Cik zaļi mēs domājam un dzīvojam • IR.lv

Cik zaļi mēs domājam un dzīvojam

23
Aitas Getliņu teritorijā. Foto: getlini.lv.
Agnese Rutkovska

Labo piemēru zaļai ražošanai Latvijā vēl par maz

Nesen publiskotais „DNB Latvijas barometrs” tika veltīts vides jautājumiem. Šī tēma ir cieši saistīta ar tautsaimniecības attīstību. Nav šaubu, ka zaļā domāšana ir ne vien rūpes par vidi un dabas bagātību saglabāšanu nākamajām paaudzēm, bet arī gana perspektīva komercdarbības niša.

Latvijas stratēģiskajos dokumentos, politisko partiju programmās un atsevišķu politiķu uzrunās nereti izskan dažādi ar vidi, dabas resursu saimniecisku izmantošanu saistīti lozungi, piemēram, Daba – nākotnes kapitāls, Latvija 2020.gadā – zaļākā valsts pasaulē u.c.

Latvija patiešām ir viena no zaļākajām valstīm pasaulē, kas piesaista pašmāju un ārvalstu ceļotājus.

Pasaules ekonomikas foruma pārskatā par pasaules valstu konkurētspēju tūrisma jomā ‘‘Travel & Tourism Competitiveness Report 2013”, Latvija ierindota 48.vietā pievilcīgāko tūrisma galamērķu pasaules vērtējumā. Kā mūsu valsts stiprākās puses minētas augsta sauszemes biomu aizsardzība, zems gaisa piesārņojums – fiziskais gaisa piesārņojums ar mikrodaļiņām, un attīstīta apdraudēto sugu saglabāšana.

Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam rakstīts: ”Zaļā potenciāla efektīva un pareiza izmantošana ļauj to uzturēt, saglabāt un vairot peļņu nesošā veidā. Rūpes par vidi vairs nav kavēklis un slogs ekonomikas attīstībai, bet gan ienākumu avots valstij un iedzīvotājiem.” Te nonākam pie jautājuma – vai mēs pietiekami attīstām tīro tehnoloģiju jeb videi draudzīgo uzņēmumu jomu un cik zaļi domā Latvija iedzīvotāji?

Inga Brieze ir.lv blogā ”Latvija ir otra zaļākā valsts Eiropā. Mīts vai patiesība?” raksta: ”Lai arī mēs esam viena no mežainākajām valstīm Eiropā pēc meža platībām, lai arī mēs esam otrie pēc atjaunojamo energoresursu izmantošanas Eiropā, mēs tomēr tālu atpaliekam tautsaimniecības jomā, nespējot izmantot mūsu uzņēmējdarbības potenciālu tīro tehnoloģiju jomā. [..] Starptautiska projekta ietvaros secināts, ka Latvijā ir identificēti mazāk nekā 100 tīro tehnoloģiju uzņēmumi, kuru gada eksports veido ap 200 miljoniem eiro. Tai pašā laikā Zviedrijā to skaits ir vairāk nekā 6500, to eksports gadā veido 38 miljardus zviedru kronu. Protams, ir jāsaprot, ka šī nozare Zviedrijā attīstās vairāk nekā 20 gadus, bet Latvijā – tikai 10. Viens no skaidrojumiem, kāpēc mums ir maz attīstīta šī uzņēmējdarbības niša, proti, Latvijā vēl nav tik ļoti attīstīta zaļā domāšana un pieprasījums pēc zaļā dzīvesveida, līdz ar to uzņēmēji daudz pozitīvāk raugās uz citiem biznesa sektoriem.”

Kā liecina ”DNB Latvijas barometra” pētījuma dati, 64% aptaujāto norāda, ka uzņēmumiem savā darbībā, pirmkārt, jāveicina ekonomiskā efektivitāte, nevis jānodrošina videi draudzīga ražošana, kuru kā primāro min vien 23%. Zviedrijā šī proporcija noteikti būtu pavisam cita. Tātad šajā ziņā mums vēl ir ”jāaug”.

Aptuveni puse aptaujāto kā iemeslu iespējām Latviju daudzināt kā „zaļu valsti” min to, ka valstī nav ražošanas, līdz ar to vide netiek tā piesārņota – 48%.

Lai gan nekad nepiekritīšu apgalvojumam, ka Latvijā nav ražošanas, tomēr noteikti var piekrist tam, ka, salīdzinot ar rūpniecības ”smagsvariem”, piemēram, Vāciju, Latvija nav industriāla valsts. To, cik lielā mērā zaļas valsts statuss veidojies dabisku apstākļu vai pat bezdarbības rezultātā, lai vērtē vides speciālisti. Taču droši vien nav jābūt speciālistam, lai teiktu, ka, piemēram, atkritumu šķirošanas un racionālu resursu izmantošanas ziņā mums ir vēl jāpilnveidojas.

Te lieti noder daži piemēri. Cementa rūpnīca ”Cemex”, kas ir lielākais privāto investīciju projekts Latvijā – investēti vairāk nekā 310 miljoni eiro, ir viena no modernākajām rūpnīcām ar iespējami vismazāko ietekmi uz vidi. Turklāt rūpnīca ražošanas vajadzībām kā kurināmo izmanto sadzīves atkritumus, biomasu, riepas u.c. Lai cik paradoksāli tas nebūtu, šos atkritumus nākas importēt, jo Latvijā tos nevar nodrošināt. Arī pārstrādes uzņēmumam ”Nordic Plast”, kas ražo augstas kvalitātes plastmasas granulas, pusi izejmateriālu nākas importēt no kaimiņvalstīm.

Atkritumu šķirošanas joma varētu būt viens no virzieniem, kā mazināt importu un palielināt pievienoto vērtību.

Tiesa, situācijas ir dažādas, un arī iespējas veidot uzņēmējdarbību ”zaļās domāšanas” virzienā ir visdažādākās. Te minēšu vēl dažus piemērus atkritumu pārstrādē. ”Getliņu” ekoloģiskais poligons, kas rūpējas par atkritumu savākšanu un apsaimniekošanu, ir viens no lielākajiem un modernākajiem zaļās enerģijas ražotājiem Latvijā. Turklāt, izmantojot saražoto enerģiju, SIA “Getliņi Eko” pat ziemas apstākļos spēj izaudzēt prāvas tomātu ražas un šogad sākusi nokareno puķu audzēšanu. ”Getliņu” teritorijā tīrā un no kaitīgas ietekmes norobežotā zālē ganās aitas. Ārvalstu viesi nereti brauc lūkot šo pieredzi, lai to atdarinātu pašu mājās.

Lai gan nesen ir pasludināta “Papīrfabrikas “Līgatne”” maksātnespēja, tās pieredze ir uzmanības vērta. Ražotnē pēdējā desmitgadē bija ieguldīti prāvi līdzekļi, lai nodrošinātu pēc iespējas mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, t.sk. modernizēts tvaika katls un sistēma, uzbūvētas bioloģiskās attīrīšanas iekārtas un notiek ūdens atkārtota izmantošana ražošanā. Taču jo svarīgāk, ka praktiski visam saražotajam papīram par izejvielu izmantoja makulatūru. Pārstrādātais jeb reciklētais papīrs ir nedaudz dārgāks par celulozes papīru, tomēr līdz ar zaļās domāšanas attīstību pasaulē pieaug pieprasījums tieši pēc pārstrādātā papīra. Jāteic, ka pēdējā desmitgadē daudzi uzņēmumi ir modernizējuši ražošanu, kļuvuši energoefektīvāki, ierīkojuši attīrīšanas sistēmas utt. Tomēr ar to noteikti nepietiek, un gribētos vēl aktīvāku zaļās domāšanas iedzīvināšanu kā no uzņēmumu, tā arī no iedzīvotāju puses.

Aptaujā 37% respondentu norāda, ka ikdienā šķiro atkritumus. Jāteic, ka, pēc maniem novērojumiem, tas šķiet samērā augsts rādītājs.

Paliek jautājums, vai sašķirotie atkritumi tiek atbilstīgi pārstrādāti un atsevišķie konteineri nav tikai skaista butaforija.

Vismaz iedzīvotājiem nav šādas pārliecības – 42% aptaujāto uzskata, ka šķirošanai nav jēgas, jo beigās tāpat visus atkritumus saber un izved kopā. Jāatzīst, ka šis ir plaši daudzināts viedoklis ar aculiecinieku apliecinājumiem par vienu automašīnu, kurā viss tiek kopā sabērts. Tāpēc šajā jautājumā būtu ļoti noderīgi speciālistu skaidrojumi, citādi tas tiešām lej melnas darvas karoti zaļās domāšanas medus mucā.

Domājot par zaļāko valsti pasaulē, bet vienlaikus lolojot cerības attīstīt industrializācijas politiku augstāku ienākumu un labklājības veicināšanai, atkritumu pārstrādes un tīro tehnoloģiju jautājumi kļūs arvien svarīgāki. Labā ziņa – pēdējos gados vērojama rosība šajā segmentā, un ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējuma palīdzību top un tiek plānoti jauni atkritumu šķirošanas uzņēmumi. Arī zaļā domāšana iekrāsojas arvien zaļāka, un retāk uzņēmumu vizītēs jālūkojas uz ražotnēm, kurās redzami milzīgi siltuma vai elektroenerģijas zudumi, piesārņota apkārtne, un uzņēmēji paši arvien vairāk lepojas ar ieguldītajiem līdzekļiem šajā jomā. Tai pašā laikā pilnveides iespējas joprojām ir milzīgas, un līdz skandināvu saudzējošajai attieksmei pret vidi mums vēl jāaug daudzi gadi un pat desmitgades.

Agnese Rutkovska ir Latvijas Bankas ekonomiste.

Komentāri (23)

Ieva 16.07.2014. 14.01

Atkritumu šķirošana ir pagājušā gadsimta izgudrojums, un faktiski jau ir novecojusi tehnoloģija:

jo:

1. šķirotie atkritumi ir vienalga jāpāršķiro (šaubos vai iedzīvotāji, piemēram, zin, ka konteinerā “plastmasa” nedrīkst likt “mīksto” plastmasu- piemēram vienreizējos plastmasas traukus, vai to, ka konteinerā “stikli”, nedrīkst likt saplīsušus logi stiklus- tas viss pirms pārstrādes ir jānolasa nost..)

2. Atkritumu šķirošanai mājās tiek patērēts daudz laika, un atkritumu savākšana sadārdzinās- atsevišķas mašīnas, atsevišķi konteineri, un atkritumi vienalga ir jāpāršķiro.

3. Automātiskās “gudrās” šķirošanas līnijas to izdara daudz ātrāk un efektīvāk, un galvenais – sašķiro pareizi.

Līdz ar to tie, kas proponē to, ka atkritumi ir jāšķiro iedzīvotājiem pašiem, ir “pārzaļojušies”- tam (vairs) nav praktiskas jēgas, elektronika un robotika ir attīstījusies tik tālu, ka moderna šķirošanas līnija ar to tiek galā daudz labāk. Tur būtu jābūt “zaļās domāšanas” fokusam.

Manuprāt, tas ir vēl viens skaļš lozungs, kas īstenībā dod pretēju efektu, tāpat kā biodegviela, kuras saražošanai tiek iztērēts daudz fosilās degvielas, tāpat kā vēja ģeneratori, kas Vācijā tiek slēgti ārā to neefektivitātes dēļ, tāpat kā mazie HESi, par kuru uzturēšanu piemaksājam…

Zaļi dzīvot pie mums nozīmē dārgi dzīvot. Bet nevajadzētu!

+5
-2
Atbildēt

5

    ILZE > Ieva 16.07.2014. 20.18

    Mārtiņš Kriķis

    3. Gribētu redzēt to automatizēto gudro līniju, kas šķiro iepriekš nešķirotos atkritumus.

    _______________

    Ko gaidīji no Dombrovska fanotāja, atkritumu miksētāja?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    S. Roze > Ieva 16.07.2014. 14.54

    Nedomāju gan, ka tā.

    1. Škirotie atkritumi, protams, ir jāpāršķiro, bet tas, pateicoties iedzīvotājiem, ir nesalīdzināmi vieglāks process nekā pilnīgi nešķirotu atkritumu apstrāde. T.i., izķeksēt nepareizo trauciņu starp pareizajiem ir štrunts salīdzinot ar jebkura trauciņa izķeksēšanu starp pietaisītiem zīdaiņu autiņiem. No CS analoģijām—apsveriet kaut vai tādu lietu kā “bucket-sort”. Par logu stikliem nezinu—varbūt kāds zina iemeslu—manuprāt samalšanai vai pārkausēšanai tie būtu labi diezgan.

    2. Šķirošana mājās neprasa nekādu laiku—tā vispār nenotiek. Lieta uzreiz tiek mesta pareizajā spainītī. Atkritumi, komposts, plastmasa, stikls, papīri, metāli.

    3. Gribētu redzēt to automatizēto gudro līniju, kas šķiro iepriekš nešķirotos atkritumus. Man nez kāpēc ir aizdomas, ka pat tālu attīstītās zemēs tas ir švaki atalgots roku darbs. Tamdēļ arī varbūt logu stiklu aizliegums—lai lieki neriskētu sagriezties.

    4. Biodegviela diskutējama, taču nebūtu dzirdējis, ka Vācijā atslēgtu vēja ģeneratorus. Mazie HESi Latvijas apstākļos un patreizējā izpildījumā gan ir reāls ļaunums, taču ne jau par piemaksāšanu es uztraucos bet gan upēm un zivīm.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ILZE > Ieva 16.07.2014. 20.25

    Ķīps

    Atkritumu šķirošana ir pagājušā gadsimta izgudrojums, un faktiski jau ir novecojusi tehnoloģija:

    ____________

    Atkritumu miksēšana ir pagājušā gadsimta palieka un to dara tikai galējie nelieši: kādreizējie LC atbalstītāji un šodienas kremļjaģu, RP/V, fanotāji.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Ieva 16.07.2014. 14.33

    Visam ko raksti īsti nepiekrītu, taču par šķirošanas nejēdzību tās šībrīža izpildījumā noteikti. Loģiski, ka modernai šķirošanas līnijai būtu jāspēj sašķirot daudz labāk, kā iedzīvotājiem.

    Pats sviestainākais, ko esmu dzirdējis (piemērs iz dzīves), kad cilvēks, kam pie mājas nav šķirojamo konteineru, savus 2 kg stiklu un 1 kg papīra krāmē auto un ved cauri Rīgai kilometriem tālu uz dalītās savākšanas laukumu… Iztērējot vairākus litrus fosīlās degvielas (Rīga, kā nekā, luksofori, apstāšanās/ieskriešanās utt.)!!! un jūtas izdarījis labu darbu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > Ieva 16.07.2014. 20.16

    Raicha

    Iztērējot vairākus litrus fosīlās degvielas (Rīga, kā nekā, luksofori, apstāšanās/ieskriešanās utt.)!!! un jūtas izdarījis labu darbu!

    ______________

    Nevajag pļūtīt.

    Pie manas mājas nekad nav bijuši dalītās atkritumu vākšanas konteineri un tomēr, nevienu gramu degvielas es neesmu lieki iztērējis, lai papīru, PET pudeles un stiklu nogādātu līdz attiecīgam konteineram, to vienmēr var izdarīt pa ceļam. Manas ēdienu atliekas vienmēr ir nonākušas lauķu komposta kaudzēs, vai mežā, kur es lasu sēnes. Pēdējā laikā tās konsekventi noēd sliekas, ko audzē mans paziņa, kurš reizes divas nedēļā, esot Rīgā, nobauc gar manīm.

    Mana koncepcija jau vismaz 25 gadus: nekādu atkritumu spaiņu un, praktiski nekādu atkritumu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

archoftriumph 16.07.2014. 11.29

skatamies kaa Latvijas valsts atbalsta piemeeram saules elektroenergijas savam paterinjam razojosaas saimnieciibas: ja Vacija tu vari izmantot kopejo elektrotiklu ka akumulatoru atdodot tam energiju dienaa ruupnieciibai un njemt to naktii apgaismojumam bez maksas, tad latvijaa par katru saadi uzkraatu kilovatstundu mums jaapiemaksaa Valstij 10 centi, kas so pasakumu paarversh par neizdeviigu.

piedevaam veel valsts, saadi apgriezot zaljaas energijas razosanu, nespees pildiit apnjmesanos par zaljaas energijas iipatsvaru uz kuru tur gadu naakotnee. bet par to nevienam galva nesaap.

+3
-1
Atbildēt

2

    ILZE > archoftriumph 16.07.2014. 13.17

    Raicha

    …līdz kad termiņš būs pie durvīm, sāksies histēriska skraidīšana/ķerstīšanās,

    __________________

    Un nolādētie mērgļi, RP/V/SC, ja līdz tam laikam visi nebūs aizsūtīti uz elli, piešķirs no valsts kases 50 000 000 “skonto būvei”.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > archoftriumph 16.07.2014. 13.05

    >>bet par to nevienam galva nesaap.>>

    …līdz kad termiņš būs pie durvīm, sāksies histēriska skraidīšana/ķerstīšanās, un atkal vienīgie, kas to naudu spēs “apgūt” būs tajā brīdī pie varas esošo čomi/radi/draugi, vai vēl labāk – galīgi klibā veidā izdomās, kā par zaļo enerģiju nokristīt krievu gāzi. Soda naudas jau jāmaksā no budžeta, a tas, kā zināms, pacieš visu.

    Riebjas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 16.07.2014. 13.31

no politiskaas puses luukojoties šaii virzienaa , mees redzam cik ļoti par to ruupeejas muusu sarkani zaļie trubas zemnieki , partija kura ir valdiibaa teju nepaartraukti kopš briivvalsts atjaunošanas.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu