Katrs ir ievainojams • IR.lv

Katrs ir ievainojams

3
Iluta Lāce.
Gunita Nagle

Daļa sabiedrības joprojām attaisno vardarbību pret sievieti – tā pēc sarakstes ar Ģenerālprokuratūru secinājusi resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce. Tieši tādēļ nepieciešama kampaņa Arī tevi var ievainot

Agrajās pusdienās Ilutai ir silta tēja un smalkmaizīte ar rozīnēm, man – kafija un kliju maizīte ar mellenēm. Ieturam tās rudenīgi aukstā dienā istabā, kuras sienas rotā bērnu zīmējumi. Tā ir telpa, kurā ar psihologu vai psihoterapeitu tiekas tās sievietes, kuras meklē palīdzību resursu centrā Marta. Bieži viņas ir kopā ar atvasi vai pat vairākiem bērniem, kuri savus pārdzīvojumus atstāj zīmējumos un rotaļās ar smilšu terapijas figūrām. Bet sievietēm, sasildot rokas pie tējas tases, jāatjēdzas no sastinguma. Viņas mācās runāt par pārdzīvoto un lēnām atgūst pašvērtības sajūtu. Viņām jāiemācās dzīvot bez varmācības.

Kad pirms 14 gadiem Iluta Lāce kopā ar domubiedriem veidoja biedrību Resursu centrs Marta, ideja bija panākt sieviešu un vīriešu līdztiesību politikā un uzņēmējdarbībā. Taču drīz vien, uzklausot tos, kas vērsās Martā pēc palīdzības, viņa pārliecinājās, ka Latvijā nav nodrošinātas elementāras cilvēktiesības. «Sapratām, ka nav nevienas organizācijas, kas aizstāvētu sievietes. Tas joprojām ir fundamentāli svarīgi,» saka Iluta. Ik gadu Martā kopā ar siltu tēju vai kafiju padomus, jurista konsultācijas un psiholoģisku atbalstu saņem 300-400 sieviešu, kas cietušas no vardarbības. 39% Latvijas sieviešu savas dzīves laikā ir piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību, kas ir septītais augstākais rādītājs Eiropas Savienībā (ES), secināts ES Pamattiesību aģentūras jaunākajā pētījumā.  

Iluta pārliecinājusies, ka sievietēm, kas cietušas no pazemojumiem, vairāk par visu vajadzīgs iedrošinājums aizstāvēt savas tiesības. Tādēļ saprotama viņas neizpratne, uzzinot, ka šāgada pavasarī Saeimas Juridiskās komisijas sēdē, kurā apsprieda nepieciešamību piemērot bargākus sodus par izvarošanu, Ģenerālprokuratūras pārstāve Elita Jurkjāne izteikusi viedokli, ka reizumis sieviete pati vainīga, ka izvarota. Kad Marta Ģenerālprokuratūrai nosūtīja vēstuli ar jautājumu, vai tiešām tāda ir Ģenerālprokuratūras pārliecība, atbilde bija – «Jurkjānes paustais viedoklis atbilst Krimināllikumā nostiprinātajām nostādnēm», un «cietušā prettiesiska vai amorāla uzvedība» var veicināt nozieguma izdarīšanu. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers norobežojas no Jurkjānes teiktā, norādot, ka demokrātiskā sabiedrībā katram ir tiesības uz viedokli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu