Bezgalība 11 stīgās • IR.lv

Bezgalība 11 stīgās

2
Laima Jansone.
Anda Burve-Rozīte

Koklētāja Laima Jansone reiz sāka kokles spēli tikai savam priekam – kā rakstot dienasgrāmatu, bet svētdien koncertā Dzimuši Rīgā viņa būs jaunākā soliste starp Latvijas klasiskās mūzikas zvaigznēm

Vaļējiem matiem, basām kājām – koklētāju Laimu Jansoni nebūtu grūti iztēloties latviešu mitoloģijā attēlotās vārdamāsas, likteņa licējiņas, veidolā. Nevis basām kājām, bet uz riteņa, – Laima šeit varētu iesaukties, jo tieši tā siltā laikā pārvietojas pa dzimto Rīgu. Vai iešus, gaišajiem matiem plīvojot. Jaunajai kokles māksliniecei liktenis līdz šim bijis izcili veiksmīgs: muzicējusi kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio kori, ar džeza mūziķiem Arti Orubu un Andi Grunti grupā Zarbugans, ar Raimondu Tigulu un viņa meditatīvo hengu, kā arī radījusi mūziku un spēlējusi uz skatuves laikmetīgās dejas izrādē Ģertrūdes ielas teātrī. 

Laima bija pirmā no Latvijas, kas uzstājās ietekmīgajā pasaules mūzikas gadatirgū WOMEX Kopenhāgenā. 2011.gadā viņa tajā startēja ar koklei veidotu programmu Sidrabs, sniegumu papildināja režisora Olafa Okonova videoinstalācijas. Lai tiktu pie šādas iespējas, Laima izturēja 750 mākslinieku konkurenci. Tikai 30 no tiem tika dota iespēja parādīt savu sniegumu. Pēdējos gados WOMEX Latvijas stendā bijusi iespēja prezentēt savu mūziku grupai Auļi, Birutai Ozoliņai un DJ Monsta, folkloras kopai Saucējas un citiem Latvijas tautas mūzikas «smagsvariem».

Šķiet, šovasar Laimas mūzikas dzīvē sasniegta jauna pakāpe – ne gluži panākumos, bet, jaunās mūziķes vārdiem runājot, «neparastajā, brīnumu pilnajā ceļā» mūzikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu