Nekurienes vidū • IR.lv

Nekurienes vidū

4
Baiba Rubesa lauku mājās Kurzemē.
Anda Burve-Rozīte

Šovasar stāstām par pilsētniekiem, kas iekopuši vasaras mājas. Ko rīdzinieki meklē un atrod laukos? Savulaik ieraugot brīnumskaisto vietu Rendas pagastā, lēmumu par Lauciņu pirkšanu uzņēmēja Baiba Rubesa pieņēma vienā dienā 

Leknas, spoži zaļas papardes kā cītīgas slotas rīvē auto sānus, caur priežu mežu līkumojot uz Lauciņu mājām Rendā, piecpadsmit minūšu brauciena attālumā no Sabiles. Vieta šķistu iedvesmojoša katram trokšņu un putekļu nogurdinātam pilsētniekam – kluss un smaržīgs pēc nesen nolijušā lietus. Lauciņi meža ielokā pirmajā brīdī uzbur ainas no Jāņa Jaunsudrabiņa Baltās grāmatas: «Kas gan varētu būt pavedinošāks par vasaras svētdienu, ja laiks ir jauks un tu neesi vientulis. Kokiem, liekas, jaunas lapas uzplaukušas, puķēm pavisam citi ziedi. Tu ej pa zāli, un tev baso kāju pirkstu starpas izpušķotas sārtām dābola galviņām. Tu noplūc lazdas lapu, liec uz cauras saujas un ar otru roku sit virsū: paukš! Un apkārtējos mežos un birzēs kūko piecas sešas dzeguzes…» 

Pelēkā koka dzīvojamā māja ar lubiņu jumtu, zaļiem slēģiem un plašu terasi ir Baibas un viņas dzīvesbiedra Dailes teātra aktiera Jura Bartkeviča sapņu pils. Šeit ir arī klēts ar danču vietu divsimt viesiem, un saimniecība namiņš, kur atrodas mājas siltumapgādes sistēmas «smadzenes» un mīt Vasjas kungs – viņš apsargā un kopj plašo Lauciņu teritoriju. Pirms septiņiem gadiem Baiba un Juris nolēma, ka jāseko Imanta Ziedoņa ieteikumam – sakārtot kaut vienu Latvijas stūrīti. Sāka meklēt lauku īpašumu Kurzemē. Iesākumā gan gribējuši citā Latvijas pusē – Latgalē, kur daba ne mazāk skaista, un dzimuši gan viena, gan otra senči. Taču rīdziniekiem izbraukāt uz Latgali pie intensīva darba režīma šķitis nereāli. 

Tāpēc pievērsa uzmanību Kurzemes skaistākajām vietām, kas ērti sasniedzamas no Rīgas, un drīz vien ar māklera palīdzību atrada Lauciņus. Baibai no pirmā acu skata nebija šaubu, ka īpašums jāpērk. Jā, tas nebija ideālā kārtībā: padomju laikos te dažās istabās «saspiedās» vairākas ģimenes, laika gaitā bija iebrucis klēts jumts, arī dīķu nebija. Taču skaistā vieta iedvesmoja. Abi ķērās klāt Lauciņu atjaunošanai, spriezdami, ka pāris gadu laikā «tikai uzprišinās». Sākotnējā doma par nelielu atpūtas vietu vasarās izauga par grandiozu projektu ar zivju dīķi, tiltiņiem, klēti viesībām un dzīvojamo māju ar terasi un izbūvētu jumta stāvu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu