Zeltainā gaisma pēc kara • IR.lv

Zeltainā gaisma pēc kara

5
Saimons Norfolks.
Ieva Puķe

Kad apklust lielgabali, ievērojamais britu fotogrāfs Saimons Norfolks (51) dodas uz militāro konfliktu zonām un atrod tur savdabīgu skaistumu

Kā var nofotografēt pagātni? Saimons Norfolks (Simon Norfolk) Starptautiskajā vasaras fotoskolā Pelčos pie Kuldīgas šo filozofisko tēmu iztirzāja meistarklasē. Veda studentus uz Liepāju, meklējot pēdas, ko tur atstājis karš. Autorvakarā rādīja fotogrāfijas, kas viņu pašu darīja slavenu – ar pēckara Afganistānu. Stāstīja par savu mentoru, īru fotogrāfu Džonu Bērku (Jon Burke), kurš šo reģionu dokumentēja jau 1878.gadā. Visu aizmirstos Bērka uzņēmumus dienasgaismā atkal izcēla Norfolks. Bērks+Norfolks. Fotogrāfijas no kara Afganistānā – tā sauc arī viņa jaunāko grāmatu, kuru pavadīja izstāde slavenajā Tate Modern galerijā Londonā.

Lasīju, ka nopietni fotografēt esat sācis diezgan vēlu – 2001.gadā, gandrīz 40 gadu vecumā.
Nē, nē! Šajā vecumā tiešām sāku fotografēt nopietni, bet 10 gadus biju smagi strādājošs, ne pārāk labs fotožurnālists, taisīju ziņu bildes dažādiem Anglijas žurnāliem un avīzēm. Pavadīju ilgu laiku, darot kaut ko pilnīgi nepareizu. Tikai kad 2001.gadā aizbraucu uz Afganistānu, savam darbam atradu jēgu un formu.

Afganistāna man iemācīja, kā fotografēt. Tā mani no fotožurnālista pārvērta māksliniekā. Viss vienā brīdī sagriezās kājām gaisā. Kad pirmoreiz turp devos, daudz fotografēju tādā zeltainā gaismā agri no rīta, pirmajos saules staros. Skatījos uz pēdējām kara dienām, domāju: o, nu tas viss būs cauri! Taleban ir prom, afgāņi atkal var mobilizēties, uzcelt jaunu Afganistānu. Man tiešām likās, ka tas ir jaunas ēras sākums. Un tad, pēc atgriešanās mājās, es televīzijas ziņās vēroju, ka Afganistāna kļūst arvien mežonīgāka – amerikāņu un britu nekompetences un muļķības dēļ. Un aiz tā visa stāv arī manas valsts valdība, manis maksātie nodokļi – šausmīga sajūta! Arī es tur piedalos. Es, kas tik ļoti mīl šo vietu, esmu līdzdalībnieks imperiālisma uzvarā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu