Neaizsniegtais Piektais gads • IR.lv

Neaizsniegtais Piektais gads

6

Pie lasītājiem nonācis vēstures romānu sērijas Mēs. Latvija, XX gadsimts pirmais darbs – Osvalda Zebra romāns Gaiļu kalna ēnā

Par visas sērijas vadlīniju izvirzīta hronoloģiskā periodizācija – viena aizvadītā gadsimta desmitgade, par kuru rakstnieki, balstoties uz laikmeta dokumentu un citu materiālu izpēti, apņēmušies radīt individuālas literāras versijas. Osvaldam Zebrim, ķeroties klāt mūsdienu sabiedrībā vairs maz zināmajiem 1905.-1906.gada notikumiem, pieder gan sērijas atklājēja gods, gan atbildība.

Augstu novērtējams iespaidīgais izpētes darbs, kādu veicis grāmatas autors, lai spētu iejusties laikmeta kontekstā un iegūtu izejvielu romānam. Noteikti izceļama Zebrim raksturīgā spēja ar pilnasinīgiem, virtuozi veidotiem teikumiem, kas viegli ļauj iejusties rakstnieka uzburtajā pasaulē, radīt visumā aizraujošu stāstījumu, kuru lasīt ir īsta bauda arī valodas gardēžiem. Šajā tekstā turklāt izdevies organiski iestrādāt tālaika ļaužu izteiksmes veidu. Tā nav pašsaprotama veiksme, bet skrupulozi un mērķtiecīgi īstenota iecere, kas piešķir rakstījumam noteiktu kvalitāti.

Vēsturiskā romāna žanrs pieprasa tādu meistarību, kura autoram ļauj teicami pārvaldīt izejmateriālu – paņemot no tā tikai daiļliteratūrai vajadzīgo un no pārējā atsakoties. Šoreiz, šķiet, savāktais materiāls nereti guvis virsroku pār teksta radītāju, pēdējam cenšoties pēc iespējas plašāk un dziļāk lasītāju iepazīstināt ar pretrunīgā laikmeta fonu un norisēm. Varbūt distance, ko sniedz brīva orientēšanās laikmetā, kas nav paša piedzīvots un izjusts, dotu iespēju radīt īsti reālistisku darbu? Mēģinājums šo «vētru un dziņu» laikmetu stilizēt literatūrā izdevies tikai nedaudziem – Albertam Belam Saucēja balsī (1973), Zigmundam Skujiņam Gultā ar zelta kāju (1984), dokumentālajā prozā – britam Filipam Rufam darbā, kas nesen tulkots latviski, Pa stāvu liesmu debesīs (2012). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu