ES paziņo par palīdzību Krievijas embargo skartajiem lauksaimniekiem (papild.) • IR.lv

ES paziņo par palīdzību Krievijas embargo skartajiem lauksaimniekiem (papild.)

69
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Rinkēvičs: Ekonomisko karu Krievija uzvarēt nevar; Vācijas lauksaimniecības ministrs aicina ES nedramatizēt situāciju ar Krievijas embargo

Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja par vairāku ārkārtas pasākumu īstenošanu, lai palīdzētu bloka zemniekiem, kurus negatīvi ietekmē Krievijas noteiktais lauksaimniecības produktu embargo.

Plānots, ka EK lauksaimniekiem sniegs atbalstu 125 miljonu eiro apmērā, ziņo LETA/AFP.

Palīdzību saņems tomātu, burkānu, kāpostu, piparu, puķkāpostu, gurķu, kā arī sēņu, ābolu, bumbieru, ogu, vīnogu un kivi audzētāji.

Sagaidāms, ka atbalsta pasākumi būs spēkā līdz novembra beigām.

Lai arī Krievijas un rietumvalstu ekonomiskais karš ir un būs sāpīgs visām pusēm, Krievija to uzvarēt nevar, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Pirms tam šādu pašu pozīciju paudis Vācijas lauksaimniecības ministrs Kristians Šmits, norādot, ka Krievija ilgi nevarēs izturēt pašnoteikto embargo Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības produkcijas importam, ziņo Dw.de.

Rinkēvičs skaidroja, ka sankciju ieviešanai pret kādu valsti ir ilgtermiņa iedarbība, tāpēc efekts sākotnēji var būt nemanāms.

“Ir pilnīgi skaidrs, ka sankcijas sāk dot savu efektu ne pirmajā, ne otrajā dienā, un pat ne pēc mēneša vai diviem. Tas ir instruments ar ilgstošu raksturu, bet, saskaitot, ko tas varētu nozīmēt [Krievijas] ekonomikai un tās starptautiskajiem sakariem un kontaktiem, es domāju, ka [..] ekonomisko karu, lai arī tas sāpēs visām pusēm, Krievija uzvarēt nevar. Beigu beigās tas rezultāts var būt bēdīgs,” atzina Rinkēvičs.

Ministrs sacīja, ka arī Maskavā tiek skaitīti sankciju radītie zaudējumi. “Man ļoti gribētos cerēt, ka kolēģi Maskavā sapratīs, ka ir jāpārtrauc atbalstīt tie bandīti [..] Ukrainas austrumos un jādod iespēja Ukrainai attīstīties tā, kā tā vēlas, un ka visa šī situācija, kā tā ir attīstījusies no gada sākuma, nāk par sliktu pašai Krievijai,” televīzijā izteicās Latvijas ārlietu ministrs.

Savukārt Vācijas ministrs Šmits avīzei „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” svētdien teicis, ka Krievija pati sevi spēj nodrošināt ar ne vairāk kā 60% zemkopības produkcijas. Piemēram, piena produktus Krievija nespēj viena saražot.

Tāpēc, norāda Šmits, ES nevajag dramatizēt situāciju ar Krievijas embargo, kam, pēc viņa domām, būs „visnotaļ ierobežots iespaids” un ES lauksaimniecības tirgu.

Par priekšlaicīgām Šmits atzīst arī prasības zemniekiem kompensēt lauksaimniecības produkcijas izmaksas. Ja patiesi būs reāli draudi lauksaimniecības tirgum, tad palīdzība ražotājiem būs jāsniedz, teic ministrs.

Septembra sakumā ES lauksaimniecības ministri sapulcēsies, lai apspriestu radušos situāciju. Uz to brīdi Eiropas Komisija jau būs sagatavojusi apkopojumu par ES lauksaimniecības produkcijas eksporta nozarēm, kurām ir ilgstoša perspektīva.

Krievija 8.augustā noteica pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, alkohols, kā arī saldējums.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) paudis viedokli, ka ar Krievijas noteikto embargo daļai pārtikas produktu nekas nebeigsies. Ministru prezidente atklājusi, ka gadījumam, ja līdzšinējam Krievijas noteiktajam embargo sekos vēl citas sankcijas, valdībai ir gan plāns “B”, gan plāns “C”.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (69)

esmeralda_se 18.08.2014. 10.07

Diemžēl jāsaka, ka :

1)histērija ap sankciju iespaidu ir sacelta neadekvāta;

2)lauksaimnieki, vismaz mūsējie, jau 20 gadus ir trenējušies panikas celšanā un brēkšanā pēc subsīdijām, kompensācijām (sals, sausums, lietus etc.), tā ka ir sasnieguši ļoti “labu” līmeni.

Vakar twitterī bija ziņa, ka tirgū nepārdotos (dēļ Polijas produktu pieplūduma par zemāku cenu) dārzeņus zemnieki likvidējot (izmet mežā/grāvī/cūkām)… Savukārt pircēji apgalvo, ka dārzeņu cenas stāvot kā akmenī iekaltas… Nu pasakiet, KĀ šīs divas ziņas iet kopā?!?

+20
0
Atbildēt

9

    Dina > esmeralda_se 18.08.2014. 11.34

    Kas attiecas uz to, kurš šajā karā uzvarēs. Uzvarētājs JAU ir zināms, tik stulbenis rinkevičs to nav pamanījis. Pat, ja šodien, karš tika pārtraukts, JAU uzvarējušas tajā ir: Ķīna, Brazīlija, Čīle, Argentīna, Meksika – valstis, kuras šobrīd aktīvi iet iekšā Krievijas tirgū un aizņem eiropiešu atbrīvotās nišas. Un ir vairāk nekā naivi cerēt, ka tad kad karš beigies, ka ieropieši tiks tur apakaļ. Latvija savu piena rūpniecību, zvemjniecību un daļēji pārējo lauksaimniecību, pilnīgi droši var sākt likvidēt. Bet zemnieciņiem var gatavoties darba meklējumos … īrijas zemeņu lauki jūs gaida !!! … : )))

    P.P.S. šobrīd Europā sākas protesta vilnis pret politiskās elites aroganto, pro-amerikānisko, stulbo politiku. Jau tagad ir valstis, kuras prasa pārtraukt ekonomisko karu. Un tas tikai nedēļu pēc Krievijas atbildes. Kas būs pēc pāris mēnešiem ? Krīze visā Eiropā. Atškirībā no Krievijas … uzvarēšot viņi …

    0
    -15
    Atbildēt

    0

    Dina > esmeralda_se 18.08.2014. 11.54

    Palasīju. Un?

    „… собеседник «Ведомостей» запрету на поставки импортной еды совсем не рад: в перспективе он мог бы помочь его бизнесу, но только если будет продлен на неопределенный срок, а пока значительно снизил обороты компании. Почему так вышло? …. „

    Cilvēks ir norūpējies par to, ka sankcijas var tikt pārāk ātri atceltas, nevis par to, ka tās ieviestas … jeb tev problēmas ar krievu valodu? … :)

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Dina > esmeralda_se 18.08.2014. 13.30

    1. Džamals ir tāds pats „Putina fanāts” kā tava vecmāmiņa – Metro balerīna.

    2. un pilnīgi noteikti šis Kremlim opozicionārais politologs ir absolūts analfbēts Pasaules Pārtikas tirdzniecības jautājumos. Viņa teksts par „WTO kvotām” pārtikai ir klajš nekompetences apliecinājums.

    3. ja divas valstis savā starpā vienojas un noslēdz starpvalstu piegāžu līgumus, tad tad tā ir pilnībā viņu pašu iekšējā lieta un nevienam tur nav ko savu šņukuru bāzt. Ja WTO sāk politizēti kaut ko žaunas vārstīt par pārtikas piegādēm Krievijai, tas būs šīs organizācijas gala sākums. Tieši tāpat kā pašreizējā aizsākusies Krievijas, Ķīnas un virknes BRIK valstu sadarbība ir gala sākums ASV un Rietumeiropas dominancē pasaulē. Patiesībā tas pat vairs neko īpaši neizmainīs, jo Rietumeiropa JAU ar savām sankcijām ir Pasaulei pierādījusi, ka līdzšinējā starptautiskā pasaules kārtība ir bijusi no pirksta izzīsts Rietumu protekcionims viņu dominances nodrošināšanai. Līdzko radās pirmie draudi, ka šī pašu veidotā sistēma sāk apdraudēt tās radītājus, tā paši arī nolaida to renstelē ar saviem politizētajiem, sadomātajiem embargo.

    4. Visas augstākminētās valstis JAU ir Krievija tirgū. Vienkārši viņu apjomi nebija tik lieli daļēji Eiropiešu konkurences dēļ. Latinosiem nav jādibina jauni kontakti, tikai jāpalielina apjomi savām līdzšinējām piegādēm. Otrs. Ņemot vērā situāciju Eiropā, kur tagad sāksies vājprāta murgi, iekšējā protekcionisma kari, savu tirgu sargāšana, tur pilnīgi noteikti samazināsies latinosu tirgus daļas. Eiropieši jau nu pacentīsies. Tā ka patiesībā Krievijas tirgus būs tikai laba kompensācija un Eiropas aizvietotājs latinosu jau esošajai produkcijai, kuru ES tagad metīs ārā. Tā ka kopumā Krievija vienkarši nuzticamos, nekorektos un politizētos partnerus – eiropiešus nomainīs ar korektiem un uzticamiem. Pēdējiem pie tam neko nezaudējot. Tas arī viss.

    5. Ak, jā un vēl. Runājot par „atkarībām”. Ar šo savu soli Krievija pilnīgi noteikti mazinās savu atkarību no Rietumiem. Kas ļaus tai turpmāk realizēt patstāvīgāku politiku un vēl vairāk rūpēties tieši par SAVĀM nacionālajām interesēm nekā līdz šim … : )

    6. Kas no tā Latvijai? A sūdīgi. Ļoti sūdīgi. Pirmkārt – ekonomiskas problēmas. Otrkārt – Lielais Kaimiņš kļūs vēl nedraudzīgāks, piebildīsim – pamatoti. No vienkārši Sūnu Ciema Latvija pārtaps par visu pamestu un nevienam nevajadzīgu „Veiksmes stāstu” … paldies rinkevičam un vemjotībai … : )))

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > esmeralda_se 18.08.2014. 10.30

    ———-

    Visiem Latvijas “nezinīšiem” par laimi, kā arī čivinātājiem par ne-laimi, ir viena valsts iestāde, kur visi “gali saiet kopā”.

    Krievija nevar – Latvija var!? Prātiņ, nāc pie reformatoriem:

    “2014.gadā iedzīvotāju skaits Latvijā turpina samazināties – maija sākumā valstī dzīvoja 1 997 500 iedzīvotāju. Iedzīvotāju skaits samazinās gan dabiskā pieauguma (mirušo skaita pārsvars pār dzimušo skaitu), gan migrācijas dēļ.

    «Šāda iedzīvotāju skaita samazināšanās ir satraucoša,» šodien [6.06.2014.] preses konferencē atzina CSP priekšniece Aija Žīgure.”

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/513377-iedzivotaju_skaits_latvija_noslidejis_zem_diviem_miljoniem

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > esmeralda_se 18.08.2014. 13.42

    Nu re,un Krievija latinosiem pretī dos gāzi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > esmeralda_se 18.08.2014. 11.38

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > esmeralda_se 18.08.2014. 12.03

    Kurmītis

    Latvija savu piena rūpniecību, zvemjniecību un daļēji pārējo lauksaimniecību, pilnīgi droši var sākt likvidēt.

    ______________

    Latvijas produktiem atradīsies noiets milzīgajā arābu pasaulē un Ķīnā, bet cilvēces atkritumi, gan par tiem var aizmirst uz visiem laikiem

    P.P.S. šobrīd Europā sākas protesta vilnis pret politiskās elites aroganto, pro-amerikānisko, stulbo politiku.

    _________________

    Tu, Antonijas ielas nama kanalizācijas žurka, nepēj aptvert, kā izskatīsies bada dumpji Krievijā. 1917. kad cilvēki meta smirdīgos pederastus un alkašus – popus no zvanu torņiem lejā, bija tikai ziediņi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dro > esmeralda_se 18.08.2014. 12.08

    Jāapgaismo mazliet tumsas valstībā prātu izkūkojušais Kurmītis. Lūk, ko raksta Putina fanāts G. Džemals:

    Отказ от европейского импорта сельскохозяйственной продукции, апелляция к Латинской Америке – всё это выводит противостояние на новый уровень. При этом надо иметь в виду, что 90% мер, принятых Россией – чистый блеф. В частности, идея, что Южная Америка заменит ЕС. Поменять источники импорта это не тоже, что сменить “Ашан” на “Перекрёсток”. Существует такая вещь в мировой торговле как квоты. Кто даст Перу или Аргентине право на расширение квот? Не ВТО, кинутая Москвой в деле с ЕС. Это раз. Далее, наивно предполагать, что продукты на 15 млрд.долларов лежат в ЛатАмерике в холодильниках и только и ждут, когда их продадут России. Рыбу и креветки ещё надо выловить, говядину вырастить и т.д. Кроме того, необходимо пройти сложные процедуры новых соглашений, решив массу технических вопросов. С учётом того, как работает бюрократия, результаты будут уже после конца Третьей мировой войны.

    Я уж не говорю, что латиносов надо убедить в долгосрочности московских намерений.

    Короче, смена ЕС на ОАГ (Организация американских государств) – это такой же московский блеф, как и “великое” партнёрство с Китае…

    Есть ощущение, что российский политический класс, одновременно с аннексией Крыма, вступил в некое зазеркалье, в котором тусуются сумасшедшие зайцы и кролики. По сравнению с тем, что стало обыденностью сегодня, ГКЧП с его маленькими лебедями – просто скучная адвокатская контора!

    Savu blogu viņš sāk, vainu no Putuna noveļot uz liberāļiem un oligarhiem:

    Крымско-украинскую эпопею затеяла либерально-олигархическая часть власти по сговору с Киевом и США. Цель – загнать путинский режим в тупик, лишить его манёвра и поддержки Запада и в конечном счёте – устранить.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > esmeralda_se 18.08.2014. 13.51

    …Krievija pārtiks no propagandas un pašražotajiem “augstvērtīgajiem” pārtikas produktiem…

    “В России на сегодняшний день успешно работают 3200 молокоперерабатывающих предприятий. Российский рынок молочной продукции один из самых динамично развивающихся. Конкуренция на нем постоянно растет. А вместе с ней и требования к продукции, которая по качеству уже давно перестала уступать западным аналогам”.

    Обо всем об этом сегодня рапортует ведущая программы “Вести”. Смысл сюжета: Россия отказалась от ввоза западных молочных продуктов. И правильно. И зачем они ей. У нее есть свои. Их много. Они вкусные и качественные.

    Это сегодня. А вчера эта же самая (вот что смешно – ТА ЖЕ САМАЯ!) ведущая в той же самой программе “Вести” произносила текст следующего содержания:

    “Пятая часть выпускаемых в России молочных продуктов – подделки. К такому выводу пришел Национальный союз производителей молока. Если эта пятая часть досталась вам, то в организм в лучшем случае поступят растительные жиры вместо животных”. И дальше: “Недоброкачественная продукция… микроорганизмы… кишечная палочка…” И все это про российскую молочную продукцию.

    http://ru.krymr.com/content/article/26523556.html

    +11
    0
    Atbildēt

    0

andris902 18.08.2014. 12.31

…vakar rakstīju citā vietnē, bet varu savu viedokli atkārtot arī šeit:

…tas, ko teikšu – daudziem varētu nepatikt, jo zemnieki mums ir īpaši saudzējamā šķira….un…pierasts valdību lamāt, ja tā tūlīt nemetīsies nabadziņus atbalstīt….bet….skatos šovakar ziņas un pārņem totālas dusmas – lūk, zemnieciņi raud, ka neesot vērts produkciju par kapeikām tirgot, vieglāk visu sagrūst komposta kaudzēs un ar draudiem apelēt pie valdības sirdsapziņas par kompensācijām….nē!…nē!…un vēlreiz – nē!….manu nodokļos nomaksāto naudu atkal iegrūst komposta kaudzēs, bet tajā pašā laikā man jāpērk poļu produkcija veikalā!….lai sēžas pie viena galda ZM ierēdņi, zemnieki, valdība un izlemj, ka šogad skolās, bērnu dārzos, slimnīcās, pansionātos, valsts pārvaldes ēdnīcās/kafejnīcās – jāiepērk tikai Latvijas zemnieku ražojumi….kaut par dažiem centiem, bet daļējas kompensācijas izmaksāt tikai tiem, kuri šo produkciju realizēs šajās iestādēs….tie, kas sagrūdīs kompostā – ne centu!!!….skolēnu vecākiem par pusdienām būs jāmaksā mazāk, slimnīcās ēdināšana kļūs lētāka…tas būs atvieglojums visiem valsts iedzīvotājiem, nevis no tā trūcīgā maciņa paņemt kārtējos eirīšus, lai atbalstītu vienus cietušos, lai gan cietēji esam mēs visi….tas, nudien, jau robežojas ar nekaunību!…

…..vakardien no paša rīta mūsu daudzdzīvokļu māju pagalmā zemnieks tirgoja piena produktus – sievas stāvēja rindā…izrādās, viņš jau pagājušā gadā esot tirgojis 2x nedēļā un vietējiem iedzīvotājiem zināms gan saimnieks, gan atvestā produkcija….piedāvāja arī dārzeņus, daudzi pieteicās uz kartupeļiem, gurķiem un tomātiem….manuprāt, tā ir lieliska izdevība iegādāties zināmu produktu turpat pie mājas durvīm….daudz lētāk kā veikalā un arī zemniekam labi, jo pa vidu nav starpnieks, kas pusi naudas iebāž savā kabatā….

….šis zemnieks nečīkst, nestāv ar pastieptu roku, bet iet un dara….un pret tādu zemnieku var izjust cieņu, nevis pret tiem, kuri ņerkst TV kameru priekšā….

….zemnieku saražotās produkcijas pārdošanai noteikumi ir vienkāršoti, lai nebūtu jāvaimanā – tikai jābūt aktīvam un jādara…diemžēl, mums vaimanologu vairāk kā darītāju….

+17
-1
Atbildēt

11

    Signija Aizpuriete > andris902 18.08.2014. 13.01

    ——–

    “Ne mana cūka – ne mana druva!”

    Problēmas aborigēniem – tie ir ieguvumu svensoniem u.c. rietum-krātiem.

    Welcome to UK!

    “Darba meklējumos izbraukušie tautieši Latvijā atgriezīsies, kad būs sapelnīts pietiekami daudz naudas, lai atmaksātu kredītu par dzīvokli vai māju, atzīst Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Eduards Stiprais.”

    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/405213-vestnieks_latviesi_atgriezisies_kad_vares_atmaksat_kreditu

    https://www.youtube.com/watch?v=fx25OUK5H_g

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Alise > andris902 18.08.2014. 12.37

    Nu reizēm jau zanE uzraksta arī kaut ko prātīgu :) Arī pieliku plusiņu :)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > andris902 18.08.2014. 18.01

    Edgars Avotiņš

    Ja cena noslīd līdz kautkadai robežai, tad … lētāk ir pienu izliet nekā atdzesēt.

    _____________

    Lētāk kā izliet ir koagulēt kazeīnu, albumīnu un globulīnu, bet atlikumu atdot lopiņiem izdzert.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > andris902 18.08.2014. 12.53

    Būtība – problēmas galvenokārt tiem, kas nesen ņēmuši kredītus jaunu piena fermu būvešanai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > andris902 18.08.2014. 12.33

    Nu beidzot arī zanEi varu pielikt +:)

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > andris902 18.08.2014. 13.27

    Pārsimts litrus piena…cik tur garšīga rūgušpiena gan neiznāktu …Ūžas!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > andris902 18.08.2014. 12.52

    lūk, zemnieciņi raud, ka neesot vērts produkciju par kapeikām tirgot, vieglāk visu sagrūst komposta kaudzēs un ar draudiem apelēt pie valdības sirdsapziņas par kompensācijām….nē!…nē!…un vēlreiz – nē!…

    ———————————————————————

    Zane – es personīgi nesen izlēju mēslu kaudzē pārsimts litri piena

    Tas gan bija saistīts ar dzesētāja bojājumu. Teorētiski jau var kautkā atdzesēt un kautkā savādāk iztirgot (jo pārstradātajam labak nedot ar savairotām baktērijām) bet klapata lielāka kā ieguvums.

    Bet tīri praktiski – arī piena dzesēšana un pārdošana kautko maksā. Ja cena noslīd līdz kautkadai robežai, tad … lētāk ir pienu izliet nekā atdzesēt.

    Par laimi – mēs nedzenamies pēc augstakās cenas – sadarbojamies ar stabilu latviešu piena parstrades uzņēmumu – buma laikos nemaksā augstāko cenu, bet arī krīzes laikā nemet cenu pārāk zemē.

    Bet vispār jau šī situācija mums pašā laikā – jo pēc līdzšinējās tendences šogad Latvijā būtu pārsniegta piena kvota un ražotāji dabūtu maksāt sodus ES.

    Šis būs papildus stimuls šovasar izkaut mazražīgākās govis, barot ar govs pienu teļus, cūkas, vistas, kaķus un ežus un domāt citas metodes, kā izvairīties no zaudējumiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > andris902 18.08.2014. 12.40

    Tā ir politiski pareiza vaimanāšana, mums valdība dod tiem, kas vairāk un skaļāk bļauj, nevis tiem, kam vairāk vajag .

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > andris902 18.08.2014. 13.26

    zanE, tak es jau par to pašu… Bet lielie IR bļaustīšanās pirmrindnieki. HZ varbūt tādēļ, ka laika vairāk, kā nelielajiem, kas paši arī strādā savās saimniecībās.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 18.08.2014. 13.10

    …Raicha….tiem, kam dārzeņi desmitos hektāros – sēja/stādīja uz dullo – eh, gan jau kaut kur pārdos?….tak, nē!…ja plāno ražošanu, tad esi arī izrēķinājis un apguvis noieta tirgus, slēdzis piegādes līgumus, izskaitļojis riskus….lauksaimniecības produktu ražošana ir tāds pat bizness ar riskiem un plānošanu, kā jebkurš ražošanas process….

    ….zemniekiem ir aukstas ziemas, vēli pavasari, plūdi un sals, sausums un salnas, krusa un lietusgāzes, knišļi un mēri – nelaime nelaimes galā par kurām pieprasīt kompensācijas….ar vienīgo domu – man pienākas!….apdrošināt sējumus, stādījumus un lopiņus – negrib ne lūdzami, lai gan valsts piedalās ar savu līdzfinansējumu (atkal par mūsu nodokļu maksātāju naudu)….arī tā saucamajos “pašpalīdzības” fondos neviens negrib ne centa iemaksāt…..nujā, tūlīt atskanēs iebildes, ka tam nav liekas naudiņas, bet….kāpēc pārējiem būtu “jāsamet” priekš kompensācijām?…jāuztur fonds neparedzamiem gadījumiem no visu nodokļu maksātāju naudas, lai atbalstītu tikai vienas grupas biznesa riskus?….viens par visiem, visi par vienu?!?….bet…kad produkcijai krītas cena, kad jāmeklē saražotās produkcijas realizācijas iespējas – tad vieglāk sagrūst kompostā vai ieart zemē….

    …tikpat liela vaimanāšana par piena kvotām – nav zemniekiem savstarpējas sadarbības, vienošanās, saskaņas….katrs rauj deķīti uz savu pusi, ka tik kaimiņam netiek vairāk kā pašam….par piena kvotām un piena realizāciju var kooperēties, gudrākie to dara – vaimanologi bļauj TV kamerā….

    …neredzu sludinājumus, kuros zemnieki aicinātu iegādāties viņu produkciju uz vietas, ar adresēm, ar cenām….būtu tāda informācija, būtu arī pircēji…

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > andris902 18.08.2014. 12.41

    ZanE, ņerkst pārsvarā ne jau tie, kam hektārs kāpostu/kartupeļu.Visskaļāk brēc tie, kam hektāri desmitos, un ieplānotais jainais džips un brauciens uzPeru draud nesanākt. Vņi arī ir tie, kas paraduši ZM durvis ar kāju vērt… Stilu jau manīt grūti.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

dro 18.08.2014. 11.15

Dēļ Krievijas embargo Eiropas Savienības precēm zemnieki Zemgalē sākuši iznīcināt pašu izaudzētos dārzeņus, bet citi tirgū spiesti dārzeņus un augļus pārdot zem pašizmaksas, svētdien informēja LNT ziņas.

Saimniecības Jelgavā, Dobelē un Pūrē jau iznīcinājušas izaudzētos dārzeņus, jo tirgu pārpludinājuši dārzeņi no Polijas par krietni zemākām cenām. Zemnieki Zemgalē šajā cenu karā padodas, atzīst kooperatīva «Mūsmāju dārzeņi» vadītāja Edīte Strazdiņa.

«Situācija ir diezgan draudīga, jo dotajā brīdī tiek mesti ārā ziedkāposti, kabači, tie, kas ir sezonas preces. Tajā brīdī, kad prece tiek mesta ārā, ielikta komposta kaudzē. Tā ir ne pārāk laba perspektīva zemnieku saimniecībām, kas audzē mazos daudzumos. Tas varbūt ir viņu izdzīvošanas brīdis,» LNT ziņām atzina E.Strazdiņa.

________________________

Padoties uzvarēsim, ir jau iesakņojusies devīze. Lauksaimnieku orgnizācijas pastāv tikai valdības šantažēšanai? Zemniekiem derētu palasīt pirmskara hronikas, kā cīnījās jaunsaimnieki – mežos iekopa tīrumus bez tehnikas, ne visiem bija pat zirgi, bet krīzes laikā daudzi zaudēja visu zem ūtrupnieka āmura. Pēc jelgavnieku loģikas ukraiņu militāristiem Donbasā būtu pašiem jānošaujas:)

+14
0
Atbildēt

2

    Ieva Priedenfelde > dro 18.08.2014. 12.34

    Kaut kā es tās zemās cenas nakts tirgū neredzu. Cenas ir augstākas, nekā bija pagājušogad. Poļu produkciju neesmu manījis.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > dro 18.08.2014. 12.28

    Nekādi nespēju saprast, kādēļ labāk ir izmest, nevis pārdot par puscenu. Bet laikam jau vienkārši neesmu lauksaimnieks…

    Bet, ja nopietni, tas izskatās pēc prastas šantāžas. Davai, ka nokompensējiet, pircēji, negūto peļņu- ja ne savādāk, tad no nodokļiem…

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu