Junkers izvirzīts Eiropas Komisijas prezidenta amatam • IR.lv

Junkers izvirzīts Eiropas Komisijas prezidenta amatam

22
Žans Klods Junkers. Foto: EPA/LETA

Kamerons: Junkera izvirzīšana ir “Eiropas sliktā diena”

Bijušais Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers piektdien izvirzīts Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam, paziņoja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs.

“Lēmums ir pieņemts. Eiropadome nākamā EK prezidenta amatam izvirza Žanu Klodu Junkeru,” sacīja van Rompejs.

Kā vēsta diplomāti, par Junkera kandidatūru nobalsoja 26 valstu līderi, bet divas valstis – Lielbritānija un Ungārija – balsoja pret, ziņo LETA/AFP/DPA. Līdz ar to Junkers varētu kļūt par vēsturē pirmo EK prezidentu, kura nominācija nav saņēmusi vienbalsīgu ES dalībvalstu atbalstu.

“Es ES līderiem sacīju, ka viņi piedzīvos brīdi, kad viņi nožēlos komisijas prezidenta izraudzīšanās jauno procesu. Es vienmēr aizstāvēšu Lielbritānijas intereses,” pēc balsojuma par Junkeru tviterī paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Kamerons paziņoja, ka šī bijusi “Eiropas sliktā diena”. “Šī ir slikta diena Eiropai. Tas var apdraudēt nacionālo valdību pozīcijas,” pēc balsojuma, kurā 26 no 28 dalībvalstu līderiem atbalstīja Junkera kandidatūru, atzina Kamerons.

Uz jautājumu, vai tas tuvinājis Lielbritānijas iespējamo izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), britu premjers atbildēja: “Darbs, lai Lielbritāniju paturētu reformētā Eiropas Savienībā, kļuvis grūtāks. (..) Vai es to uzskatu par nepaveicamu darbu? Nē.”

Taču Lielbritānijai, lai īstenotu savu priekšstatu par Eiropu, būs jāizcīna “ilga, smaga cīņa, un, atklāti runājot, reizēm ir jābūt gatavam zaudēt kaujā, lai uzvarētu karā”, piebilda Kamerons.

Lielbritānijas premjers uzskata Junkeru par vecmodīgu personu un “federālistu”. Pēc Kamerona domām, Junkers nespēs veikt jaunas reformas, kas varētu pārliecināt Lielbritānijas vēlētājus palikt ES sastāvā gadījumā, ja 2017.gadā Lielbritānijā notiks referendums par izstāšanos no ES.

Junkeru EK prezidenta amatam izraudzījusies centriski labējā Eiropas Tautas partija (EPP), kas Eiropas Parlamenta vēlēšanās ieguva vislielāko balsu skaitu.

Līdz šim nākamā EK prezidenta kandidatūru izvēlējās ES dalībvalstu līderi, taču saskaņā ar Lisabonas līgumā iekļautajiem noteikumiem tagad viņiem “jāņem vērā” EP vēlēšanu rezultāti. Tiesa gan, ko nozīmē “ņemt vērā” vēlēšanu iznākumu, skaidri nav definēts.

Junkera kandidatūra EK prezidenta amatam vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam, taču likumdevēju sapulcē viņam gaidāms pārliecinošs atbalsts. Eiropas Parlamenta balsojums par EK prezidenta amatu gaidāms jūlija vidū.

EK galveno komisāru krēslus un ES augstākos amatus plānots sadalīt ES līderu ārkārtas sanāksmē 16.jūlijā.

Tiks meklēti arī pašreizējā Eiropadomes prezidenta Hermana van Rompeja un ES augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones pēcteči.

59 gadus vecais Junkers ir Eiropas Savienības (ES) politikas veterāns, un, vadīdams Luksemburgas valdību 18 gadus, kļuvis par visilgāk amatā bijušo dalībvalstu premjeru.

Līdztekus viņš bijis pirmais eirozonas finanšu ministru sanāksmes jeb tā dēvētās Eirogrupas priekšsēdētājs.

 

Komentāri (22)

buchamona 28.06.2014. 09.03

Kā izlasīju LSM.LV, Junkers esot teicis: “Mēs visi zinām, kas jādara, tikai nezinām, kā tikt pārvēlētiem pēc tam, kad tas ir izdarīts.”

Ja šāda atziņa, tad jau sakarīgs vīrs :)

+7
-1
Atbildēt

7

    Ieva Aile > buchamona 28.06.2014. 10.14

    Jā,būs labs konsolidators.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > buchamona 28.06.2014. 11.12

    Izsecināts no citāta.Dombrovskis arī zināja,kas jādara,bet viņa darbības rezultāti tiek vērtēti stipri dažādi;viens priecājas par smukajiem cipariem budžetā un makroekonomiskiem rādītājiem,otrs skaita aizbraukušos iedzīvotājus un sabrukušos ceļus un tiltus,slēgtās skolas un slimnīcas un apskauž grieķus,kuri joprojām dzīvo labāk ar visiem parādiem.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > buchamona 28.06.2014. 13.24

    klusais,gribētu gan,bet bail braukt,ka zirgs pa ceļam neielūzt uz kāda Latvijas tilta :D

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ILZE > buchamona 28.06.2014. 15.15

    rinķī apkārt

    sadalot ” līdzīgi uz galviņām” ar pārējām ES un NATO dalībvalstīm

    __________

    Es nebūtu tik drošs, ka izvazāto LM arī Junkers gribēs dalīt uz galviņām, baidos, ka tā izvazātājus, nolādētos izdzimteņus, mums pašiem vajadzēs Martenā bāzt. Šaubos vai demogrāfisko piesārņojumu arī pārējās ES vēlēsies vienmērīgi sadalīt pa visu Eiropu.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 28.06.2014. 17.12

    R.A, Es domāju, ka latviešiem ir svarīgi pēc iespējas ciešāk integrēties ES un NATO,
    ——————-
    Neesi tik naivs – runa ir par federalizāciju, vai to, kas ir pašlaik. Ja fereralizatori, kā junkers, spiedīs, ES izjuks, jo GB, Zviedrija, u.c. arī Francija nekad nebūs federācijā. Bez šīm valstīm ES nav jēgas.
    Jautājums ir kad federāliztus apturēt – tagad, vai tad, kad viss izirs pa vīlēm?

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 28.06.2014. 13.14

    Ērik- negribi uz Grieķiju , tur ir silti un labāka dzīve kā LAtvijā ? :)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.06.2014. 10.42

    Ko Tu ar to domā, sakot, ka viņš būs ” labs konsilidators” ?:) Ok, Junkers bija viena no galvenajām figūrām laikos, kad tika rakstīts Māstrihtas līgums un ” būvēts” eiro, bet tas jau nenorāda to, ka ES Junkera vadībā tagad virzīsies tās robežas virzienā aiz kuras nacionālas valstis zaudēs savu patstāvību.

    Vispirms, ja runājam par valsts neatkarību, tad jāsaprot, ko mēs ar to domājam? ” Neatkarīga ekonomika”? Tādas nekur pasaulē vairs nav. Savs “neatkarīgs” ārpolitisks kurss, apstākļos, kad globālās politikas klimatu nosaka kremlinu konfrontēšanās ar demokrātisko pasauli? Tas ir neiespējami, sevišķi tādām mazām valstīm kā Latvija.

    Es domāju, ka latviešiem ir svarīgi pēc iespējas ciešāk integrēties ES un NATO, šādi tās lielākās problēmas – ekonomika un drošība – sadalot ” līdzīgi uz galviņām” ar pārējām ES un NATO dalībvalstīm, bet kopt savu latvisko identitāi kā ES dalībvalstij, kļūst pat vieglāk, neesam vairs ” aci pret aci” nostādīti ar Krieviju. Tagad vajag tikai vēlēties pašiem to darīt – būvēt savu latvisku Latviju :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

alexander 28.06.2014. 12.18

Tomēr domāju, ka šī ir laba diena Eiropas Savienībai, jo Junkers ir pierādījis sevi kā pragmatisku, elastīgu valstsvīru ar vizionāra redzējumu. Arī kā krīzes menedžeri, vadot Eirozonu tās smagākās krīzes laikā. Kamerona šaubas par to, ka Junkers nespēs veikt jaunas reformas, kas varētu pārliecināt Lielbritānijas vēlētājus palikt ES sastāvā, atgādina problēmas novelšanu no “slimas galvas uz veselu”, jo pārliecināt savus vēlētājus par ieguvumiem no dalības ES ir tieši Kamerona uzdevums un izaicinājums. Ja viņš spētu to izdarīt, turklāt būdams Lielbritānijas premjera amatā 18 gadus tāpat kā Junkers Luksemburgas premjera amatā, varēs teikt, ka viņš ir nobriedis un efektīvs politiķis. Kas tomēr neizslēdz iespēju, ka viņš kādam uz to laiku arī šķitīs vecmodīgs.

+7
-4
Atbildēt

3

    Ieva Aile > alexander 28.06.2014. 12.42

    Kāds tad ir šā vizionāra redzējums?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > alexander 28.06.2014. 17.14

    Ja personāliju dēļ riskē ar ES pastāvēšanu, tad tas nav ne labi, ne nopietni.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    piziks > alexander 29.06.2014. 15.05

    Ēiks…

    Kā, kāds redzējums?! Taisni gurķi, tikai oficiāli lobēto nīderlandiešu tomātu sēklas, žāvējumi tādi, ko tikai ar Vācijā ražotām krāsniņām un vācu grillmērcēm, — viss tā, lai neražotu jaunpienācēji, sākot ar poļiem. Tieši tas ir junkerisms.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

piziks 29.06.2014. 15.03

Ločmeli, Tu droši “viņus” apsaukā un lamā, un nosodi, jo zini, ka viņi Tevi nesītīs, nešaus, ar molotoviem neapmētās, bet starp Tavējiem gan ir daudz tieši īstu fašistu, kas gatavi šaut un bendēt, ja sajutīs, ka radīsies iespēja to meģināt darīt nesodīti. Redz, arī Putins “separātistu” līķus Krievijā negrib, tāpat kā Tevi pašu, kaut dzīvu.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu