Ēģiptē notiesātā Pētera Grestes vecāki gatavojas ļaunākajam • IR.lv

Ēģiptē notiesātā Pētera Grestes vecāki gatavojas ļaunākajam

31
Ēģiptes cietumā ieslodzītā žurnālista Pētera Grestes vecāki Luīze un Juris preses konferencē. Foto: EPA/LETA

Grestes radinieki apmeklē viņu cietumā un gatavojas, ka dēlam nāksies Ēģiptes militārā režīma cietumā pavadīt visu piespriesto termiņu

Ēģiptē notiesātā latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālista Pētera Grestes vecāki trešdien pirmo reizi viņu apmeklējuši Ēģiptes cietumā, atzīstot, ka tā bijusi “šausminoša pieredze”.

Kairas tiesa 23.jūnijā notiesāja trīs telekanāla “Al Jazeera” žurnālistus, arī Austrālijas latvieti Gresti, atzīstot viņus par vainīgiem Ēģiptes nomelnošanā un sadarbībā ar aizliegto islāmistu kustību Musulmaņu brālība, ziņo LETA/AFP.

Grestem, kā arī Kanādas un Ēģiptes pilsonim Mohamedam Fadelam Fami piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet trešajam žurnālistam – Ēģiptes pilsonim Baheram Mohamedam – desmit gadu cietumsodu.

“Tā bija šausminoša pieredze,” intervijā Austrālijas sabiedriskajai raidorganizācijai ABC pēc 45 minūtes ilgā dēla apmeklējuma atzina Juris Greste. “Ja starp mums, kad apkampāmies, būtu mazs spainītis, tas pārplūstu (..) no asarām.”

Savukārt žurnālista māte Luīze Greste, pastāstīja, ka viņas dēls, kurš pārvests uz citu cietumu, esot bijis “ļoti drūms”. Viņam šobrīd jāmitinās “kā kopmītnē” un kamera jādala ar vēl deviņiem ieslodzītajiem.

“Domāju, tā, iespējams, bija viena no manas dzīves smagākajām dienām,” pēc dēla apmeklējuma atzina Luīze. “Kad satikāmies, mēs apkampāmies, un apkampāmies arī, kad devāmies prom.”

Greste ar saviem vecākiem pārrunājis savas situācijas iespējamos juridiskos risinājumus, taču Pēteris, atzina, ka viņi gatavojoties “saltajai, smagajai, reālajai iespējai”, ka dēlam nāksies Ēģiptes militārā režīma cietumā pavadīt visu piespriesto termiņu.

“Viens no maniem ģimenes locekļiem ir pavadījis septiņus gadus padomju gulagā un atgriezās. Kad mēs viņus satikām Rīgā, man gandrīz aizrāvās elpa no tā, cik viņi joprojām ir normāli un dzīves spēka pilni,” atzina Pēteris Greste.

Žurnālistu notiesāšana, pamatojoties uz nejēdzīgajām un safabricētajām apsūdzībām, izsaukusi sašutumu visā Rietumu pasaulē, un virkne rietumvalstu, tostarp ASV un Lielbritānija, aicinājušas Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi notiesātos apžēlot, taču bijušais armijas komandieris, kas nonāca pie varas pēc pagājušajā gadā veiktā militārā apvērsuma, paziņojis, ka neiejaukšoties “tiesu lietās”.

 

Komentāri (31)

austrisv 04.07.2014. 11.30

Jā, grūti un sāpīgi vacākiem, ka tiem jāpārdzīvo par neapdomīgo dēlu “grēkiem”. vecākiem tāds liktens: mazi bērni spiež klēpi, bet lieli bērni sirdi!

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu