Vēstniece: Merkele būs visuzmanīgākā klausītāja jautājumos par mūsu un Eiropas drošību • IR.lv

Vēstniece: Merkele būs visuzmanīgākā klausītāja jautājumos par mūsu un Eiropas drošību

33
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: EPA/LETA

Krievijas noteiktais pārtikas preču embargo jautājums jārisina ES mērogā

Vācijas kanclere Angela Merkele būs visuzmanīgākā klausītāja jautājumos, kas skar Latvijas un Eiropas drošību, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma.

Kancleres vizīte Latvijā ir saistīta ar sarežģītajiem starptautiskajiem notikumiem, tādēļ Vācija kā Latvijas stratēģiskā sabiedrotā vēlas apmainīties ar viedokli par starptautiskās sabiedrības reakciju saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

“Gan Eiropas Savienības (ES), gan NATO līmenī Latvija un Vācija cieši sadarbojas, lai garantētu drošību un nodrošinātu ekonomisko izaugsmi, kā arī sūtītu skaidru signālu Krievijai par tās nepieņemamo rīcību un sekām,” sacīja Kuzma, skaidrojot, ka aktuālo krīžu un globālo pārmaiņu kontekstā Vācija un kanclere personīgi pieliek lielas pūles, lai apturētu konfliktu un saspīlējumu vēršanos plašumā.

“Nav šaubu, ka Vācija ir ieinteresēta Eiropas ilgtermiņa drošībā, tāpēc ļoti lielu nozīmi piešķir saliedētai Rietumu demokrātisko valstu pozīcijai tādās organizācijās kā ES un NATO, kā arī valstu divpusējās attiecībās ar Krieviju,” piebilda vēstniece.

Viņa arī uzsvēra, ka Latvija kā partneris ES un NATO, kā valsts ar veiksmīgu pilnīgas transformācijas pieredzi no totalitāras iekārtas uz demokrātiju, ir svarīgs dialoga partneris šīs saliedētās pozīcijas veidošanā.

“Varam būt pārliecināti, ka kanclere būs visuzmanīgākā klausītāja jautājumos, kas skar mūsu un Eiropas drošību un mūsu redzējumu, gatavojoties NATO samitam Velsā, kurā līdzās citiem jautājumiem jāpanāk, ka NATO spēj labāk reaģēt uz izmaiņām drošības vidē, ko radījusi Krievijas agresija pret Ukrainu.”

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) pirmdien LTV rīta raidījumā teica, ka Latvija no Vācijas kancleres vēlas saņemt apliecinājumu, ka NATO klātbūtne Baltijas valstīs būs ilgstoša. Tas būšot tikšanās jautājums Nr. 1.

Latvija tiekoties ar kancleri, runās arī par ekonomiskiem jautājumiem, Krievijas sankcijām un to ietekmi uz valstu ekonomiku. Sarunā tiks runāts arī par Latvijas prezidentūras ES svarīgākajiem jautājumiem.

Krievijas noteiktais pārtikas preču embargo jautājums jārisina Eiropas Savienības (ES) mērogā, jo nebūtu pareizi risinājumus meklēt divpusējās attiecībās, teica Kuzma. Vaicāta, vai Vācija varētu uzpirkt “lieko” pienu no Latvijas vai arī atbalstīt ideju kompensēt zaudējumus no īpašiem ES fondiem, vēstniece atgādināja, ka arī Vācijas lauksaimniekus un pārtikas produktu ražotājus ir ietekmējis Krievijas lēmums ieviest pārtikas importa aizliegumu.

“Saskaņā ar Vācijas Zemkopības ministrijas izplatīto informāciju Vācijas pārtikas eksports uz Krieviju 2013.gadā bija 1,6 miljardi eiro. Nebūtu pareizi meklēt risinājumu divpusējās attiecībās – jautājums jārisina ES mērogā, meklējot iespējas atbalstīt cietušos ES dalībvalstu uzņēmējus ar kompensācijām, bet arī palīdzot dažādot lauksaimniecības produktu noieta tirgus, tostarp uz valstīm ārpus ES,” uzskata Kuzma.

Viņa arī norādīja, ka Latvijas un Vācijas jau tradicionāli ciešā ekonomiskā sadarbība līdz ar eiro ieviešanu Latvijā ieguvusi jaunu dinamiku. Vācijas uzņēmēji novērtējot Latvijas valdības pēdējos gados ieviestās reformas tautsaimniecībā un finanšu jomā, kā arī investīciju vides stabilitāti un ģeogrāfiskā izvietojuma pievilcību.

“Pēdējos gados ir pieaugusi Vācijas uzņēmēju interese par investīciju iespējām Latvijā. Arī Latvijas Bankas dati uzrāda Vācijas tiešo uzkrāto investīciju pieaugumu – šī gada 1.ceturksnī 18% pieaugums iepretim 2013.gada beigām. Tāpēc Vācijas kancleres Angelas Merkeles vizīte Rīgā un plānotā saruna ar uzņēmējiem laikā, kad saasinājušās ES un Krievijas tirdzniecības attiecības, kad mūsu uzņēmējiem ir bažas par uzticības mazināšanos ES robežvalstu ekonomikām, ir nozīmīgs signāls Latvijas uzņēmējdarbības vides stabilitātei un tālākas izaugsmes potenciālam,” piebilda vēstniece.

Jau ziņots, ka pirmdien vienas dienas vizītē Latvijā ieradīsies Vācijas kanclere Angela Merkele. Vizīti Merkele sāks ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, pēc tam sekos kancleres tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība), kuras laikā, ņemot vērā starptautisko kontekstu un notikumus Ukrainā un Kijevā, notiks diskusija par drošību un situāciju Austrumukrainā, kā arī Krievijas noteiktā embargo potenciālajām sekām uz Eiropas Savienības (ES) ekonomiku.

Vizītes laikā tiks apspriesta Latvijas prezidentūra ES Padomē un tās izvirzītās prioritātes, kā arī kontekstā ar jauno ES institūciju ciklu – jaunās Eiropas Komisijas (EK) galvenie uzdevumi, lai veicinātu ES izaugsmi un tālāku iekšējā tirgus attīstību, nodrošinot ražošanas pieaugumu, jaunas darba vietas un sociālo aizsardzību ES iedzīvotājiem.

Merkelei paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, bet vakarā kanclere piedalīsies diskusijā par Latvijas un Vācijas ekonomisko sadarbību, kas notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Šī nav pirmā reize, kad Merkele ieradusies Latvijā. Viņa Rīgā bijusi gan NATO samita laikā 2006.gadā, gan 2010.gadā, kad piedalījās Latvijas un Vācijas ekonomikas forumā.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu