Nacionālās apvienības noslēpumi • IR.lv

Nacionālās apvienības noslēpumi

199
Nacionālās apvienības pārstāvis Romāns Naudiņš valdības sēdē. Foto: Egons Ansbergs, F64
Aivars Ozoliņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš, kam Satversmes aizsardzības birojs liedzis pielaidi valsts noslēpumam, trešdien paziņoja, ka, iespējams, notiekot “ģeopolitiska” kampaņa pret viņa pārstāvēto Nacionālo apvienību

Tas notiek, lai bruģētu ceļu uz valdību “Saskaņas centram”. Tā esot “kopēja tāda stratēģiskā nostāja” un “lielā politika”.

Arī Naudiņš, tāpat kā pirms tam pielaidi nesaņēmusī partijas biedrene Baiba Broka, sola vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, ar ko turpina uzpūst sabiedrībai potēto blefu par SAB darbības it kā prettiesiskumu un neatbilstību starptautiskām cilvēktiesību normām.

Ministra runātais liek vaicāt, vai SAB diskreditēšana ir tikai „īsteno nacionālistu” muļķība vai tomēr mērķtiecīga un koordinēta kampaņa jeb „lielā politika”. Vismaz viņš acīmredzot vēlētos, lai uzskatām, ka ceļu uz valdību Putina partijas „Vienotā Krievija” līgumpartnerim „Saskaņas centram” bruģē valsts galvenais drošības dienests, kas vispirms tieslietu ministrei Brokai, bet nu arī Naudiņam liedzis pielaidi valsts noslēpumam.

Naudiņš intervijā LTV „Rīta Panorāmai” gan bilda, ka „tie ir tikai mani pieņēmumi”. Taču šādu pieņēmumu sētas mietu – ka SAB kalpojot NA politiskajiem konkurentiem – viņa partijas biedri aizgūtnēm vicina jau kopš biroja atteikuma piešķirt pielaidi valsts noslēpumam ministrei Brokai, kura tāpēc atkāpās no amata.

Ciniķu sports

Sen vairs neizbrīna pašpasludināto „vienīgo īsteno latviešu” tipiski putiniskā domāšana, ka piederība viņu partijai ir valstiskās lojalitātes augstākās kvalitātes zīme un jebkurš, kas uzdrošinās norādīt uz NA biedru cūcībām, ir Latvijas valsts un latviešu tautas ienaidnieks.

Tomēr Naudiņa izpildījumā pārmetumi citiem par vēlmi iedabūt SC valdībā izklausās īpaši groteski, atceroties, ka viņš kopā ar savas apvienības biedru Imantu Parādnieku pērn oktobrī piedalījās draudzības spēlē Minskā pret Baltkrievijas diktatora Lukašenko komandu, bet Latvijas Saeimas komandas kapteinis bija Artūrs Rubiks no SC frakcijas. (VL – TB/LNNK un SC komandā bija posies spēlēt, tomēr pēdējā brīdī pārdomājis arī nacionālais veterāns Gaidis Bērziņš, kas nu atkas būs tieslietu ministrs.)

Pēc skandalozās spēles Parādnieks atrunājās, ka „sports ir sports”, un arī Rubiks apgalvoja, ka „tas ir hokejs, tā nav politika”. Toties Naudiņš gan uzskatīja par vajadzīgu norādīt, ka „Baltkrievija ir demokrātiska valsts, kuras vadībā ir prezidents Lukašenko”.

Arī pašreizējā „ģeopolitiskajā” spēlē pret SAB Nacionālā apvienība ir vienā komandā ar „Saskaņas centru”, kura Saeimas frakcijas deputāts Andrejs Elksniņš ir viens no niknākajiem NA aizsargiem. Pagājušonedēļ Elksniņš, kuram pašam arī liegta pielaide valsts noslēpumam, paziņoja, ka SAB esot kļuvis par „totalitārās varas simbolu”, bet pielaides nepiešķiršana Naudiņam radījusi „mežonīgu” situāciju – Nacionālās apvienības ministri „kārtējo reizi tikuši piesmieti”. Tikai NA, viņaprāt, „nevis sacelsies pret pastāvošo kārtību un aktīvi rīkosies, bet gan atkal bezspēcībā vien noplātīs rokas”.

Šķiet, ka Elksniņa prognoze par cīņas partneru bezspēcību bijusi pārāk pesimistiska. NA un SC sacelšanos pret pastāvošo kārtību aktīvi atbalsta arī Zaļo un Zemnieku savienības ilggadējais „premjerministra amata kandidāts” un senais „īsteno nacionālistu” partijas politiskais treneris Aivars Lembergs no paša par „Krievijas ostu” pasludinātās Ventspils. Smagos kriminālnoziegumos apsūdzētajam „mazajam zaļajam vīriņam”, kurš uzskata NATO par „okupantiem”, arī šķietot, ka SAB pildot politisko pasūtījumu un rīkojoties ar padomju laika VDK metodēm. Īpaši aizdomīgi viņam šķietot, ka SAB atteicis pielaidi valsts noslēpumam tieši NA ministriem.

Lembergs norāda, ka tā notiekot, jo „SABu neviens neuzrauga”. Un atgādina, ka „2006.gadā Tautas partija mēģināja izdarīt labojumus drošības likumos, lai būtu parlamentāra kontrole”. Taču „Maizītis turpina Kažociņa iesākto ceļu” un „faktiski vienīgais priekšnieks viņiem ir vienas lielas valsts vēstniecība”.

Ja ar lielo valsti nav domāta Krievija, ar kuras vēstnieku Lembergam attiecības silti draudzīgas, tad absurda loks ir noslēdzies. Iznāk, ka Nacionālā apvienība un „Saskaņas centrs” kopā ar Lembergu cīnās pret kādas lielas rietumvalsts pasūtījumu Satversmes aizsardzības birojam iedabūt Latvijas valdībā Putina partnerus?

Šīs šķietami dīvainās, taču autoritārā domāšanā un priekšstatos par valsts varu kā pērkamu privātīpašumu saskanīgi vienotās komandas cīņa nebūt nav galā. Broka ir paziņojusi, ka aizstāvēšot savas tiesības uz valsts noslēpumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā, Naudiņš trešdien, pirms vēl bija pārsūdzējis SAB atteikumu ģenerālprokuroram, piesolīja darīt to pašu.

Cīņas turpināšanos sola arī Lemberga atgādinājums par TP mēģinājumu pakļaut oligarhu kontrolei drošības dienestus ar skandalozajiem likumu grozījumiem, kurus, kā 2012.gadā žurnālam „Ir” atklāja to laiku premjerministrs Aigars Kalvītis, valdībā bija ierosinājis toreizējais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Likumu grozījumu pieņemšana izraisīja asus prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas iebildumus un plašus sabiedrības protestus un kļuva par oligarhu varas norieta sākumu. Taču NA veterāns Bērziņš nu ir atgriezies ministra amatā un piekrīt priekštecei Brokai, ka pielaižu piešķiršanas „sistēma jāsakārto”.

Tiesiskā blefošana

Premjerministre Laimdota Straujuma diemžēl piespēlē SAB diskreditētājiem. Arī viņai, tāpat kā Brokai un Naudiņam, šķietot „mazliet dīvaini, ka pats cilvēks nevar uzzināt, kāpēc viņš nevar saņemt pielaidi”. „Iespējams, nākošajam kandidātam, kas veidos valdību, ir jākonsultējas par valdības iespējamo sastāvu ar drošības iestādēm,” viņa spriež jau par citu tematu.

Šķiet pašsaprotami, ka valdības veidotājam, bet vispirms jau ministru amatu kandidātus virzošajām partijām būtu jāvērtē viņu atbilstība arī no šāda viedokļa. Un tieši tā tas bieži vien noticis arī līdz šim. Iespējams, ka šādā vērtēšanā kandidātiem pašiem būtu aktīvāk jāprasa padoms drošības iestādēm.

Taču, pirmkārt, tas nav tas pats, kas pielaides nesaņēmēju informēšana par atteikuma iemesliem. Otrkārt, politiski Straujumas piedāvājums izklausās pēc mēģinājuma atbildību par ministru atbilstību amatam deleģēt drošības iestādēm. Treškārt, premjerministre gribot vai negribot vairo mediju līdz šim nekritiski popularizētās šaubas par pašreizējās pielaižu piešķiršanas kārtības atbilstību starptautiskajām cilvēktiesību normām.

Valdība ir uzdevusi SAB „izveidot darba grupu nolūkā pārskatīt tiesiskā regulējuma par valsts noslēpuma piešķiršanas kārtību atbilstību Eiropas Cilvēktiesību aizsardzības konvencijas prasībām”. Turklāt tas esot darīts, „ņemot vērā pēdējos Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus”.

ECT spriedums, uz ko atsaucas visi SAB darbības likumības apšaubītāji, ir lietā „Ternovskis pret Latviju”, kas pasludināts 29.aprīlī. Bijušais Valsts robežsardzes Jelgavas pārvaldes priekšnieks Andris Ternovskis apstrīdēja SAB atteikumu 1999.gadā piešķirt viņam atļauju pieejai sevišķi slepenai informācijai, kas bija iemesls viņa atbrīvošanai no dienesta Valsts robežsardzē. Viņa prasību par atjaunošanu amatā noraidīja visas tiesu instances, un Ternovskis vērsās Satversmes tiesā, apstrīdot likuma „Par valsts noslēpumu” atbilstību Satversmei. Taču Satversmes tiesa atzina, ka apstrīdētā likuma norma atbilst Satversmei.

Arī ECT spriedumā nav apšaubīti valsts noteiktie ierobežojumi pieejai valsts noslēpumam un pielaides piešķiršanas procedūra. Tiesa vispār par to nelēma. ECT tikai atzina, ka Eiropas Cilvēktiesību konvencijas prasībām neatbilda tiesvedības gaita Ternovska civilprasībā pret Valsts robežsardzi par viņa atjaunošanu dienestā, jo Rīgas apgabaltiesa izskatīja viņa apelācijas sūdzību bez viņa paša klātbūtnes. (Ternovskis bija nosūtījis tiesai izziņu par savu slimību, ko tiesa nebija uzskatījusi par iemeslu sēdes atlikšanai. Viens no septiņiem ECT tiesnešiem nepiekrita kolēģu vērtējumam un atsevišķā viedoklī apšaubīja, vai Ternovska klātbūtne tiesas sēdē būtu mainījusi Apgabaltiesas lēmumu.)

Naudiņa un Brokas piedraudējumi vērsties ECT ir bezjēdzīgi. ECT neliks SAB ne piešķirt viņiem pielaidi noslēpumam, ne skaidrot atteikuma iemeslus. Taču tie labi iederas NA un SC izvērstajā blefošanas un melu kampaņā, kas savukārt sader ar Kremļa propagandas arvien pieaugošajiem centieniem diskreditēt Latvijas valsti un tās institūcijas. Tomēr vismaz no valdības vadītājas gan varam prasīt, lai uzdod sev banālo „kam tas ir izdevīgi?” jautājumu, pirms ļaujas sevi iesaistīt šajā netīrajā spēlē.

 

Komentāri (199)

ligakalnina 24.08.2014. 06.32

Piederiba NA nav kvalitātes, bet, vai nu muļķības, vai nu blēdīguma, pērkamības un un liekulības zīme, tas sen skaidrs visiem, izņemot viņu elektorātu.

Kārtējā Bērziņa uznākšana to apliecina – nopitkts gan no Centrāltirgus adm., gan no TP, gan no Lemberga, īsts “tiesiskuma garants”.

Salasījuši visus blēžus, ko neviena cita partija neņem, NA galvenie sponsori, faktiski, ir organizēās noziedzības grupa, un tad izliekas, ka nesaprot, kāpēc vņiem nedod pielaides.

Un, protams, NA tuvākais partmeris ir ZZS, kā viiņi paši deklarēja, un Lemberga tuvākais partneris ir SC, un lielākais ienaidnieks – NATO, loks tiešām noslēdzies.

Un viņu uztverē Baltkrievija ir demokr. valsts, jo taisni par tādu “demokr.” viņi sapņo.

+36
-16
Atbildēt

10

    Ojārs > ligakalnina 24.08.2014. 11.56

    labāk saki paldies, ka baltkrievi ir gatavi pirkt Latvijas dārzeņus un citu lauks. produkciju.

    /////////////

    Un viņu uztverē Baltkrievija ir demokr. valsts

    +6
    -17
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 24.08.2014. 11.08

    dzeris49. Štibļeti…samovivoz iz Taganroga…

    +9
    -19
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 24.08.2014. 11.50

    TP taču bija partija, par kuru dzerveidīgie aktīvi balsoja (kad bija vīlušies savos iepriekšējos (liberālajos) favorītos LC)…

    //////////////////////

    nopitkts gan no Centrāltirgus adm., gan no TP, gan no Lemberga, īsts “tiesiskuma garants”.

    +7
    -16
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 24.08.2014. 06.57

    dzeris49

    gan no TP, gan no Lemberga, īsts “tiesiskuma garants”.

    ____________________

    Atkal hemoroīdi rīta agrumā nomoka, jeb prostāta neliek mieru, invaļid? Kā reiz kolorado lenteņi, Pabriks un Straujuma, nāk no TP.

    +12
    -21
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 24.08.2014. 10.55

    Kas tad nu, vai tad abi latviešu varoņu, leģionāru, piemiņas zvēriskie nīdēji, kolorādi, nav Šķēles kurmji?

    +10
    -19
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 24.08.2014. 11.37

    Ar ko Zaķis vai Āboltiņa ir labāki par G.Bērziņu?

    +13
    -19
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 24.08.2014. 13.17

    Centrum. Tik dumjš, ka nesaproti, ka atbalsti Putina sankcijas? Tik ilgi centrējies, ka nonāci pie Ušakova parašas?:):):)

    +12
    -15
    Atbildēt

    0

    Linda Deičmane > ligakalnina 24.08.2014. 12.55

    Vēl viens lietderīgais idiots,ja Nazarbājevs un Lukašenko pievienosies Putina sankcijām, paši nevarēs uzvārīties.Katrs domā par savu kabatu un savu labumu.Baltkrievijā ES produktu pārstrādes rūpnīcas uz fasēšanu strādā vairākās maiņās.Baķka nosmels savu daļu arī no Putina,tik stulbs viņš nav kā mūsu nacionālo tūdaliņu atbalstītāji.

    +12
    -12
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 24.08.2014. 12.24

    Centrum. Idiot,baltkrievi pērk,lai paši uzvārītos.Maskava pilna ar Baltkrievijas garnelēm,no baltkrievu jūras?

    ___________________

    Vai tikai pats neesi idiots? Lukašenko un Nazarbājevs ignorē Putina sankcijas pret ES, vai tas nav apsveicami? Gudrie eksportē un tirgojas lai ciestu zaudējumus? Tev nu gan lielas problēmas ar galvu:)

    +15
    -15
    Atbildēt

    0

    Linda Deičmane > ligakalnina 24.08.2014. 12.13

    Idiot,baltkrievi pērk,lai paši uzvārītos.Maskava pilna ar Baltkrievijas garnelēm,no baltkrievu jūras?

    +19
    -8
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 24.08.2014. 18.50

NA vajadzētu pamācīties no komunistiem saskaņiešiem. Ko? Dzelžainu disciplīnu. Tas ir lai kas, ne tikai runāt caur simtgadēm visu laiku vienu un to pašu, bet arī uzvesties netaisot muļķīgas kļūdas, viņi tās taisa ikbrīdi un līdz ar to neatšķiras no citām savlabuma meklētājām latviešu partijām. Taisnība jau ir ka komunistiem ir kremļa nauda un kremļa ukazka un nedod Dies, ja kāds Elksniņš vai Kabanovs to mēģinātu nepildīt. NA ir tikpat izlaidīga partija kā visas mūsējās, he- hē. Nekas jau nevar mainīties, jo vēlētājs ir tieši tāds pats kā visas mūsu partijas, ieskaitot Vienotību. Krievi atšķiras jo tas ir fašistu/nacionālistu vienots bars.

NA tiek manis izdalīts no pārējiem tādēļ, ka viņi spēlējās ar vissvētākām idejām. Nenoskaitīšu viņu pārkāpumus tie visiem zināmi [viņiem pašiem tāpat] :)

+20
-6
Atbildēt

8

    ILZE > dace_ampermane 24.08.2014. 20.50

    Tā jau domāju, tu esi Šļesera draudziņš, pederasts, Kārlītis.

    «Вакара зиняс»: Шлесерс и сын президента любовники? http://www.kompromat.lv/item.php?docid=readn&id=2376

    +3
    -17
    Atbildēt

    0

    ILZE > dace_ampermane 24.08.2014. 20.33

    klejotājs

    Vai tu, latviešus nīstošais mēsls, neesi viņas defektīvā atvase, pederasts, Kārlītis? Tiešām pederasts, kā nulle, dzēris vai vikmanis.

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    ILZE > dace_ampermane 24.08.2014. 20.07

    klejotājs

    Man tev, šļeserastam – zatļerastam, latviešu nīdējam, klejotājam, atkal jāatgādina par tavu elku, čekas sunīti, VVF. http://s1.bild.me/bilder/060112/4545329sabine_rapa.jpg

    +4
    -16
    Atbildēt

    0

    austrisv > dace_ampermane 25.08.2014. 14.00

    Jā, un tik nacionāli runajosais latviešu patriots Straume- ilgstoši saeimas spīkers :Straume. Kurā partijā tagad sildās šis lielais patriots. Un Pažarnovs, kurā partijā piepelnās? Un ko tagad parstāv lielais nacionālists komponists Imants Kalniņš?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    sarmitelinde > dace_ampermane 24.08.2014. 22.27

    rostin, man ir intuīcija,ka tev ir slikti, tu neraksti adekvāti,varbūt tev tīri cilvēciski vajag palīdzību.

    Es tikko biju pie radiem un tur vien jauna dāma strādā par pārdevēju rimčikā un izrādās,ka biežākie zagļi ir pensionāri. Tas man bija pārsteigums. Ka viņi zogot pa kartupelim, bietei, olai – visu, ko grūti pieķert.

    Varbūt tavs niknums uz ārprāta robežas ir bada dēļ, varbūt skumju dēļ.

    Es esmu stingri apņēmusies turpmāk būt ļoti sociāli aktīva un izpalīdzīga. Es domāju nopietni.

    Politiķi mūs apzog, visi, tirgo mūs kā ielasmeitas iztirgo suteneri, bet mēs viens otram rīklēs kožamies un acīs skrāpējam. Kamēr sutenri dzīvo jo krāšņi un skaisti.

    Vai tiešām tas ir viss, uz ko ir spejīgi Latvijas cilvēki? Sacenšanās otra izsmiešanā un nonicināšanā?

    Baigākā bezcerība to visu te lasot uznāk.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > dace_ampermane 25.08.2014. 16.55

    savā laikā viņš bija starp tiem, kas nepieļāva 0 variantu pilsonībā, par ko tā cīnījās Gorbunovs un Ozoliņš.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    sarmitelinde > dace_ampermane 24.08.2014. 22.44

    jā, klejotāj, Tu uzsvēri, to, ko es savulaik KD visu laiku rakstīju,ka visi politiķi legāli zog, bet deputāti legāli pārdodās, bet NA to dara visdziļāk pietaisot cilvēku dvēseles.

    Man ir tik žēl,kad es atceros pēc Atmodas, mūsu draudzē bija vecs onkulis, kurš Sibīrijas izsūtījumā strādāja rakstuvēs,kad viņš runāja – viņam kustējās abas protēzes – augšējā un apakšējā. Kad viņš saņema kompensāciju par izsūtījumu – cik nu tur to sāpju naudiņu – viņš to sadalīja uz pusi – baznīcai un skolai.

    Un tad nāk šie patrioti – labi barotie, uzposties, uztjūnotie – un piespļauj, pievemj un sabradā kājām tādu vecīšu piemiņu … ar saviem meliem, ar saviem maksātnespējas likumiem, ar savu tirgošanos un tiesiskuma sagraušanu …. lai nu kuri to darītu – bet nacionāļi …

    Tas ir tas,kāpēc no latviskām partijām man visnoziedzīgākā ir un paliek nacionāļi.

    Es savā prātā viņus asociēju ar stukačiem – šāvēji un kāvēji bija čekisti, bet kurus šaut un kurus kaut – to patieca stukači. Mežabrāļus nodeva stukači, deportāciju sarakstus čekistiem iesniedza partiju sekretāri – stukači.

    Kāds ir teiciens – nesodīti noziegumi ir pamats jauniem noziegumiem – es teiktu – labāk nepateiksi.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 24.08.2014. 20.29

    pošol nah, deģenerāt

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 24.08.2014. 19.35

Ozoliņa k-gs kaa vienmeer sava uzdevuma augstumos , kas plaanaa galdiņa urbeejiem traucee??? nabassaite ar čekas šesķorkaam , vinu finanseejums , nu jau vairs tik taadeeļ lai baņģugani nezaudeetu ietekmi , lembe ar nav aamars , redz kur piepirkt un vinnees immer.

+18
-5
Atbildēt

4

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu