Putins ar sodiem vēršas pret “ekstrēmismu” internetā • IR.lv

Putins ar sodiem vēršas pret “ekstrēmismu” internetā

16
Pārdošanā Krievijā nonācis viedtālrunis ar zelta pārklājumu un Krievijas prezidenta Putina attēlu uz tā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Par varai netīkamas informācijas izmantošanu varēs nokļūt pat cietumā

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu, kas paredz cietumsodu par ekstrēmistiskas darbības finansēšanu, kā arī par aicinājumu uz ekstrēmismu internetā, vēsta Krievijas portāls “Newsru”. Šis dokuments pirmdien publicēts Krievijas tieslietu informācijas oficiālajā portālā.

Putina parakstītais likums pastiprina soda sankcijas, kuras var piemērot par interneta satura noteikumu pārkāpumiem. Tagad tā saucamās ekstrēmistiskās informācijas izplatīšana internetā Krievijā būs krimināli sodāma.

Turklāt pēc jaunajiem bargākajiem noteikumiem, kā liecina pēdējie notikumi, varēs sodīt pat par to, ka internetlietotājs kādam tekstam būs atzīmējis “like” vai veicis kāda “provokatīva” raksta pārkopēšanu. 

Tā notika šogad janvārī ar Maskavas Valsts universitātes Filosofijas fakultātes docentu Vjačeslavu Dmitrijevu, kuru Krievijas Federālais drošības dienests aizturēja tieši fakultātē, bet vēlāk atbrīvoja, piemērojot parakstu par neizbraukšanu no valsts. Viņš bija tikai pārkopējis “ekstrēmistisku rakstu” no varai netīkamas sabiedriskas organizācijas mājas lapas.

Kā toreiz medijiem stāstīja pats aizturētais docents, viņš pārkopējis no “Tiešās demokrātijas kustības”, kuras biedrs viņš ir, mājas lapas rakstu, kurā it kā bijusi runa par iespējamo varas maiņu Krievijā.

Jaunajā likumā par publiskiem aicinājumiem uz ekstrēmismu internetā paredzēts sods ar piespiedu darbiem vai pat līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods. Līdzīgs sods paredzēts arī par naida kurināšanu un cilvēka cieņas pazemošanu, ko paredz likuma 282.panats, – to tagad var piemērot arī interneta saturam.

Kā vēsta medijs, lielākā izmaiņa ir jauns pants Kriminālkodeksā, kas paredz sodu par “līdzekļu vākšanu vai finanšu pakalpojumu sniegšanu, jau iepriekš zinot, ka finansējums paredzēts organizācijām”, kuras gatavojas veikt kaut vai tikai vienu no “ekstrēmiska novirziena” noziegumiem vai ja tas paredzēts ekstrēmistiskas organizācijas vai kopienas darbībai.

 

Komentāri (16)

oktaavs 30.06.2014. 20.46

Šeit nav runa par internetu. Tas ir trešās šķiras jautājums.

Tā tauta neies ielās un neprotestēs arī tad, ja atļaus publisku pēršanu un sēdināšanu uz mieta. Pat ja personīgo tēvu un māti tā apstrādās. Nav jau pirmā reize vēsturē.

Krievijai vajag caru, kas tautu tur pie rīkles un saka, kas tai jādara. Jebkurš liberālisms pārvērtīsies vispārejā bardakā, laupīšanā un slaktiņā. Pilsoņu pašorganizācija kā tāda tur nekad nav bijusi un nebūs. Tā nav un nakad nebūs Eiropa. Viņiem nevajag demokrātiju, jo nekad par to nav patiesi cīnījušies. Tas ir lamuvārds. Tas ir nesaprotams Rietumu auglis, kas neiet kopā ar šņabi.

Tāpēc vienmēr jāatceras, kas ir mūsu kaimiņš. Tas, ka publiski staigā uzvalkā neko nenozīmē. Patiesā daba ir tā pati, kas gadu tūkstošus iepriekš.

+7
0
Atbildēt

1

    janis17 > oktaavs 30.06.2014. 21.44

    Pilnībā piekrītu!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 30.06.2014. 17.14

Uz priekšu, uz Ziemeļkoreju, tas ir Krievijas virziena vektors.

Un 90% iedzīvotāju ar absolūti izkastrētām smadzenēm nekādas brīvības un tiesības arī nav vajadzīgas, vajadzīgs 1. kanāls, ORT, un “vadonis”, kuru var apbrīnot un ekstāzē laizīt viņam visas vietas.

Ar to krievijas iedzīvotāji, ( jo tur nav pilsoņi, pilsoņiem piemīt spēja domāt un zināmas tiesības), atšķiras no Ukrainas tautas, jo pirmie ir vergi un “padotie” pēc mentalitātes, otriem piemīt pašcieņa un brīvības ir vērtība.

+6
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 30.06.2014. 17.31

Россия — священная наша держава,

Хранимая Богом родная земля!

Нам силу даёт наша верность Отчизне.

Так было, так есть и так будет всегда!

Kāda tauta, tāds valdnieks. Bija baisa tumsonība un būs – kā nu tam lai nepiekristu? Ja narod bogonōsec jau tūksots gadu?

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu