EK Latvijai piemēro soda naudu par pārkāpumiem platību maksājumu tēriņos • IR.lv

EK Latvijai piemēro soda naudu par pārkāpumiem platību maksājumu tēriņos

25
Foto: Daiga Kļanska, LETA

Valstij būs jāmaksā 741 000 eiro liela soda nauda

Eiropas Komisija noteikusi Latvijai soda naudu 741 000 eiro apmērā par neatbilstīgi iztērētiem Kopējās lauksaimniecības politikas atbalsta līdzekļiem, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Kā skaidro ministrijā, Latvija 2008.gadā un 2009.gadā neieviesa dažas noteiktās EK prasības, kas saistās ar labas lauksaimniecības un vides apstākļu ievērošanu. Tas ticis darīt, lai lauksaimniekiem samazinātu administratīvo slogu Eiropas Savienības (ES) platību maksājumu saņemšanai.

Piemēram, netika ieviesta prasība “minimālais augsnes pārklājums”, kas Latvijai ne tobrīd, ne arī tagad neesot aktuāli, jo Latvijā no 1,6 miljoniem hektāru tikai 800 hektāri pieteiktās platības atrodas nogāzēs ar slīpumu stāvāku par 10%, savukārt prasība attiecināma tikai uz 50 hektāriem, kurus aizņem aramzeme.

Tāpat EK, veicot platību maksājumu sistēmas pārbaudi 2010.gadā, atzīmēja, ka Latvija nav noteikusi prasības arī šādiem standartiem – “augsekas standarts”, “minimālais ganāmpulka blīvums ” un “ainavas elementu saglabāšana”.

Kā skaidro ministrijā, Latvijas gadījumā šie standarti nebija būtiski. Standarts “minimālais ganāmpulka blīvums” tika nodrošināts ar prasību par zālāju noganīšanu vai nopļaušanu. Tomēr EK uzskatīja, ka standarts nav ieviests, un nepieņēma praksi, kad divus standartus ievieš ar vienu prasību.

ZM gan skaidro, ka soda nauda piemērota arī citām ES dalībvalstīm – robežās no diviem miljoniem eiro līdz pat desmitos un simtos miljonu mērāmām summām. Piemēram, Francijai šī finanšu korekcija piemērota 141 miljona eiro apmērā.

Tāpat ZM atgādina, ka EK arī iepriekš piemērojusi sankciju par gadījumiem, kad Latvija ir bijusi pretimnākoša lauksaimniekam. Piemēram, lauksaimnieks, iesniedzot platību maksājumu pieteikumu, bija aizmirsis uzzīmēt kartē pieteikto lauku. Latvija šādos gadījumos ļāva veikt papildinājumu jau iepriekš iesniegtajā kartē, tikmēr EK uzskatīja, ka šādu labojumu iesniegšana nav bijusi pieļaujama un lauksaimniekam maksājums par konkrēto lauku nepienākas.

EK lēmumu par 741 000 eiro soda naudu Latvija apstrīdējusi, lūdzot pārskatīt piemēroto finanšu korekciju, taču EK norādīja, ka piemērotā finanšu korekcijas summa ir mazāka par vienu miljonu eiro un Latvijas lūgums ir noraidāms.

 

Komentāri (25)

Zigfrîds Leitâns 09.07.2014. 18.32

Un vēl varēja piemērot sankcijas par to, ka netiek kontrolēti mūsu “bioloģiskie” lauksaimnieki, kas vecās skābbarības plēves vienkārši izmet mežā, atstāj tīruma malā vai arī sliktākajā gadījumā sadedzina upītes krastā…

+6
0
Atbildēt

0

marchaeva 09.07.2014. 20.37

Lai tagad samaksā atbildīgie un nolaidīgie darbinieki un viņu vadītāji.

+6
-1
Atbildēt

3

    lebronj2356 > marchaeva 10.07.2014. 10.30

    Raicha, +1, ceru, ka EK uzvilks kārtīgi zarā latifundistu lobētājus – tad varbūt vienreiz vietējiem pieleks, ka lauku attīstībā Eiropā jau labu laiku valda citas priritātes kā feodālajā Latvijā !

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    marchaeva > marchaeva 10.07.2014. 18.00

    nu kā neatbild. Ir valsts sekretārs, ir nodaļu vadītāji, ir atbildīgais sagatavotājs, ir ministrs, utt utj.

    Nevajag izvērst visatļautību, la nu paši tagad ZM tagad sanaksā par brāķi ko pieļāvuši pārāk centīgi un neeiropeiski lielzemnieku lobiju aizstāvot.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > marchaeva 10.07.2014. 02.51

    Drīzāk jau tie daži “politiski atbildīgie”, kuri gatavi ielobēt likumos jebko, ko viņiem liek pāris simti bezkaunīgu mega”zemnieku”.

    Ierindas ierēdnītis NEKO nenosaka.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 10.07.2014. 10.33

Ups, tā gadijās. Mēs visu saprotam, viņi ne… Citiem ar tā.

Draugi mīļie, priekš kam tad ZM ierēdņi ir? Tieši tam, lai koptu šo birokrātiju. Šis uzrēķins nozīmē, ka viņi ir nekompetenti. Neviens jau nebūs vainīgs ZM. Tik sliktie EU ierēdņi, kas nesaprot, kā jau mums te to pasniedz. Tad skaidrojiet, vai ieviesiet standartu, kas nav vajadzīgs, jo jau ir izpildīts! Tā tak būs lētāk! Viens lieks papīrs neko nemaksās, bet nebūs soda. Tas ir tik nesaprotami? Vai arī izskaidrojiet Briseles birokrātiem, kas tas ir “n/a”. TAS IR JŪSU DARBS!

Pareizi būtu, ka tagad tos tūkstošus samaksātu ZM ierēdņi. Tas nenotiks. Viņi ir balti kā jēriņi, maksāsim visi. Ierēdņi tak nāk laikā uz darbu un atsēž, rosās. Neko nedarot, piesedz pakaļu. Nedod Dievs, pieņemt kādu lēmumu. Nu lūk rezultāts. Vainīgo nav!

Un vēl kas zīmīgi – ZM iepriekš vadīja Straujuma. Tas nozīmē, ka nākošas sankcijas varam gaidīt ne vairs ministrijas līmenī, bet valsts.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu