Nacionālā drošība • IR.lv

Nacionālā drošība

21
Ostrovas militārās bāzes kontrolpostenis. Foto: panoramio.com
Gunārs Nāgels

Kāda ir patiesā simetrija ar Krievijas informatīvo karu

Latvijas valsts oficiālais skatījums uz nacionālo drošību ir publicēts 92 lappušu ziņojumā, un īso versiju Saeimā nolasīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Reakcija uz šo dokumentu nav bijusi vienmēr pozitīva, Zaļo un zemnieku savienības deputātam Kārlim Seržantam pat salīdzinot to ar ”vecmāmiņas pasaku mazbērniem”.

Dokumentā ir dažas dīvainības, piemēram, formulējums ”Latvija ir valsts starp Eiropas Savienību un Neatkarīgo Valstu sadraudzības valstīm, ar kurām esam cieši saistīti ekonomiski un politiski”. Ja ar šo ir domāts, ka Latvija kā ES robežvalsts atrodas tieši blakus NVS valstīm, tad var ar tieši to pašu loģiku teikt, ka Krievija ir valsts starp NVS valstīm un ES.

Šī simetrija bieži tiek aizmirsta, kad runājam par bruņoto spēku izvietojumu. Krievija ir pēdējos 18 mēnešos pārbūvējusi militāru bāzi Ostrovā, 32 km no Vecumu pagasta, un tur ir novietojusi 15.armijas aviācijas brigādi ar 100 jauniem cīņas helikopteriem, ieskaitot vienu eskadronu ar uzbrukuma helikopteriem Mi-28N jeb ”Nakts mednieks” un vienu eskadronu ar uzbrukuma helikopteriem Ka-52 jeb ”Aligators”. Nav grūti iedomāties Krievijas reakciju, ja Latvija iekārtotu līdzīgu bāzi ar 100 NATO helikopteriem Balvos, līdzīgā attālumā no Krievijas robežas.

Krievu helikopteri spēj sasniegt Rīgu apmēram stundas laikā. Trešais Ostrovā bāzētais eskadrons formēts no transporta helikopteriem. Ir paredzēti vēl divi papildu eskadroni Ostrovā. Ir zināma ironija, ka šī draudīgā bāzē atrodas gandrīz tieši tai vietā, kur 1944.gada 16.martā abas latviešu leģiona divīzijas apvienojās kopīgā kauja pret Sarkanarmiju.

Drošības dokumentā minētais, ka ”Latviju apmeklēja ārvalstu ortodoksālā islāma misionāri…”, vedina uz domu, ka autoriem nav skaidrības par islāma daudzveidību. Tālāk tomēr vairs nav minēts ”ortodoksālais” islāms, bet gan ”radikālā islāma interpretācija”.

Dokuments deklarē, ka ”informatīvais karš ir kļuvis par daļu no Krievijas militārās stratēģijas gan iekšpolitiski, gan ārpolitiski”. Te gan jāpiebilst, ka informatīvais karš jau sen ir Maskavas arsenālā, jo, piemēram, kāpēc citādi bija jārīko viltus Saeimas vēlēšanas okupētā Latvijā 1940.gadā. Kāpēc citādi bija vajadzīgas Staļina paraugprāvas 1930.gados?

Tas nozīmē, ka vēl jo vairāk jāatbalsta iestādes Latvijā, kuras nodarbojas ar propagandas neitralizēšanu un patieso faktu – gan šodienas, gan vēsturisko – izplatīšanu.

Dr. Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (21)

Þanis Bezmers 14.07.2014. 13.48

Kāpēc būtu jāļauj šiverēties pa Latviju putinistu jeģinorosu partijas brāļu partijai? Un seperātistiem lindermaņiem? Pārspīlētā demokrātija. Gribam būt galvenās balvas ieguvēji Pasaules Demokrātijas Čempionātā?

+12
-2
Atbildēt

1

    janis17 > Þanis Bezmers 14.07.2014. 15.45

    To balvu pasniedz komplektā ar cilpu un ziepēm…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

janis17 14.07.2014. 15.59

Propaganda savu jau daudzu prātos ir padarījusi. Pirms dažām dienām sanāca izvērstāk pastrīdēties par tādu, latviešiem itkā pašsaprotamu jautājumu – kurš tirāns un masu slepkava ļaunāks – Hitlers vai staļins. Šokēja daudzu viedoklis, ka Hitlers, protams, ka salīdzinot es mēģinu itkā attaisnot Hitleru.

Taču vienādojot, pielīdzinot abus, mēs attaisnojam staļinu, kurš atbildīgs par 10-15 reizēm vairāk noslepkavoto.

Stāstot dānim, holandietim, beļģim, ka pļuķins rīkojas, kā Hitlers, nozīmē nepateikt neko. Ja arī viņi atceras vācu okupāciju, tad paši, izņemot žīdus, neko daudz zem tās necieta! Nebija ne masu slaktiņu, ne izvešanu, nekā no tā, ko mēs piedzīvojām pie staļina!

Tā ir mūsu baltiešu lielākā drošības problēma, ka mūsu stāvokli un sajūtas saprot tikai somi un poļi un arī tikai daļēji…

Arī mēs jau esam 90% staļina noziegumu viņam atlaist, sakot, ka viņš tāds Hitlers vien bija ….

+9
-4
Atbildēt

3

    ILZE > janis17 15.07.2014. 04.56

    lno

    žīdiem Nr.1, baltiešiem Nr.2.

    ______________

    Baltiešiem Nr 142 000 001, jo katrs krievs manai tautai ir ļaunāks par Hitleru. Staļinisms – rusisms bija absolūtais ļaunums un tam nekas nav pielīdzināms.

    Žīdi nedzīvo mūsu dzīvi, neņemšu vērā dažus izņēmumus, mums nav jādzīvo viņējā. Par gaidāmo drausmīgo karu droši zināja Staļins, Rūzvelts un ASV cionisti, kad Hitlers par to varēja tikai pasapņot. Žīdi bučoja krievu tankus, Žīdi nepiedalās 16. marta piemiņas pasākumos, bet tos biezā slānī mana 9. maijā Karātavu laukumā un tas viņus nostāda līdzās krievam un uzliek noziedznieku pret cilvēci, zīmogu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 14.07.2014. 16.37

    aivarsk. Nelaipo, Aivar, neviens neapgalvoja, ka Staļins būtu “labāks”, tikai atšķirībā no Tevis, kurš noziegumus nosauca par kļūdām:”……žīdu jautājums ir smaga lieta, es to neatbalstu, tā bija Hitlera kļūda…redzams, ka Hitlers vairāk bija spiests reaģēt, nevis ieņemt agresora lomu.” un atbrīvotāju, es viņu uzskatu par noziedznieku, žīdiem Nr.1, baltiešiem Nr.2.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 15.07.2014. 13.33

    lno, aivarsk, nelaipo….

    ————-

    Aha, parunāsim par principu!

    Es uzskatu, ka staļins ir noziednieks Nr.1, ar kuru vēl viņa skolnieks Mao var tikai sacensties!

    Noziedznieks Nr. 1 ne tikai baltiešiem, žīdiem, bet visai Eiropai. Vēl tik pastāsti, ka staļins žīdus nerepresēja, draugs bija :)

    Uz Hitleru max. 6milj. dzīvību, uz staļinu minimāli 60 miljoni!

    Tas, kurš viņus vienādus grib padarīt un padara, tas uzspļauj vismaz 54 miljoniem cilvēku dzīvību, vai varbūt uzskata, ka žīda dzīvība desmitkārt vērtīgāka par latvieša, igauņa, ukraiņa, čečena,utt. dzīvībām, zurofa valūta?

    Tas ir propagandas nopelns, nekas vairāk! Neviens ASV, GB, un citur Eiropā nav ieinteresēts runāt par patiesiem slepkavību apjomiem, kuru liela daļa tika veikta esot “sabiedrotajiem”!

    Par to, ka Hitlers bija spiests vairāk reaģēt, tā ir taisnība. 1939. gada vasarā staļins tirgojās ar visiem, jo aktīvi gatavojās karam, sarunas bija gan ar GB, gan Franciju, gan Vāciju. Tieši staļins izvēlējās Vāciju, tieši staļins novilka līniju kartē, par ko Šulenbergs vācu sūtnis teica – “šis pakts pazudinās Vāciju”. Vācijai toreiz nebija pārāk daudz manevra iespēju. Vēl viena kapitulācija 1939.gadā? Arī uzbrukums staļinam 1941.g. bija vienīgā iespēja, kas deva vismaz 20% iespēju karā uzvarēt. Ja staļins uzbruktu pirmais, kad būtu bijis gatavs, nekas to neapturētu. Paskaties, kāds pārspēks bija staļina armijai. Uzbrukt viņam bija it kā neprāts, bet gaidīt bija vēl daudz neprātīgāk, Hitleram nebija citas iespējas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Iveta Voika 15.07.2014. 11.10

Šis ir domraksta kļūdu labojums, vai kāds ir viedokļa vēstījums?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu