Mācību stunda gliemežiem • IR.lv

Mācību stunda gliemežiem

4
Aizaugušo pļaviņu ar cūkkūti meža vidū Kārļu ciemā Gundega Skudriņa ar vīru pirms desmit gadiem pārveidoja skaistā divstāvu savrupnamā ar plašu terasi un labi koptu mauriņu.
Anda Burve-Rozīte

Šovasar stāstām par pilsētniekiem, kas iekopuši vasaras mājas. Ko rīdzinieki meklē un atrod laukos? Pasākumu rīkotāja Gundega Skudriņa ar vīru un trim bērniem Strautmaļos, meža ielokā pie Cēsīm, atraduši ideālo vasaras garšu

Meža vidū tikt pie tases laba espreso? Lūdzu! Gundegas un Gundara Skudriņu savrupmāja meža klajumiņā pie Cēsīm aiz varenās laukakmens fasādes slēpj burvīgu, plašu terasi, kur vasarās norit visa ģimenes dzīve. Amatas novada Kārļos Skudriņi mājas iegādājās pirms desmit gadiem, nu bauda šeit dabu kopā ar savām trim meitām. Netrūkst arī mājas ballīšu, kad ciemos no Rīgas sabrauc Gundegas draudzenes. «Šovasar vēl viss gatavošanās stadijā!» tērpusies gaišpelēkā, ap kailajām pēdām plandošā kleitā, viņa aktīvi žestikulē. Vasaras terases atklāšana vēl priekšā, jo laiks šovasar paskrējis, rīkojot Nepieradināto vakariņu performanci Cēsu Mākslas festivālam, kā arī iekārtojot pop-up restorānu Cēsu vecajā alus brūzī. Melnajā Mercedes busā, kas mājas priekšā spīdina sānus, Gundega pārvadā dekorācijas un atribūtus. «Es tajā dzīvoju,» viņa nosmejas. Steigā no viena pasākuma uz citu mēdzot turpat pārģērbties. 

Tieši intensīvā dzīves ritma dēļ lauki ir Gundegas miera vieta. Uzaugusi Cēsīs, viņa to uzskata par savu dzimto pusi. Ir priecīga, ka pirms desmit gadiem kopā ar vīru, smiltenieti, atrada Strautmaļus nelielajā Kārļu ciemā netālu no Cēsīm – tolaik aizaugušu pļavu ar vecu mūra cūkkūti viducī. Nē, viņa pirmajā brīdī purināja galvu. Es – šeit?! Nekad! Laikam ejot, pļava pārtapa pievilcīgā, labi koptā mauriņā ar pakalnu, no kura Jāņos ripināties lejup, dīķi un rožu dobēm pasteļtoņos. Un skaistu akmens namu ar kokā izbūvētu mansardu.

Uz terases smaržo kafija, tiek griezta gabaliņos citronkūka, un bērni spēlē «gliemežu skolu», lēnīgos čāpotājus liekot rindās kā klases solā – tādi ir vasaras svētdienu rīti Kārļos pie Skudriņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu