Ņiprie akmeņi • IR.lv

Ņiprie akmeņi

2
Akmeņi manās kabatās.
Kristīne Simsone

Juku laiki, gara kaites un ģimenes rēgi – izdzīvošanas stāsts, ne traģēdija Signes Baumanes animācijas filmā

Viesojoties Latvijā neilgi pirms lentes Akmeņi manās kabatās pasaules pirmizrādes Karlovi Varu kinofestivālā, Signe Baumane minēja, ka šo filmu nav veidojusi pašterapijas nolūkos, bet lai izklaidētu vai pat sapurinātu skatītājus. Tas Ņujorkā dzīvojošajai latviešu animatorei ir nepārprotami izdevies. Tāpat var cerēt arī uz «terapeitisku» (blakus)efektu – ka šī jestrā, asprātīgā un smeldzīgā lente «izārstēs» publiku no maldīgā priekšstata par animāciju kā pamazināmu kinoformu, domātu bērniem.

Kur jāraud, tur pajoko

Akmeņi manās kabatās – autores pirmais pilnmetrāžas veikums, kas daļēji tapis, pateicoties vietnē Kickstarter saziedotajiem līdzekļiem, cilā tēmas, kuras savā nopietnībā varētu konkurēt ar, teiksim, Annas Kareņinas traģisko dramatismu. Taču Signe Baumane paradoksālā kārtā tām pieiet ar stingru (paš)ironiju un brīžam arī humoru. 20.gadsimta pirmās puses, padomijas un 90.gadu juku laiki Latvijā, sieviešu apspiestās pozīcijas sabiedrībā un garīgās kaites, izklāstītas režisores un «teicējas» Baumanes viegli atpazīstamajā balsī, iegūst teju rotaļīgu noskaņu, taču nekad nepārvēršas karikatūrā. 

Režisore par savas lentes animētajiem personāžiem, kas «paši» tā arī nebilst ne zilbes, stāsta tik jestri, ka brīžam ir grūti noticēt, ka filmas Akmeņi manās kabatās galveno varoņu prototipi ir Baumane un viņas radinieces – vecmamma un trīs māsīcas, bet stāsts – patiesu notikumu iedvesmots. Lai gan to, cik filmā ir patiesības, iespējams, zinās tikai un vienīgi režisore, lente tomēr atbruņo ar savu atklātību, ik pa laikam ļaujot aizmirst, ka kino taču mānīšanās māksla vien ir. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu