Indra Pilskalne, spēlē klezmeru mūziku • IR.lv

Indra Pilskalne, spēlē klezmeru mūziku

3
Klezmeru mūziku Indra Pilskalne pa brīvajiem brīžiem apguva autostāvvietā, kur strādāja par uzraudzi, lai papildinātu mūziķes ienākumus. «Kad pirmdienu rītos tur dažkārt spēlēju Bahu vai Bēthovenu, cilvēki, kas devās uz darbu raižpilnām sejām, teica, ka tas ir labākais veids, kā sākt nedēļu.»
Ieva Puķe

 

Ebreju mūzikas grupā London Klezmer Quartet, kas nupat koncertēja Latvijā, kontrabasu spēlēja un solo jidišā dziedāja latviete – Melburnā uzaugusī Indra Pilskalne, kuras mūziķes pseidonīms ir mātes uzvārds Buračevska. «Iepazināmies Skype,» viņa stāsta, kā nonākusi pie londoniešiem. Pirms diviem gadiem, dodoties turnejā uz Austrāliju, klezmera mūziķi ar aģenta palīdzību tur meklējuši kontrabasistu. Indra gan Melburnas Universitātes Viktorijas Mākslas koledžā ir apguvusi klasiskās vijoles spēli, taču arī citi instrumenti viņas rokās ātri sāk skanēt. Londonieši nosūtījuši notis, Indra izmēģinājusi – ir! Viņa jau iepriekš atskaņojusi tā dēvēto pasaules mūziku dažādos sastāvos, piemēram, Ungārijas romu grupā, kur kontrabass ir pavisam citāds, tikai ar trijām stīgām, tagad spēlē arī Balkānu orķestrī, arī soulmūziku ar saksofonu.

Indra smejoties stāsta, kā pirmajā noklausīšanās reizē internetā ar londoniešiem demonstratīvi kā nevajadzīgas pārmetusi notis pār plecu. Satiekoties Austrālijā, jau pēc pirmajiem mēģinājumiem viņi tā saspēlējušies, it kā kopā būtu pavadīti daudzi koncerti. Kādā brīdī Indra iedziedājusies, vijolniece Ilana Kravitca, kura ir arī grupas menedžere, iesaukusies: «Bet tava balss taču ir zelts!» Kopš tā laika Indra dzied, grupas jaunākajā CD ieskaņojusi tradicionālo galda dziesmu Hei, melnais čigāns latviešu valodā. Viņa dzied arī Melburnas latviešu korī. «Valoda ir kā mūzika, tikai bez notīm,» secina.

Mūzikāli apdāvināti cilvēki Indras ģimenē bijuši gan pa mātes, gan pa tēva līniju. Brālis Andrejs izstudēja klavierspēli, mamma, profesionāla māksliniece, Austrālijā pašmācības ceļā apguva ģitāru. Kā stāsta leģenda, tēva brāli, arīdzan Andreju, izbijušu vijolnieku, kas bija izsūtīts uz Sibīriju, izglābusi trompete. Pēc kara no vācu armijas pārnācis tikai ar vienu roku un sašautām plaušām, viņš tomēr varējis tikt galā ar šo pūšamo instrumentu. Atgriezies Latvijā, apbedīts Talsu kapsētā kopā ar savu trompeti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu