Meistardarbs muzejā • IR.lv

Meistardarbs muzejā

5
Verdi operas Trubadūrs (Il Trovatore) iestudējums Zalcburgas festivālā. Režisors un scenogrāfs — Alvis Hermanis.

Alvja Hermaņa izrāde Trubadūrs Zalcburgas festivālā – dzīres acīm un ausīm

Kad pāris dienas pirms Alvja Hermaņa Trubadūra pirmizrādes kultūras portālam Arterritory.com Zalcburgā intervēju prominento mākslas galeristu Tadeušu Ropaku (Thaddaeus Ropac), mūsu saruna aizvirzījās arī līdz Zalcburgas festivālam. Uzzinot, ka došos uz  Trubadūru (Il Trovatore), elegantais Ropaks, kurš mākslas tirgū virtuozi žonglē ar tādiem laikmetīgās mākslas scēnas korifejiem kā Kīfers, Bāzelics, Gilberts un Džordžs, sajūsmā izsaucās: «Wow!» Es pat nevarot iedomāties, kāda ap to ir ažiotāža. Melnajā tirgū biļetes uz pirmizrādi maksājot 2000-3000 eiro. Bet tā esot Zalcburga. Pilsēta, kurā izcila mūzika vietējiem nozīmē visu. Vērojot vakartērpu un briljantu blīvumu Zalcburgas ielās, kosmiskās biļešu cenas neizbrīna. Tāpat kā sarkanais paklājs, kas simboliski savieno operas ēku ar iepretim esošo šampaniešu bāru. 

Hermaņa iestudējumam ir liela nozīme arī Zalcburgas festivāla kontekstā. Šī Verdi opera te nav iestudēta kopš 1962.gada. Toreiz sensāciju izsauca leģendārā austriešu diriģenta Herberta fon Karajana interpretācija, kurš bija gan iestudējuma režisors, gan diriģents. Ne velti pavecāka kundze, kas Hermani uzpazinusi Zalcburgas tirgū, retoriski jautājusi: «Redzēsim, vai jums izdosies pārspēt Karajanu.» 

Ažiotāžu veicinošs faktors, protams, ir daudz aprakstītā zvaigžņu komanda. Krievu soprāns Anna Ņetrebko Leonoras lomā, Plasido Domingo kā grāfs Luna un izcilais Daniēle Gati (Daniele Gatti) pie Vīnes filharmoniķu diriģenta pults. Visi trumpji, ko vien var vēlēties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu