējīgi ievēror likuma burtu, bet, ne jēgu, un vērsties tikai pret tiem, kas nespēj pretoties, no pārējiem baidās.

+15
-8
Atbildēt

2

    Alise > ligakalnina 28.08.2014. 20.04

    Jūs rakstu izlasījāt? Birokrātija ne pret vienu pagaidām nav vērsusies. neviens nav teicis, ka ir pārkāpums. neviens nav licis uzrakstu noņemt. Čudars ir kaut ko nosapņojis kaut kur. bet valodas centrs nevar to sūdzību izmest miskastē, ja tā ir saņemta. Viņiem tā ir jāpārbauda. BET PAGAIDĀM NEVIENS NEVIENAM NEKO UZRAKSTA SAKARĀ NAV PĀRMETIS.

    Varbūt pārsteidzos ar visas Vienotības vainošanu, bet apskatījos cvk lapā – Čudars ir 11. numurs Vienotības Vidzemes sarakstā, un izskatās, ka taisa sev kapitālu vēlēšanām. Savādāk viņa paziņojumu par to, ka viņš neuzskata, ka būtu izdarījis pārkāpumu, iztulkot nevar. JO NEVIENS SALASPILS MĒRAM ČUDARAM NAV TEICIS, KA VIŅŠ VAI DOME BŪTU IZDARĪJUŠI PĀRKĀPUMU.

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    Linda Deičmane > ligakalnina 28.08.2014. 20.27

    Ko tu te ņemies kā histēriska bāba,ko piemeklējis dzemdes trakums.Ieskrienies ar savu Kursīti,kurš nevar pakaļu pakustināt un iziet no kabineta,lai tiešām vērstos pret nelikumībām,bet gaida,kad kāds viņam vestočku uzrakstīs.Aizstāvis atradies!

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu