Valdība veselības nozarei novirza daļu valsts parāda vadībai paredzētās naudas • IR.lv

Valdība veselības nozarei novirza daļu valsts parāda vadībai paredzētās naudas

30
Foto: Jānis Saliņš, F64

Gala lēmumu par papildu 5,5 miljoniem eiro jāpieņem Saeimai

Valdība otrdien atbalstīja papildu 5,5 miljonu eiro novirzīšanu veselības nozarei no Finanšu ministrijas (FM) budžeta apakšprogrammas “Valsts parāda vadība”. Gala lēmums par papildu finansējuma piešķiršanu vēl jāpieņem Saeimai. Līdzekļi paredzēti dažādām neatliekamām vajadzībām, ziņo LETA.

Piemēram, 1,1 miljonu eiro plānots novirzīts ambulatoro pakalpojumu, speciālistu konsultāciju un izmeklējumu, apmaksai. Kā liecina Veselības ministrijas (VM) aplēses, pēc šo līdzekļu piešķiršanas ārstniecības iestādēm būs iespējams sniegt par 80 600 izmeklējumu un konsultāciju vairāk, nekā sākotnēji tika paredzēts, veidojot 2014.gada valsts budžetu.

Savukārt 4,2 miljoni eiro ir paredzēti kā vienreizējs maksājums infrastruktūras uzturēšanas izdevumu deficīta segšanai slimnīcām.

47 200 eiro plānots piešķirt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, lai segtu deficītu par darbinieku atlaišanas pabalstiem, kā arī pabalstus darbinieku ievainojumu, sakropļojumu, citāda veselības bojājuma vai nāves gadījumā.

Vēl 52 500 eiro paredzēti Valsts asinsdonoru centram, lai būtu iespējams nodrošināt asins plazmas preparātu iegādi.

Iepriekšējā valdības sēdē VM lūdza valdību no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nozarei piešķirt papildus vēl 8,9 miljonus eiro, tomēr lūgums netika atbalstīts, jo Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji pauda bažas, ka tik liela summa neatradīsies.

FM pārstāve Jolanta Plūme vērsa uzmanību, ka programmā “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” ir ierobežots līdzekļu daudzums un ir jārēķinās, ka liela daļa šo līdzekļu būs nepieciešama saistībā ar Āfrikas cūku mēri. Viņa arī izteicās, ka programmā paredzētie līdzekļi jau ir sadalīti. Turklāt, izvērtējot VM, kā arī citu ministriju pieprasījumus, veidojas līdzekļu deficīts. Plūme sacīja, ka no programmas VM vēl papildus varētu piešķirt vien aptuveni divus miljonus eiro.

Tam gan nepiekrita Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), kura reizē pilda arī veselības ministra pienākumus. Premjerministre norādīja, ka vēl vismaz 5,5 miljoni nozarei ir jānovirza. Viņa aicināja nedēļas laikā abām ministrijām vienoties, kur finansējums tiks rasts.

 

Komentāri (30)

ligakalnina 26.08.2014. 13.23

Vēl jau redzēsim, ko pieņems Saeima, un vai tas nav pirmsvēlēšanu populisms.

Gadiem ilga ves. nozares finansēšana pēc atlikuma principa novedusi pie tā, ka tie 5,5 milj. ir kā plāksteris mironim, un, īstenībā, ir tikai akūtu “caurumu” aizlāpīšana, jo, pieņemot budžetu, Saeima un valdība zina, ka finansējums veselībai pietiks labi, jā līdz pusgadam un tas notiek gadiem ilgi, bet, par to budžetu mūsu politiskie liekuļi nobalso tik un tā.

Intersanti, vai Saeima pieņems likumu, ka med. finansējumam līdz 2000 gadam jāsasniedz 4,5% no IKP, kas medicīnisko pakalpojumu pieejamību, kvalitāti, un izmaksas slimniekiem, pacels, vismaz, tuvu Igaunijas vai Lietuvas līmenim, vai tā ir kārtējā pirmsvēlēšanu pīle un Straujumas “vēlmes” bez kāda reāla seguma, jo tam vajadzīgi simtiem miljoni, tik tālu mūsu “humānie” un “tālredzīgie” politiķi visu nolaiduši.

Gan ES, gan citur pasaulē, sen sapratuši, ka finansējums izglītībā un medicīnā ir ilgtermiņa investīcijas valsts un nācijas attīstībā, to nesaprot tikai Latvijas politiskie āmuri.

0
0
Atbildēt

2

    ligakalnina > ligakalnina 26.08.2014. 18.27

    Līdz 2020 gadam, kļūdījos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 26.08.2014. 16.44

    Tas ir priekšvēlēšanu populisms, tāpat kā nodokļu necelšana un muldēšana par PVN samazināšanu pārtikai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu