Laivotāju klusie ūdeņi • IR.lv

Laivotāju klusie ūdeņi

3
Gunita Nagle

Kad laivu braucienos iepazīti Latvijas ūdenstūrisma populārākie maršruti pa Gauju, Abavu, Salacu un Irbi, bet rokas smeldz atkal turēt airus, pienācis laiks braukt arī pa citām Latvijas upēm. Katrs no četriem novadiem piedāvā vismaz divas piedzīvojumu meklētājiem interesantas upes

Kurzemē upes tīra

Kādreiz aizaugusi, tagad iztīrīta un skaista ir Tebra Aizputes un Pāvilostas novadā. Tā iztek no Podnieku ezera Kalvenes pagastā, vedot laivotājus pa Bandavas pauguraini un Apriķu līdzenumu. «Mežonīga,» saka Ģirts Zvirbulis, kas sociālajā portālā izveidojis lapu Laivubrāļi, kur stāsta par paša izpētītajiem upju maršrutiem. Projektā Riverways, kas tiek īstenots ūdenstūrisma attīstīšanai Latvijā un Igaunijā, no kritalām un sadzīves atkritumiem iztīrīta ne tikai Tebra, bet arī Durbe, kas kopā ar Tebru veido Sakas upi. Tādēļ tagad abas upes – Durbe un Tebra – ir viegli laivojamas.

Nenovērtēta ir Rīvas jeb Rīves upe, kas iztek no Vilgāles ezera un ietek Baltijas jūrā dienvidos no Jūrkalnes, saka Ģirts. Arī šo upi Riverways projektā tīra, lai mežonīgo straumi piemērotu laivu braucieniem. Upju tīrīšanu Kurzemē organizē pieredzējis laivotājs Rolfs Jansons, kurš labi zina upes un tūristu vajadzības.

Skaista un līkumaina, pēc Ģirta domām, ir Engures upe, kas iztek no Usmas ezera un ietek Puzes ezerā. Brauciens pa Engures upi kļūst vēl interesantāks, ja to no Puzes ezera pagarina, iebraucot Rindā un vēlāk Irbē un beidzot ceļojumu pie ietekas jūrā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu