CVK pieņem sabiedrības iniciatīvu par referenduma likuma izmaiņu atcelšanu • IR.lv

CVK pieņem sabiedrības iniciatīvu par referenduma likuma izmaiņu atcelšanu

10
Balsošanas kaste. Foto: Ieva Čīka, LETA
Madara Rudzīte

Lai ierosinātu tautas nobalsošanu, pirmajā kārtā atkal varētu būt vajadzīgi 10 000 parakstu

Trešdien CVK vienbalsīgi pieņēma biedrības “Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā” (APPL) iniciatīvu, kas ierosina atcelt izmaiņas likumā par referendumam nepieciešamo parakstu skaitu un atgriezt to uz 10 000 parakstiem pirmajā kārtā.

Pašlaik pārejas noteikumi paredz, ka tautas nobalsošanas ierosināšanai pirmajā kārtā nepieciešami 30 000 parakstu, bet ar nākamo gadu spēkā stājas likums, pēc kura būtu vajadzīgi 150 000 parakstu, lai ierosinātu izmaiņas Satversmē, rosinātu jautājumu par Saeimas atlaišanu vai ierosinātu kādu likumprojektu.

Iniciatīvas pieņemšana nozīmē, ka biedrībai ir jāsagaida oficiāls CVK apstiprinājums par iniciatīvas virzīšanu uz izskatīšanu Saeimā. Ja Saeimas vairākums iniciatīvu noraidīs, biedrība meklēs iespējas ierosināt tautas nobalsošanu, lai atceltu likuma izmaiņas.

Biedrības APPL pārstāvis Andris Mieriņš norādīja, ka “atceļamais likums” ir tiesiski nepareizs vairākos apsvērumos. “Jaunais likums nosaka, ka likumprojekts jāiesniedz CVK, nevis Valsts prezidentam, kā to paredz Satversme. Tāpat Satversme nosaka, ka iesniedzams ir pilnīgi izstrādāts Satversmes projekts vai likuma projekts. Jaunajam likumam samainot vārdu kārtību uz “pilnīgi izstrādātu likuma projektu vai Satversmes projektu”, ir būtiski pārkāpta Satversmes interpretācija,” teica Mieriņš.

Tāpat Mieriņš uzsvēra, ka arī 10 000 parakstu slieksnis ir parādījies tikai pēc neatkarības atgūšanas un 1920.gadā sasauktā Satversmes sapulce sākotnēji noteikusi 1000 parakstu slieksni kā ierosinājuma kredibilitātes garantu. “Ja 10 000 parakstu nepieciešamība var tikt traktēta kā saprātīga tautas varas pielietošana, tad jaunais likums ir vērtējams kā apzināta tautas varas ierobežošana”. Viņš norādīja, ka 2012.gada referendums par krievu valodu kā otru valsts oficiālo valodu ir bijusi provokācija un 10 000 parakstu ir pietiekams skaits, lai nepieļautu pretkonstitucionālu vai neadekvātu tautas balsošanas ierosināšanu.

Viņš izcēla, ka no nākamā gada 1. janvāra nepieciešamie 150 000 parakstu ir apzināta tautas varas ierobežošana, jo savākt tik lielu parakstu skaitu pirmajā kārtā ir ļoti grūti. “Latvijā nevienai sociālajai grupai vai subjektam nepieder 150 000 biedru, tāpēc ierosināt tautas nobalsošanu būs neiespējami. Tas pārkāpj Satversmes 2.pantu, kas nosaka, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.”

Par absurdu Mieriņš nosauca situāciju, kurā ES noteikumi paredz, ka ES likuma projekta ierosināšanai ir nepieciešami vismaz 750 parakstu uz vienu EP deputātu (Latvijas gadījumā tie ir 6000 parakstu), bet nacionālas nozīmes likumu ierosināšanai ir vajadzīgs daudz lielāks parakstu skaits.

APPL gatavojas rīkot izglītojošus pasākumus, lai sabiedrībai skaidrotu savu iniciatīvu. Nākamā paredzēta pirmdien, 11.augustā, plkst. 16 ES Mājā Rīgā, Aspazijas bulvāri 28.

 

Komentāri (10)

Sanšains 06.08.2014. 22.35

Tie 150 000, manuprāt, bija “Vienotības” un viņu draudziņu “panākums”.

Daudz sakarīgāko NA ierosinājumu noteikt Satversmē, ka par valsts valodas jautājumiem referendumus rīkot nevar (līdzīgi jautājumiem par budžeta izmaiņām), toreiz norēja vesels bars “demokrātisko vērtību aizstāvju”.

NA var pārmest to, ka viņi piekrita “Vienotības” piedāvātajam demokrātijas ierobežojumam.

+10
-4
Atbildēt

0

info 07.08.2014. 11.57

Savā un “Referenduma par referendumiem pakta” dalībnieku vārdā saku paldies Madarai un žurnālam “IR”.

Šis ir pirmais daudz maz apjomīgais un secīgais plašsaziņas līdzekļos publicētais materiāls par Atceļamā likuma (jeb “Lindermana likuma” – pēc faktiskā ierosinātāja un labuma guvēja) atcelšanas iniciatīvu.

Līdz šim informācija par projektu un tā virzīšanu Centralaja vēlēšanu komisijā pie sabiedrības nonāca ziņas formātā, dažos teikumos. Process attīstās, mēs, pilsoniskās sabiedrības “taurētāji”, esam iekarojuši mazliet vairāk laika plašsaziņā un jūtamies gandarīti, ka esam sadzirdēti, pirmkārt, inteliģentā izdevumā, kāds ir “IR”.

Mēs ceram, ka, ar savu darbu, ar atbildīgu amatpersonu, mediju speciālistu un, vienkārši,līdzpilsoņu starpniecību ieņemsim paliekošu vietu Jūsu, dārgie lidzpilsoņi, uzmanības lokā.

Jo mēs gribam runāt ar Jums, runāt par Jums un, ja neiebilstat Jūsu vārdā. Par visiem tiem 20 “ar astīti” gadiem, kad par tautas tiesībām un par patieso, likumīgo polītiku, ar Jums neviens īsti tā arī nav runajis.

Un mēs gribam runat ar valsts administraciju, ar kuru mēs protam runāt, un, varbūt, mums izdosies arī kaut ko sarunāt – jo, tagad, mēs ceram, mums būsiet Jūs. Vismaz 30 000 parakstu, 30 000 notariāli apliecinājumi solījumam: “Es esmu pilsonis un es uzņemos atbildību par šo zemi, par šo valsti un par savu bērnu nākotni! ES spriedīšu likumu, ja tie, kam tas jadara, nespēs panest valstiskās atbildības nastu!”

Mēs zinām, – Jūs esat noguruši – no meliem, no bezcerības, no vientulības – vismaz tādus Jūs, Latvijas tautu, apraksta sociologi. Viņi netic, ka Jūs varēsiet par jel kaut ko vienoties savā starpā. Taču, tagad, Jums esam mēs – ANO iniciatīvas Atvērtas pārvaldības partnerības kustība Latvijā un personu un organizāciju pulks, kas, pilsoniskās sabiedrības mērķu labā apvienojušies kopīgā darbā un paktā antikonstitucionāla Atceļamā likuma atcelšanai.

Tiešām novērtēju cienījamās žurnalistes pacietību un pašaizliedzību, pirmkārt uzklausot manu garo, juridiskām konsekvencēm pilno stāstījumu, otrkārt, šo materialu pārvēršot parastam pilsonim-nejuristam saprotamā formāta. Tas viss IR sarežģīti – pat priekš jurista (Saeimas 20 gadu periodā tā arī nebija saņēmušās precizēt neskaidrības un iespējams, pretrunas LR Satversmē, tautas likumdošanas iniciatīvu aprakstošajos pantos).

Tas, ka intervijas tekstā ir dažās nepilnības, “nemaitā kopējo bildi”, pieminēšu tikai lai, pārrakstot/pārstāstot šeit publicēto, netiktu izplatīta neprecīza informācija: 1 – Satversme apraksta tautas sagatavotu “Satversmes GROZĪJUMU”, nevis visas “Satversmes” iesniegšanu. Un ir “izlaists” otrais parakstu vākšanas posms par mūsu iesniegto likumprojektu, proti, kad būsim, “par saviem līdzekļiem”, tas ir, ar Jūsu palīdzību, savākuši 30 000 apliecinatu parakstu, CVK uzsāķs atlikušo, nepieciešamo 125 000 parakstu vākšanas kampaņu, jau par valsts budžeta līdzekļiem. Un, tikai, kad būs savākti desmitās daļas vēlētāju paraksti,projekts nonāks izskatīšanai LR Saeimā.

Paldies, arī,visiem, kas bija, klātienē vai neklatienē, ar mums, kad CVK izskatīja jautājumu par parakstu vākšanas atļaujas piešķiršanu. Ja viss beidzās labi un samērā vienkārši, tad tas, lielā mērā ir arī Jūsu nopelns.

Apsveicam – un uz tikšanos APPL mājaslapā vai klātienē, semināros!

Ar cieņu,

Andris Mieriņš,

APPL valdes loceklis

+4
-1
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 07.08.2014. 07.27

Vienotība izmantoja situāciju ar valodas referendumu, lai ieviestu ziemeļkorejiskas izmaiņas savas varas nostiprināšanai.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu