Iedzīvotāji panāk koku zāģēšanas atlikšanu GNP • IR.lv

Iedzīvotāji panāk koku zāģēšanas atlikšanu GNP

22
Iezīmētie koki Gaujas nacionālajā parkā. Lasītāja foto
Madara Rudzīte

Koku iezīmēšana un nozāģēšana tomēr notiks, bet tikai ar Dabas aizsardzības pārvaldes apstiprinājumu

Elektropiegādes trašu tīrīšanas un labiekārtošanas darbi Gaujas nacionālajā parkā (GNP) notiks tikai pēc Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) “apstiprinājuma par apdraudošo koku nozāģēšanu”, Ir.lv pavēstīja a/s “Latvenergo” meitasuzņēmuma “Sadales tīkli” (ST) pārstāve Tatjana Smirnova. 

Lēmums pieņemts kopīgā ST un DAP sēdē 12.augustā pēc tam, kad vietējie iedzīvotāji vērsās pie medijiem, paužot satraukumu par liela daudzuma koku iezīmēšanu GNP teritorijā. Tas radīja aizdomas par masveidīgu veselu koku izciršanu dabas lieguma teritorijā.

“Neesmu “dulls” zaļais, kurš ķēdētos pie katra ciršanai paredzētā koka. Meža vide ir tāds pats organisms kā cilvēks. Un es ļoti labi saprotu, ka ir būtiski gatavoties ziemas sezonai, kad, iespējams, kāds no šiem kokiem varētu saraut vadus. Bet mums rodas jautājums, vai šī parka teritorijā tomēr nebūtu jāvalda stingrākai kārtībai?” Ir.lv atsūtītajā vēstulē raksta vietējais iedzīvotājs, kurš vēlējās palikt anonīms.

Viņš arī atsūtīja fotogrāfijas ar ciršanai iezīmētiem kokiem: “Kā fotogrāfijās labi redzams, tos divus vai trīs elektrovadus valsts sev piederošā Nacionālā parka teritorijā varētu ierakt zemē, nevis izvēlēties vienkāršāko pieeju un parka kokus brutāli nozāģēt. Absurdākais, ka beigu posmā elektrolīnija pēc pēdējā transformatora ir jau ar sarautiem vadiem, kas novilkti uz mājām, kur vairs sen neviens nedzīvo. Un arī šajā posmā plānots kokus izcirst.”

Lasītājs arī atgādina, ka pēc likuma “Par Gaujas nacionālo parku” parka teritorijā aizliegts bojāt vai iznīcināt īpaši aizsargājamos kokus, postīt putnu ligzdošanas vietas, skudru pūžņus un citu dzīvnieku dzīves vietas. “Aizliegts arī, cērtot kokus un transportējot kokmateriālus, bojāt pārējos kokus. Nezinu, vai kāds speciālists pētīja, kurš koks ir aizsargājams un kurš nē. Uzmērīšana un koku atzīmēšana notika dažu stundu laikā,” raksta lasītājs.

ST un GNP tagad nolēmuši, ka “kopīgi veiks elektropārvades līnijas aizsargjoslā augošo un apdraudošo koku apskati un izvērtēs ikviena koka bīstamību, kā arī nepieciešamību veikt tā nozāģēšanu”. Šī apņēmība būtiski atšķiras no informācijas, ko portālam sniedza ST un DAP pirms sēdes.

No vienas puses, Smirnova sākotnēji uzsvēra, ka GNP darbinieki paši ar DAP iezīmē kokus un veic ar to zāģēšanu saistītus darbus, kamēr DAP Nodaļas vadītāja Rita Jakovļeva iepriekš bija norādījusi, ka “atbilstoši Aizsargjoslu likumam un minētajai metodikai, darbus veic elektrisko tīklu īpašnieks vai valdītājs”, t.i., ST.

Tāpat, lai arī sēdē nolemts koku iezīmēšanu un nozāģēšanu veikt tuvākajā laikā, vietējie iedzīvotāji medijiem jau bija iesnieguši arī fotoattēlus, kuros skaidri saskatāmi iezīmēti sarkani punkti uz vairākiem desmitiem koku GNP teritorijā.

Ir.lv noskaidroja, ka koku iezīmēšana paredzēta divos īpašumos. Gaisa vadu elektrolīniju pārbūves darbi Līgatnes novada Līgatnes pagastā norisināsies 15,2 km garumā un Pārgaujas novada Straupes pagastā – 8,1 km garumā.

Šie darbi tiks sākti tikai pēc DAP apstiprinājuma par katra koka nozāģēšanas nepieciešamību. Tāpat ST plāno zemes kabeļu ievilkšanu vairāku desmitu kilometru garumā plašākā GNP teritorijā.

Lai arī iedzīvotāji izrādījuši satraukumu par plašiem darbiem GNP teritorijā, kuru aizsargā dabas liegums, Smirnova uzsvēra, ka parkā, kurā ietilpst Siguldas, Cēsu, Valmieras apkārtnes un Līgatnes pilsēta, dzīvo daudz cilvēku, tāpēc elektropārvades tīklu modernizācija ir nepieciešama. “Uztraukumam nav pamata, un neviens kokus vēl nezāģēs,” uzsvēra Smirnova, lai arī sākotnēji ST uzsvēra, ka koku iezīmēšana ir pašu GNP darbinieku pārziņā.

Sazinoties ar parka informācijas centru, kāda prečzine pavēstīja, ka pats GNP nodarbojas tikai ar apmeklētāju un tūrisma servisu, bet par visiem vides aizsardzības pasākumiem ir atbildīga tieši DAP.

Elektropiegādes trašu un kabeļu ievilkšanas un atjaunošanas darbus ST plānojis veikt līdz 2016. gadam.

 

Komentāri (22)

ilmisimo 16.08.2014. 19.58

..Iedzīvotāji panāk koku zāģēšanas atlikšanu GNP ..

________________

jā, un vēl- tas Gitļers…

+3
-2
Atbildēt

2

    Kristīne > ilmisimo 17.08.2014. 21.22

    Ko šodien pīpājam?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ilmisimo 17.08.2014. 17.57

    lama. Manuprāt interesanta tēma, tikai žēl, ka apstājas pie “kurš labāks vai sliktāks” – Staļins vai Hitlers:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

kkreslins 16.08.2014. 12.08

jā, to kā GNP jau sabojāta ainava uz mežs var redzēt gleznainajā sigulda-turaidas ceļā, braucot pa ieleju pāri tiltam. izcirsts viss tukšs, gadsimtos veidotā ainava sabojāta

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu