I love you too • IR.lv

I love you too

6
Ieva Zībārte

Rīgas sapošana arvien biežāk izkrīt no labās prakses rāmjiem. Ne katrā skaistā vietā vēl kāds skaistums jāliek klāt

Zaļās zemes Latvijas priekšrocība ir iespēja, piemēram, neko nezināt par kilometriem gariem sastrēgumiem uz Jūrmalas šosejas un mobilās norēķinu sistēmas priekšrocībām šajā kontekstā. Tāpat var nepamanīt visus pārnacionālos šovus, olimpiādes un festivālus. Nokļūt vienā vai otrā vietā var arī pa tukšiem ceļiem, kas pieskaras Latvijas perimetram un kur pat tūrisma sezonā redzamas tikai laiskas govis ārtsniecības augu pļavās, meža biezokņi un naftas termināļu kontūras Lietuvas pusē. Kratoties pa neasfaltētajiem veco laiku līkumiem, atklājas Latvija, par kuru neko nezina Google karte un kuru nevar izvietot sociālajos tīklos, jo pat visviedākais tālrunis pārvēties par kuslu ķirbi.

Kratoties un kratoties, bet ik pa brīdim izlokot kājas bijušo muižu parkos vai vecos kapos, jādomā, kur pazudusi tā smalkā maņa, kas cilvēkiem ļauj saredzēt labu proporciju un diskrētās elegances skaistumu. Kur palicis prieks par aristokrātiski bālajām hostām, kur bauda, saredzot īsto līniju īstajā vietā? Dabas dota vai hierarhiskā uzdevumu ķēdē izpildīta un ievērota, skaisto līniju un formu radīšanas prasme reiz bija sastopama gan pilīs, gan būdiņās un pat pēckara modernisma brutālajā ģeometrijā.

Pirms kāda laika, braucot no Salaspils Rīgā, pamanīju, ka beidzot sakārtota un balti nokrāsota ir 1980.gadā uzstādītā dizainera Valda Celma robežzīme «Rīga». Vairs neatceros, vai tas bija pirms populārajiem krekliņiem vai pēc, bet zīme atkal bija modē. Otru reizi zīmi ieraugot, gandarījumu nomāca neērta jušana, ka kaut kas nav kārtībā, kaut kas ir noticis, zīmes spēks un proporcija ir traucēta. Vēlāk sapratu, ka tie ir karogi – zīmes fonā pašvaldība uzstādījusi Rīgas karogu mastus, it kā priecīgi, it kā svinīgi, it kā sveicot, bet tik neglīti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu