Krievijas rakstnieks: Putinam vairs nav izvēles – slikti beigs • IR.lv

Krievijas rakstnieks: Putinam vairs nav izvēles – slikti beigs

22
Krievijas opozīcijas rakstnieks Boriss Akuņins. Foto: ITAR-TASS/LETA

Akuņins uzskata, ka Ukrainas jaunajai varai jārīkojas nevainojami, lai saglabātu tautas uzticību

„Jebkurā gadījumā Putins beigs slikti. Tas būs vai nu „galma apvērsums”, vai sociālais sprādziens. Kad sistēma atsakās no vēlēšanām, tā tautai vairs neatstāj izvēles iespējas,” intervijā vācu medijam „Deutsche Welle” saka Krievijas rakstnieks Grigorijs Čhartišvilli, kurš pazīstams ar pseidonīmu Boriss Akuņins.

Tas, kas patlaban notiek Krievijā, ļoti līdzinās notikumiem pirms 100 gadiem – laikposmam starp divām revolūcijām -, reakcionāro spēku uzbrukums, arhaisma atgriešanās, stingra tikumība un oponentu demonizācija, saka Akuņins. Šīs pazīmes „mīkstinātā” veidā esot vērojamas mūsdienu Krievijā. Neuzklausot opozīciju, Krievijas prezidents Vladimirs Putins atņēmis sev iespēju.

Par pašreizējo dzīvi Krievijā rakstnieks intervijā teic, ka tur vērojams tā saucamā urāpatriotisma uzplūdums, kāds tas bijis arī pirms Pirmā pasaules kara. Taču Akuņins piebilst, ka arī jauna revolūcija „vairs ilgi neliks gaidīt”.

Viņš uzskata, ka Putina politiskajiem oponentiem „dienaskārtība beigusies”. To, ko darījuši oponenti, vara sava stulbuma un netālredzības dēļ nav uztvērusi. Akuņins uzskata, ka tik lielu valsti kā Krievija Putina režīms nevarēs ilgi vadīt, jo šīs varas darbības ir ekonomiski un organizatorisku neefektīvas.

„XXI gadsimtā nevar vadīt Krieviju ar „rokas vadību”, ko īsteno viens cilvēks bez sabiedriskā kontroles mehānisma, bez varas dalīšanas un ierobežošanas. Tas viss beigsies ar bankrotu, pirmām kārtām – ekonomisko,” saka rakstnieks.

Akuņins intervijā teic, ka Ukrainā ielās izgāja miljoni cilvēku tāpēc, ka viņi dzīvoja slikti. Taču Krievijas iedzīvotāji pagaidām dzīvo pārticīgāk. „Un tik ilgi, kamēr tā būs, miljoni ielās neizies,” atbild Akuņins uz jautājumu par Krievijas opozīcijas protestiem.

„Cilvēki ielās Maskavā izgāja ne jau ekonomisku iemeslu dēļ, bet gan ētisku, estētisku [iemeslu dēļ]. Viņi vēlas dzīvot citā sabiedrībā, piedalīties valsts pārvaldē, viņi nespēj noskatīties uz notiekošo valstī, uz bezkaunību, uz neierobežoto korupciju un meliem. Taču neviena estētiskā kustība nevar kļūt politiski spēcīga.”

Uz jautājumu par situācijas vērtējumu Ukrainā Akuņins atbild, ka, viņaprāt, patlaban vissvarīgākais ir, kā tagad rīkosies jaunā Ukrainas vara. „Uzskatu, ka Maidans bija pretkorupcijas revolūcija. Ja jaunā vara izrādīsies tikpat korumpēta, nekas labs nebūs. Jaunajai varai jārīkojas nevainojami.”

Vaicāts, vai viņš kā opozicionārs nav domājis emigrēt no Krievijas, Akuņins atbild, ka šāda vēlēšanās viņam rodoties periodiski. It īpaši patlaban. „Man ir smagi un nepatīkami dzīvot valstī, kurā tiek uzkurināts šovinisms un „urāpatriotisms”. Es, no Maskavas braucot uz Berlīni, Kutuzova prospektā skatījos izkārtajos reklāmas plakātos – tajos opozīcija bija attēlota kā velni. Es tur figurēju ar ragiem. Bet tā taču ir mana valsts, mana pilsēta,” saka Akuņins.

 

Komentāri (22)

Nika 19.06.2014. 20.52

Krievija ir greizo spogulu un melu imperija. Bet krievi ka tauta ir viduslaiku barbari kuriem patik dzivot tadaa valsti. Krievi ir parak degradeti lai tas tuvakajaa laika mainitos. Visi gudrie, domatspejigie cilveki muk prom no krievijas (jau gandriz 100 gadus). Paliek tikai lumpeni, banditi, un chekisti.

+7
0
Atbildēt

0

austrisv 19.06.2014. 19.04

Kam viegli dzīvot Krievijā? Vai tik ne ļumpeniem un pie varas un naudas esošajiem, bet cik ilgi?

+6
0
Atbildēt

0

ligakalnina 19.06.2014. 18.16

Akuņins ir optimists, krievu tauta jau ir tik nozombēta un degradēta no Krieviojas TV, ka ir gatava pieciest visu, un vēl slavēt Putinu, jo pie visa būs vainīgi ienaidnieki, nevis Putins.

Krievijā Kremlis jau, gandrīz, panācis, ka to apdzīvo ločmeļi vien, lielākais murgs, ko var iedomāties.

+10
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu