Skumjas ir vistuvāk neizsakāmajam • IR.lv

Skumjas ir vistuvāk neizsakāmajam

3
Gunita Nagle

 

Izdodot dzejnieces Ineses Zanderes ceturto dzejoļu krājumu «lielajiem», apgāds Neputns to pavadīja ar dzejnieces ceļa vārdiem: Putna miegā ir «atrašanās pusmiegā starp bijušo vai, precīzāk, starp sajūtu par bijušo, kas it kā nemaz nav piedzīvots, tikai iztēlots vai smelts tekstos, un t.s. reālo». Tomēr skumjas par laiku, kas bijis, un laiku, kura nebūs, dzejoļos ir tik reālas, ka sajūtamas kā elpa, bet nāve ir tikpat pašsaprotama un klātesoša kā dzīve.

Kopš iepriekšējā dzejoļu krājuma pieaugušajiem Melnās čūskas maiznīca pagājuši 11 gadi. Kādēļ tāda pauze?
Grāmatas vispār taisa no valodas un laika, ir jānodzīvo tas, kas jānodzīvo. Bet upē, piemēram, ir dažādas straumes un atstraumes, ūdens virsma skrien pa vējam, reizēm pavisam pret straumi vai kaut kādiem maziem, šķērsiem vilnīšiem. Nekādu paužu tur nav. Un nevar sadalīt bērnu grāmatās, pieaugušo grāmatās, libretos, rakstos, rediģēšanā, tas tiešām būtu kā mēģināt nošķirt ūdeni no ūdens.

Krājuma 1.daļas dzejoļi uzbur ainu – zaļa ainava kaut kur Zemgalē netālu no Mēmeles. Vai dzejoļiem ir noteikta dzimšanas vieta?
Mēmele man ir robežupe, šķelta čūskas mēle, divas mēles, kas varētu būt viena. Viena upe, viena migla, viens aizpļauts zalktis, viena asins rasa. Tā ir mana personiskā mitoloģija, un arī tā otra Mēmele tajā iekļaujas, vācu Mēmele – Klaipēda. Mēmele ir vēstures melanholija. Bet dažiem citiem dzejoļiem tiešām ir konkrētas iztekas vietas, var parādīt: te es dzīvoju, un te es to uzrakstīju – Daugava starp Dunavu un Dvieti, Nemunas delta, mazās Zemgales upītes. Pagājušajā gadā ar plostu pa Daugavu atbrauca koris Balsis, viņi dziedāja, es lasīju, visi skatījās apkārt, un Ints Teterovskis teica, ka tagad esot visu sapratuši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu