Mediķu arodbiedrība vienojas ar Straujumu par 40 miljoniem veselības nozarei • IR.lv

Mediķu arodbiedrība vienojas ar Straujumu par 40 miljoniem veselības nozarei

15
Mediķu arodbiedrības organizētās sociālās akcijas plakāti. Foto: LETA

Arodbiedrība pievienojas neuzticības izteikšanai veselības ministrei Circenei

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) atturējusies no neuzticības izteikšanas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (Vienotība), jo sarunu gaitā ar viņu panāktas vairākas vienošanās par situācijas uzlabošanu veselības nozarē, arī vienošanās par 40 miljonu eiro piešķiršanu veselības aprūpei nākamā gada budžeta projektā, aģentūru LETA informēja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

LVSADA padome otrdien ārkārtas sēdē nolēma izteikt neuzticību veselības ministrei Ingrīdai Circenei (Vienotība), bet atturēties no neuzticības izteikšanas Straujumai.

Padomes lēmumā teikts, ka LVSADA pārstāvju un Ministru prezidentes sarunu gaitā ir panākta valdības vadītājas izpratne par situācijas nopietnību Latvijas veselības aprūpē, uz kā pamata varētu veselības aprūpi atzīt par vienu no valdības darbības prioritātēm.

Tiek norādīts, ka panākta vienošanās par papildus līdzekļu piešķiršanu veselības aprūpes nozarei šogad jūlijā vismaz 9,9 miljonu eiro apmērā, būtisku daļu novirzot mediķu darba samaksas paaugstināšanai. Tāpat esot panākta vienošanās par papildu 40 miljonu eiro piešķiršanu veselības aprūpei 2015.gada valsts budžeta projektā, turpmākajos gados plānojot lielāku nozares finansējuma pieaugumu, lai 2020.gadā tuvotos Pasaules Veselības organizācijas ieteiktajiem 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Vienlaikus abas puses esot vienojušās par to, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki ir pelnījuši tiesības uz izdienas pensiju.

Tikmēr veselības ministrei padomes lēmumā veltīti tikai negatīvi vārdi. Cita starpā tiek norādīts, ka Circene veselības ministres pienākumus pilda kopš 2011.agda 25.novembra un šajā laikā valdības izdevumi veselības aprūpei ir samazināti no 3,5% līdz 3% no IKP.

Tāpat minēts, ka, gatavojot jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu, Veselības ministrija (VM) nav ņēmusi vērā Pasaules Veselības organizācijas 2012.gada ieteikumus par to, ka Latvijā 2014.gadā valsts finansējumam veselības aprūpei ir jābūt 5% no IKP un vismaz 12% no vispārējās valdības izdevumiem. “Šie ieteikumu tika slēpti no sabiedrības,” teikts LVSADA paziņojumā.

LVSADA piekrīt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas izteiktajām bažām par to, ka valdības īstenotā veselības aprūpes “nīcināšana” rada valsts apdraudējumu.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija 9.maijā biedru sapulcē pieņēma lēmumu izteikt neuzticību veselības ministrei un valdībai veselības aprūpes pārvaldes jomā.

 

Komentāri (15)

Þanis Bezmers 17.06.2014. 21.51

Labs sākums! 40 ļimoni veselībai – tas ir nopietni. Sadot pa biksēm un ielikt kaktā tautas nemīlētākos ministrus arī ir labs instrumrnts reitingu celšanai. No sirds vēlu Straujumas kundzei nepagurt priekšvēlēšanu maratonā, lai V spēj visiem parādīt kuzjkinu maķ! Galvenais – nepāršaut pār strīpu un nekādus liepniekus un moozus savā tuvumā. Nekādas frāzes ar vārdu “solīt”. Latviešiem pret šo vārdu ir alrģija. Lai sola tikko no olas izkūņojušies mazuļi. Mēs pašlaik sēžam zirgā! Nu var taču atmuguriski, aizvērtām acīm no tribīņu augšējās rindas basketbola bumbu iemest grozā. V to taisās izdarīt. Lai veicas par prieku visiem! Cienījamās dāmas un godātie kungi, neaizmirsīsim, ka mums ir vispārējās vēlēšanu tieības. Tas nozīmē, ka cilvēks var būt galīgi no grauda nogājis, viņam var būt liegtas daudzas lietas, toties valsts likteņa lēmēju izvēles tiesības viņam dotas jebkurā variantā. Tādēļ nebrīnaties par kandidātu izpaušanās formu un saturu.

+2
0
Atbildēt

0

Ansis 17.06.2014. 20.31

Straujuma šodien vispār dusmīga:

Circeni no patriekšanas paglāba vien slimošana

Druviete dabūja pa “biksēm” par nespēju aprēķināt izdevumus nākamajam mācību gadam

p.s. To es nekādi nespēju saprast – kā IZM var nezināt šī gada pirmklasnieku skaitu??? Kā tas ir iespējams? Viņiem Iedzīvotāju reģistra dati nav pieejami? Jeb vai mums ir kautkāda brīvība bērniem izvelēties – mācīties vai nemācīties skolā?

p.s Govis mums katra ar savu numuru ausī – aizvedot uz citu kūti dienas laikā jāpārreģistrē. Ciltskoks zināms līdz… 7. celim. Katrai govij reģistrējas izslaukums un piena analīzes. Bitēm 2x gadā nāk analīzes ņemt …

Bet topošos pirmklasniekus saskaitīt neiespējami.

p.s. Demogrāfijas spradziens, par ko šīsdienas valdības sēdē ierēkuši … tur nu jābūt jocīgam sprādzienam, lai negaidīti piedzimtu liels skaits 6gadīgu bērnu

+2
0
Atbildēt

4

    Ludmila > Ansis 17.06.2014. 21.20

    To es nekādi nespēju saprast – kā IZM var nezināt šī gada pirmklasnieku skaitu??

    ….

    Neparzinot tēmu pilnībā , no skolā strādājoša teiktā .

    Nospiežot datora taustiņu gan jau izlec kāds konkrēts cipars .

    Bet… daudzas skolas manipulē ar skolnieku skaitu lai neslēgtu skolu ,lai nokomplektētu 1-o klasi , 10 klasi . Pierakasta skolā bērnus par kuriem pilnīgi skaidri zināms ,ka tur nekad nemācīsies , vai mācīsies tik dažas nedēļas , mēnešus .

    Kaut vai Madonā 3 pustukšas vidusskolas .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ludmila > Ansis 17.06.2014. 22.51

    Edgar

    Acīmredzot nav vienota datu bāze . Labi zinām dzimušos . Bet cik no tiem 6 gadu vecumā ir Latvijā cik ES ?

    Nezinu kā skolas atskaitās , domāju ir šādi …Katra skola aizsūta sarakstu , bet centrā dators nemāk izķert vienādus personas kodus .

    Es pieļauju ( fantazēju ) , ka realitātē jau visi saprot pierakstīšanu , tikai neviens negrib būt sliktais skolu slēdzējs , tapēc izliekas nemanām manipulācijas . Piemēram 1 septembrī uzsāk studijas 20 bērni ap jaungau jau nav 3 , pavasrī pazūd vel 3

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Līga Lētiņa > Ansis 18.06.2014. 00.24

    var redzēt , ka jums nav bērnu. varbūt paturiet savu nesaprašanu visi pie sevis, nevis lamājiet IZM.

    viņi nevar zināt ne cik mācīsies 1 , ne 10. pieteikšanās vel norit un noritēs . precīzi zinās 1.sept.

    nu nav uzlikts nevienam par pienākumu līdz 1.janvārim vai 1. maijam paziņot kur un kā mācīsies bērns.

    aptuveni jau zin, un kaut kāds iespējamais skaits zināms. tomēr neviens nevar garantēt , ka kāds tūkstotis potenciālo pirmklasnieku vai desmitklasnieku kopā ar vecākiem nepamet LV, kas notiek par nožēlu.

    arī obligāta vidējā nav LV. tad ko jūs gribat?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ansis 17.06.2014. 21.50

    Tas nemaina būtību, ka katra atsevišķajā skolā kautko manipulē!

    Bērnu skaits valstī taču ir zināms neatkarīgi no skolām un izglītība mums obligata – nu tātad no iedzīvotāju reģistra jāpaskatās bērni, kas dzimuši attiecīgajā periodā un cipars rokā un deklarēti Latvijā.

    Un šādā veidā bērnu skaitu var zināt tuvākajiem 5-6 gadiem – tik vien jāņem vērā, ka daži var izbraukt no valsts un daži var iebraukt – bet to ir iespejams novērtēt pietiekami precīzi, lai varētu plānot budžetu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 17.06.2014. 16.39

Tantuks miera labad piemet 40 mio :)

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu