Melbārde apsvērusi Operas līguma ar Krutoju laušanu • IR.lv

Melbārde apsvērusi Operas līguma ar Krutoju laušanu

37
Kultūras ministre Dace Melbārde. Foto: Lauris Aizupietis, F64

Kultūras ministre nobijusies no finanšu sekām; aizstāv Liepiņa patriotismu

Tika apsvērta doma lauzt Latvijas Nacionālās operas vadītāja Zigmāra Liepiņa noslēgto līgumu ar “Jaunā viļņa” organizatoru Igoru Krutoju par viņa jubilejas ballītes rīkošanu šajā ēkā, taču tas netika izdarīts, domājot par sekām, kas rastos, ja līgums tiktu lauzts, intervijā laikrakstam “Neatkarīgā” stāstīja kultūras ministre Dace Mlebārde (VL-TB/LNNK), vēst aģentūra LETA.

Ministre stāsta, ka esot nemitīgi saņēmusi pārmetumus, ka nekādā veidā nav liegusi Liepiņam noslēgt līgumu ar Krutoju. Bija pat apspriesta doma par minētā līguma laušanu, taču ministre šādu lēmumu nav pieņēmusi, jo apzinājusies sekas, ko varētu radīt šāda situācija.

“Līguma laušana operai aptuveni maksātu 300 000 eiro, jo būtu jāuzņemas visas saistības, kas iekļautas līgumā. Bet mums nav lieku 300 000 eiro, lai izpildītu šādu lēmumu. Taču es netaisos Kultūras ministrijā veidot politbiroju, kas sāks vērtēt saimnieciskos līgumus, atlasīt valstis, uz kurām braukt, vai noteikt, kurus māksliniekus drīkst aicināt un kurus – ne,” sacīja ministre.

Viņa ”neesot laimīga”, ka kultūras iestādēm savu saimniecisko problēmu dēļ nākas slēgt šādus līgumus, kādus noslēdzis Liepiņš, un katram nacionālās kultūras institūcijas vadītājam jāspēj sabalansēt saimnieciskos mērķus ar ētiskajiem principiem. Tagad ;”mesties virsū Liepiņam un pārmest, ka viņš ir nepatriotisks”, pēc ministres domām, esot neprāts”.

“Zinot viņa muzikālo priekšvēsturi, to nav iespējams izdarīt. Viņam ir rokopera “Lāčplēsis”, viņam ir fantastiskā dziesma “Dievs, svētī Latviju”, viņam ir daudz kas cits, un tas nozīmē, ka viņa patriotisms ir emocionāli dziļš, un bez patriotisma viņš nevarētu radīt tādus darbus. Tas, ka Liepiņš ar Krutoju ir noslēdzis tādu līgumu, liek uzdot būtiskus jautājumus, kā mēdz teikt, no citas operas: kā eksistē mūsu kultūras institūcijas un kāpēc tās ir spiestas slēgt šādus līgumus,” sacīja ministre.

Pēc ministres domām, opera šajā ziņā nav unikāla, jo papētot, kādi līgumi ir bijuši muzejiem un citām kultūras iestādēm, tiktu ieraudzīts daudzas lietas. ”Ir reāls plāns, ir jānopelna nauda, bet visi tie bļāvēji par minēto līgumu piekopj dubulto morāli,” uzskata Melbārde.

Komentāri (37)

janis17 31.07.2014. 10.45

Uzskatu, ka krievu “mākslinieku” šķelšana ir pareiza un var nest labumu. Vienam mērenākam atļauj, citu ieliek melnajā sarakstā. Lai viņi saplēšas, redz pugalkini esot pret pļutkinu un tas ir labi. Slikti ir tas, ka 20 gadu laikā tads jaunais vilnis nav aizvietots ar pašu organizētu ziemeļvalstu popa festivālu/konkursu Sopotas vai Sanremo stilā. Sacensība piedod intrigu. Liepiņš arī varētu palīdzēt ar idejām un zināmu līdzfinansējumu.

Divkosīgie bļāvēji turpinās TEC2 kurināšanu ar gazproma gāzi, ne pašu šķeldu, bet par ziedojumu Operai greizsirdīgi purpinās, tēlodami sevi svētākus par pāvestu.

+14
-6
Atbildēt

1

    Alise > janis17 31.07.2014. 11.49

    Es sākumā arī biju skeptisks, ka Rinkevičam tas saraksts bija tik īss, bet varbūt pat tiešām, ņemot vērā visu Krievijas estrādes māksliniekku konkurenci vienam ar otru un savstarpējo skaudību, ir sanācis labs “skaldi un valdi” principa iemiesojums :)

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

dro 31.07.2014. 15.31

Skandalozā Krievijas blogere Božena Rinska parupjā vēstījumā vērsusies pie Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča un Rīgas mēra Nila Ušakova ar jautājumiem, kāpēc neielaisti Latvijā tiekot nevainīgi “klauni”, kamēr īstenie Kremļa trubadūri, piemēram, “Russia Today” galvenā redaktore Margarita Simonjana, netraucēti pastaigājušies pa Jūrmalu.

“Lūk, man, starp citu, jautājums Latvijas ārlietu ministram,” raksta Rinska. “Smagi slims, no prāta izdzīvojies, pēc inerces Kremlim minetējošs Kobzons rada draudus Latvijas nacionālajai drošībai. Anālie klauni – Valērija un Gazmanovs – arī.

(Starp citu, es ministra vietā godīgi pateiktu, ka nevaru viņus ielaist māksliniecisku apsvērumu dēļ, vai arī ielaistu, bet – aizliedzot dziedāt; lai klusi staigā pa pludmali, bet pat par dziedāšanu kaut vai no rītiem atejā – nekavējoša deportācija un sods!)

Tad, lūk, atgriežoties pie Simonjanas. Dīvaini sanāk, ka nekaitīgs, sagrabējis Kremļa lakstīdzelēns rada lielākus draudus Latvijai. Bet kā ar reālu režīma trubadūru? Ar īstu melu un Kremļa propagandas ideologu Margaritu Simonjanu?

Un kāpēc joprojām darbojas restorāns Giardino, kuram ir tieša saistība ar Kovaļčuku jaunāko [Krievijas energokompānijas “Inter RAO EES” vadītājs, bankas “Rossija” šefa Jurija Kovaļčuka dēls Boriss Kovaļčuks – focus.lv?

+7
-1
Atbildēt

2

    Ansis > dro 31.07.2014. 18.11

    Ārlietu ministrija un Rinkevičs varēja tomēr nostrādāt labāk

    1) Skaidri nodefinēt kritērijus – par ko;

    2) Melnajā sarakstā iekļaut uzreiz pēc nodarījuma, nevis pāris dienas pirms konkursa – jo šādi rada kaitējumu koncerta rīkotajam, kam tas īsti nemaz nebija tēmēts

    3) Konsekventi šo izmantot pret visiem, kas tiešām pelnījuši – nevis pret dažiem

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > dro 01.08.2014. 01.45

    Božena ja zinātu, ka Vienotība ir atbrīvojusu no nodokļiem Latvijā kremļa investorus – TUA pircējus un pārdevējus, tad ieteiktu deportēt visu valdību pie baltajiem lāčiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 31.07.2014. 13.12

Norobežoties no Krievijas progresīvās inteliģences, kuru manuprāt pārstāv arī I. Krutojs uzskatu par galīgu muļķību. Krievijas progresīvā inteliģence nebūt nepārstāv Krievijas masu saziņas līdzekļiem nozombēto vēlētāju lielāko daļu, kuru attīstība apstājusies sešu gadu vecumā. Šos SC primātus varam aplūkot katru gadu 9. maijā “uzvaras” laukumā šepat Rīgā. “Jaunais vilnis” tāpat kā “Greizais spogulis” vienkārši ir Krievijā pieprasīts, labi no valdības apmaksāts bizness, atbilstosš šo nozombēto skatītāju intelektam.

+7
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu