Austrālijas žurnālisti iesniedz Ēģiptei petīciju par žurnālista Grestes notiesāšanu • IR.lv

Austrālijas žurnālisti iesniedz Ēģiptei petīciju par žurnālista Grestes notiesāšanu

35
Žurnālista Pētera Grestes vecāki Juris Greste (no labās) un māte Loisa preses konferencē. Foto: AFP/LETA

Arī Eiropas raidorganizāciju apvienība (EBU) nosoda žurnālistu sodīšanu Ēģiptē

Austrālijas žurnālisti pirmdien Ēģiptes konsulātā Sidnejā iesniedza petīciju, kurā prasīts atbrīvot notiesāto Austrālijas latviešu žurnālistu Pēteri Gresti, ziņo LETA/DPA.

Vairāk nekā 150 000 austrāliešu parakstījuši petīciju par reportiera Pētera Grestes un telekanāla “Al Jazeera” kolēģu atbrīvošanu. Ēģipte viņus notiesājusi, pamatojoties uz apsūdzībām par Ēģiptes nomelnošanu un sadarbībā ar aizliegto kustību “Musulmaņu brālība”.

Petīcijā bija paraksti no vairāk nekā simt mediju organizācijām visā pasaulē. Līdzīgas petīcijas tika nosūtītas Ēģiptes diplomātiskajām misijām arī citās valstīs.

Pēc “Ten Network” žurnālista Hjū Rimintons sacītā, Ēģiptes vicekonsuls viņam apgalvojis, ka notiesātajiem žurnālistiem būs iespējams apelācijas ceļā apstrīdēt spriedumu. “Tas vairo cerības, bet mums jāturpina uzturēt spiedienu,” teica Rimintons.

Arī Latvijas Televīzija (LTV) pievienojas Eiropas raidorganizāciju apvienības (EBU) Neapoles Ģenerālās asamblejas rezolūcijai par žurnālistu, tajā skaitā Pētera Grestes, sodīšanu Ēģiptē. LTV kategoriski nosoda brīvas žurnālistikas ierobežošanu un vārda brīvības apkarošanu, savos sižetos turpinot pievērst pastiprinātu uzmanību šim jautājumam Latvijā, Baltijā un visa pasaulē.

Latvijas Televīzija līdzās organizācijām daudzās Eiropas valstīs un biedriem no Āzijas, Āfrikas un ASV aicina Ēģiptes tiesu instances pārvērtēt lēmumu ar ieslodzījumu sodīt trīs “Al-Jazeera” žurnālistus, tajā skaitā Pēteri Gresti, vēršot uzmanību, ka šis nav pirmais gadījums, kad Ēģiptē tiek ierobežota mediju vārda brīvība. Asu nosodījumu paudušas daudzas pasaules valstis, tajā skaitā Austrālija un ASV.

Pirms nedēļas jau Latvijas Žurnālistu asociācija aicināja Latvijas Ārlietu ministriju izdarīt spiedienu uz Ēģiptes varas iestādēm, lai ietekmētu žurnālista Grestes atbrīvošanu. Šim nolūkam LŽA ieteica boikotēt Ēģiptes kūrortus.

Kairas tiesa pagājušā nedēļā telekanāla “Al Jazeera” žurnālistam, Austrālijas latvietim Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu.

Kairas tiesā Gresti un vēl divus telekanāla “Al Jazeera” Kairas biroja darbiniekus atzina par vainīgiem Ēģiptes nomelnošanā un sadarbībā ar aizliegto kustību “Musulmaņu brālība”.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP/V) sola, ka Latvija kopā ar Eiropas Savienību un Austrāliju turpinās cīnīties par Grestes atbrīvošanu, neskatoties uz notiesājošo tiesas spriedumu.

Latvijas Ārlietu ministrija izsaka nožēlu par Ēģiptes tiesas spriedumu, ar kuru Grestem piespriesta brīvības atņemšana. Ārlietu ministrija uzskata, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, tostarp tiešu pierādījumu trūkums.

 

Komentāri (35)

ingazilunska 30.06.2014. 14.18

Piederot pie tās etniskās kopas, kas vēro ar ļauno prieku Ukrainā notiekošo, es Grestes vietā nemaz nebūtu izbrīnīts pēc tiesas sprieduma.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu