Kāpēc reformas veselības nozarē nenes cerētos uzlabojumus? • IR.lv

Kāpēc reformas veselības nozarē nenes cerētos uzlabojumus?

24
Foto: Teiksma Briede, F64
Solvita Olsena

Veselības aprūpē ieguldītie līdzekļi ir investīcijas valsts cilvēkresursos

Starptautiskās cilvēktiesību normas precīzi neparedz to, kā ES valstīm jānodrošina iedzīvotāju tiesības uz veselības aprūpi – šis jautājums paliek katras dalībvalsts ziņā. Arī regulēt veselības aprūpes pakalpojumus pēc to satura un pieejamā apjoma nav Eiropas Savienības kompetence, tāpēc šķiet, ka šī nozare ir atstāta bez pieskatīšanas.

Kāpēc tomēr šajā situācijā citas, par Latviju pat ekonomiski vājākas valstis, spēj saviem cilvēkiem nodrošināt labāku aprūpi un ārstēšanu, kamēr pašu mājās reforma seko reformai, bet reālu uzlabojumu veselības nozarē joprojām nav?

Latvijas veselības aprūpes lielākā problēma ir tā, ka politiķi to vienmēr uzlūkojuši kā nozari, kas tikai patērē. Politiķiem trūkst izpratnes par to, ka veselības aprūpē ieguldītie līdzekļi ir daļa no nepieciešamajām investīcijām valsts cilvēkresursos.

Ja nebūs veselu, strādāt spējīgu cilvēku, valsts nespēs sekmīgi attīstīties.

Tāpēc ikviena cilvēka veselība ir jāuztver kā ārkārtīgi nozīmīgs resurss, kura uzturēšanā valstij ir vērts investēt – jo mērķtiecīgāk tas notiks, jo veselāka būs sabiedrība, jo sekmīgāk attīstīsies valsts. Tā vietā, lai apkarotu slimības, veselības politikas veidotājiem beidzot būtu jāsāk domāt par efektīvu līdzekļu investēšanu veselības aprūpes sistēmā. Ir jārada tāda sistēma, kur katrs eiro tiktu ieguldīts ar konkrētu mērķi un sniegtu reālu atdevi. Diemžēl patlaban pārliecināties par veselības aprūpes sistēmā ieguldītās naudas efektivitāti nav iespējams, kas nereti pašus politiķus attur no vēlmes šai nozarei atvēlēt papildu finansējumu.

Uzskatīt, ka valsts garantētais veselības aprūpes pakalpojumu minimums ir tikai neatliekamā palīdzība, no valsts attīstības viedokļa ir katastrofa.

Šāda politika noved pie cilvēkresursu pakāpeniskas iznīcināšanas, un sekas tam redzam jau šodien. Latvijas iedzīvotāju saslimstības un mirstības rādītāji ir vieni no sliktākajiem Eiropā. Ir absurds, ka nevienam ministram nav izdevies iedzīvināt izpratni par veselības aprūpes lielo vietu un lomu sabiedrības pastāvēšanā. Pat valsts attīstības ceļvedī – Nacionālajā attīstības plānā, piemēram, kultūras veicināšana ir iekļauta valsts prioritāro mērķu vidū, bet veselības aprūpes uzlabošana, kas ir nesalīdzināmi svarīgāks mērķis valsts nākotnei, to vidū nav.

Solvita Olsena ir Eiropas Veselības aprūpes tiesību asociācijas valdes priekšsēdētāja.

Komentāri (24)

Aleksejs Dimitrovs 31.07.2014. 09.39

Taisni tā – kur ir reformas?, tās nav bijušas un tam pretojas ārstu lobijs visiem spēkiem un līdzekļiem, kaut vai atceramies kā cunfe izmeta “zelta rokas”.

Veselības nozari veido ārsti, nevis politiķi, precīzāk – politikā infiltrējušies ārsti. Tā tas lobijs tiek nodrošināts, jo ne jau fiziķi vai matemātiķi reorganizēs veselības noazari. Diemžēl, tie nespēj to izdarīt arī ar izglītības sistēmu, jo kā vienā tā otrā gadījumā nekustamā īpašumu pārvaldīšana un tirgošana šajās ministrijās ir neglābjami samaitājusi gaisotni.

+2
0
Atbildēt

1

    ——-

    Viss pareizi – tā,lūk,strādā tirgus ekonomika/kapitālims un demokrātija.

    Būs reālijas jāpieņem,lai kādu demagoģiju te laistu. Padomju sociālās sistēmas lauzēji 1990-os gados teicami pastrādāja,tagad baudam sasniegtu (ne visi,tikai kādi 15-20%).

    Saules mūžu 4.maija režīmam!

    http://www.youtube.com/watch?v=4SlduSWlimI

    0
    0
    Atbildēt

    0

Malda 31.07.2014. 18.06

Refomas medicīnā? Priekš kam vajag, viss tak ir kārtībā. Uzprasiet Apinim LAB.

Viņu tak ievēl ārsti, normālā balsojumā. Tātad viņš ir labākais. Un par ko viņš raksta – par degošām salaveču bārdām, krutku, afērām Rīgas domē, notikumiem Sīrijā, Antarktīdas pingvīniem utt. Par viu ko, tikai ne par reālo situāciju medicīnā.

+1
0
Atbildēt

1

aivars_silins 31.07.2014. 07.41

Kāpēc tomēr šajā situācijā citas, par Latviju pat ekonomiski vājākas valstis, spēj saviem cilvēkiem nodrošināt labāku aprūpi un ārstēšanu, kamēr pašu mājās reforma seko reformai, bet reālu uzlabojumu veselības nozarē joprojām nav?

________________________________________________________________________

Pirmkārt, kur ir tās reformas? Visas “reformas” līdz šim ir bijušas tāda “bedrīšu lāpīšana”. Circene gribēja veikt reformas, bet vienotībai tas nav vajadzīgs, labāk lēnā garā čunčināt un neveikt straujas kustības, jo var arī zaudēt ietekmi, kas ir pats galvenais vienotības tā sauktajiem politiķiem. Un ir milzīgs ārstu lobijs, kuriem faktiski šāds stāvoklis ir izdevīgs.

Otrkārt, vienotībai ir pie kājas, ka iedzīvotāju skaits turpina samazināties.

Savā stulbumā domā, ka visu atrisinās tikai izdomājot jaunus nodokļus un uzskatot visus pārējos par blēžiem, kas slēpj ienākumus. Šo viedokli palīdz izplatīt arī tādi galma slavinātāji kā Strautiņš, rakstot visādas blēņas par ekonomikas izaugsmi utt.

Latvijā stabilitāte un miers kā kapos.

+1
0
Atbildēt

1

    Þanis Bezmers > aivars_silins 31.07.2014. 10.15

    Kāpēc Vienotība, bet ne Rīgas valdnieki? Katru nakti desmitiem rīgas bomžu tiek nogādāti, piemēram, stradiņos. Katram no viņiem tiek veikta aprūpe vairāku simtu € apmērā. Promejot šie klaidoņi vēl nepalaiž garām iespēju nokārtoties slimnīcas apstādījumos. Dzen zosis uz pareizo pusi, pridurok!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu