Valdība atliek lemšanu par "Citadeles" pārdošanu • IR.lv

Valdība atliek lemšanu par “Citadeles” pārdošanu

34
Citadeles logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

LTV investoru pulkā min divas bankas un divus ASV fondus, kā arī Krievijas miljardieri

Valdība skatīja Privatizācijas aģentūras (PA) ziņojumu par a/s “Citadele banka” (“Citadele”) investoru piesaisti, taču lēmumu par bankas pārdošanu vēl nepieņēma, ziņo „Nozare.lv”.

PA vadītājs Ansis Spridzāns pēc valdības sēdes atzina – tā kā investoru piesaiste bankai ir komplicēts jautājums, valdība palūdza PA iesniegt papildu informāciju.

“Jebkuras bankas investora piesaiste ietver dažādus procesus, nepieciešami dažādi izvērtējumi. Tā arī šajā gadījumā nepieciešams daudz informācijas, lai pieņemtu jebkādu lēmumu. Valdībai pirms šāda lēmuma pieņemšanas ir nepieciešama detalizēta informācija. Ir saprotama Ministru kabineta vēlme iepazīties ar visu informāciju,” skaidroja Spridzāns.

PA vadītājs pauda pārliecību, ka valdība par “Citadeles” investoru piesaisti tiks informēta pavisam drīz. Savukārt premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka jautājums par “Citadeles” pārdošanu tiks skatīts nākamajā valdības sēdē, kas, iespējams, tiks sasaukta kā ārkārtas sēde.

Vaicāts, vai PA var atklāt “Citadeles” potenciālo investoru vārdus vai skaitu, Spridzāns šādu informāciju attiecās izpaust. Viņš skaidroja, ka pat Ministru kabinets nezina “Citadeles” potenciālo investoru vārdus.

“Visa dokumentācija ir šifrēta, jo mūsu uzdevums ir neizpaust informāciju, cik vien iespējams, lai nenoplūstu informācija un konkurenti neuzzinātu viens par otru. Ar valdību strādājam pēc līdzīgiem principiem,” atzina Spridzāns.

PA vadītājs pauda pārliecību, ka, neminot investorus, tiek nodrošināta konkurence, kas savukārt ļauj sagaidīt labākus piedāvājumus. Spridzāns uzsvēra, ka jebkura informācijas noplūde var graut “Citadeles” pārdošanas procesu, attiecīgi arī negatīvi ietekmēt bankas pārdošanas cenu.

Saskaņā ar LTV „Panorāma” rīcībā esošo neoficiālo informāciju valstij piederošās “Citadeles” bankas pircēju vidū ir „Rietumu banka”, divi ASV fondi, no kuriem viens ir saistīts ar Latvijas uzņēmēju kapitālu, „Norvik” banka un krievu miljardieris, a/s „Latvijas balzams” pastarpināts īpašnieks Jurijs Šeflers.

Neoficiāli tiek minēts, ka nākamajai kārtai varētu tikt izraudzīti trīs pretendenti, bet tagad vislielākās izredzes bankas iegādē tiek minētas Šefleram. Taču vienlaikus arī izskan šaubas par šāda darījuma drošumu. Ministru kabinetam sagatavotajā ziņojumā gan potenciālie pircēji norādīti tikai šifrēti, vēsta Lsm.lv.

Ministru prezidente Straujuma gan atzina, ka mutiski par potenciālajiem pircējiem informēti arī ministri, lai, paši sev nezinot, nenonāktu interešu konfliktā. Pēc šīs informācijas no jautājuma skatīšanas atkāpusies tikai premjerministre Straujuma, iespējams, tādēļ, ka viņas dēls Ģirts ir korporatīvo klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs vienā no potenciālajiem pircējiem – „Norvik” bankā.

Spridzāns arī uzsvēra, ka PA mērķis ir pārdot “Citadeli” līdz šī gada beigām.

Konkursa kārtībā kā Privatizācijas aģentūras finanšu konsultants tika apstiprināta starptautiskā investīciju banka “Societe Generale”, kuras uzdevums ir sniegt konsultācijas par valstij labāko investoru piesaistes modeli bankai “Citadele”, kā arī veikt investoru piesaisti. Kā juridiskais konsultants tika izvēlēts starptautiskais juridiskais birojs “Linklaters”.

Kopš savas darbības sākšanas 2010.gadā “Citadele” ir kļuvusi par peļņu nesošu koncernu. 2013.gadu banka “Citadele” noslēgusi ar 15,2 miljonu eiro peļņu, kas salīdzinājumā ar 2012.gadu ir teju dubultojusies. Savukārt “Citadeles” grupa 2013.gadu noslēgusi ar 13,7 miljonu eiro peļņu, kas arī ir nedaudz pieaugusi salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas “Citadele” akcija, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

 

Komentāri (34)

lebronj2356 18.06.2014. 10.09

Tā vietā, lai ietekmētu likviditātes daudzumu un resursu pieejamību finanšu tirgos, LV izvēlās pārdot arī Citadeli par kapeikām :

http://pietiek.com/raksti/citadeles_iespejamie_pirceji_-_seflers,_norvik_banka_un_atro_kreditu_biznesmeni

Ja summas ir patiesas, tad var jau rēķināt, ka 800-900 miljoni eiro(!) būs zuduši un tāpēc būs ATKAL jāpalielina nodokļi !

+1
0
Atbildēt

2

    Una Grinberga > lebronj2356 18.06.2014. 21.50

    Kaut kāda summa protams būs jānoraksta, bet jārēķina, ka bijušais Parex jau ir daļu naudas atdevis un vēl liela summa “sēž” Revertā… Kāpēc neviens nebrēc, ka 1 miljards palika valūtas kursa noturēšanai? Tā nauda jau sen ir tu-tū!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > lebronj2356 20.06.2014. 13.18

    Nasing spešal!. O jā, no Revertas var iegūt miljardus:) Pierasta zatlerista muldēšana:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ILZE 18.06.2014. 13.40

Vienotība var tikai apskaust savus veiksmīgākos sugas brāļus “bļjaģinaja rossija”, tiem nekādas NA nemaisās pa kājām.

0
0
Atbildēt

0

Inese 18.06.2014. 00.16

krievu miljardieris, a/s „Latvijas balzams” pastarpināts īpašnieks Jurijs Šeflers

========================

Žīdu tautības miljardieris.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu