Seno prasmju dienas Kalnciema kvartālā • IR.lv

Seno prasmju dienas Kalnciema kvartālā

22
NULL

Katru sestdienu Kalnciema kvartālā notiek tirdziņi, kuros var iegādāties vietējo zemnieku un amatnieku produkciju. Taču izglītojoši interaktīvs pasākums „Seno prasmju darbnīcas” 12.jūlijā un 23.augustā tiek organizētas paralēli tirdziņa norisei.

Darbnīcas ļaus iepazīt senos arodus un prasmes un kā tās tiek pielāgotas mūsdienu vajadzībām, kā arī uzzināt, kā top izstrādājumi, kas ikdienā iegādājami Kalnciema kvartāla tirdziņos.

Ikviens apmeklētājs varēs iesaistīties darbnīcu procesā, gan iepazīstot un apgūstot dažādu arodu tehniskos risinājumus, gan pats sev izstrādājot īpašu piemiņas lietu, rotu, u.tml.

Sestdien, 12.jūlijā, no plkst. 10 līdz 16 norisināsies pirmā Seno prasmju diena, kuras laikā ikviens interesents visas dienas garumā varēs iesaistīties sekojošās darbnīcās:

Rotu kalšanas darbnīcā rotkalis Guntis Jakubovskis iepazīstinās ar rotkaļa amatu un piedāvās ikvienam apstrādāt, izrakstīt ar zīmēm un iegūt īpašumā savu vara gredzenu vai aproci. Tā būs iespēja ne tikai iepazīties ar rotu veidošanas mākslu, bet radīt savu unikālo rotu kā teju mūžīgu piemiņas lietu. Dalības maksa par materiāliem (2 eiro).

Iepazīšanās ar kalēja amatu. Amata meistars Kaspars Bambis demonstrēs un piedāvās apgūt prasmes pie lielās kalēja smēdes.

Sens un vēl joprojām aktuāls arods ir dravniekam. “Baltu dravas” meistars Jānis Šnikvalds no tepat Rīgā, Mežaparkā esošās jaunās bišu dravas rādīs, kā tiek pie medus un kas ir “medus sviešana”. Ikvienam būs iespēja pilsētas vidē vērot bišu dzīvi īstā bišu stropā.

Tiem, kas pieraduši pie perkusijām, alternatīvs risinājums būs tradicionālo, no māla darinātu “Mālstrumentu” – bungu jeb podiņbungu, “podiņklavieru” un citu instrumentu paraugdemonstrējumi.

Kā top bērnības garša? Piedāvājumā arī iepazīšanās ar vecmāmiņas laika karameļu stikleņu vārīšanas un darināšanas tehniku, lai panāktu autentisko garšu gluži kā karameļu rūpnīcas “Uzvara” laikos.

Savukārt Lottes zīmoglaka piedāvās izmēģināt zīmoglakas kausēšanas tradīciju, kā arī par simbolisku maksu – EUR 0,30 uzspiest sevis izvēlēto burta zīmogu uz līdzi paņemtajām mīlas vēstulītēm, aploksnēm, paciņām, dāvanām u.c. iepakojumiem.

Vīnu veikala Kino zālē plkst. 11 tiks demonstrēta filma “8 brīnumlietas, ko latvieši joprojām dara”. „Vides filmu studijas” veidotais videomateriāls iepazīstina ar astoņiem seniem amatiem un prasmēm, kuru meistari sastopami Latvijā. DVD iekļautās prasmes: “Rucavas cimdi”, “Puzuri”, “Nēģu zveja”, “Vienkoči”, “Piebalgas lielie lakati”, “Peternes”, “Maizes cepšana”, “Senie mūzikas instrumenti”. Filma tiek rādīta sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Jelgavas tipogrāfijas organizētajā darbnīcā apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt roku sietspiedes apdrukas tehnikā. Darbnīca norisināsies Papīra objektu festivāla ietvaros.

Plkst. 11-14 Papīra darbnīcā „Cronquist” mākslinieces Ilzes Dilānes vadībā varēs izgatavot papīru no masas, kas sagatavota no džinsu biksēm, palagiem un papīra, kā arī izmēģināt gleznošanu ar pigmentētu papīra masu un citām virsmas dekorēšanas metodēm. Dalība par ziedojumiem (2 eiro). Darbnīca norisināsies Papīra objektu festivāla ietvaros.

Plkst. 14-15.30 japāņu māksliniece Kaori Kato darbnīcā “Saloki savā veidā” iepazīstinās interesentus ar origami locīšanas tehnikas pamatiem un iedrošinās klātesošos atrast katram savu radošo izpausmi. Darbnīca norisināsies Papīra objektu festivāla ietvaros.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu