Cik maksā biļetīte? • IR.lv

Cik maksā biļetīte?

7
Rīgas satiksmes valdes
Indra Sprance

Pilnā braukšanas maksa Rīgas sabiedriskajā transportā šogad ir gandrīz divkāršota, pamatojot to ar augošu pašizmaksu, taču Valsts kontrole ārkārtas revīzijā atklāj nelikumīgus un neracionālus tēriņus Rīgas satiksmē un secina – biļešu cena ir mākslīgi paaugstināta. Piemēram, norēķinoties par braucienu tramvajā, rīdzinieki samaksā arī par to, lai pašvaldības uzņēmuma vadība varētu vizināties smalkos auto, kas divtik dārgāki nekā valdības ministriem

Jaungada pārsteigums! «Pie trolejbusa vadītāja biļete maksā 1,20 eiro,» šoferītis nikni nošņāc kādā no janvāra pirmajām dienām, kad sniedzu viņam eiro un vēl ceru uz atlikumu. Šāda biļetes cena «pie šofera» nebija pārsteigums tikai man – laikā ap gadumiju Rīgas domes nostāja tik bieži mainījās, ka daudziem bija grūti izsekot, cik dārgas dažādām braucēju kategorijām dažādās tirdzniecības vietās būs sabiedriskā transporta biļetes. Nepareizi to cenas bija aprēķinātas arī dažās Rīgas satiksmes automātiskajās biļešu tirdzniecības vietās. 

Juku iemesls – lielā cenu grozīšana, ko Rīgas dome sāka pērn septembrī ar lēmumu no 1.janvāra sabiedriskā transporta biļetes cenu palielināt līdz pašizmaksai jeb 1,20 eiro, vienlaikus rīdziniekiem nosakot 50% atlaidi un tātad ļaujot braukt pat lētāk nekā iepriekš. Ieņēmumu kritumu dome plānoja segt, no lauciniekiem iekasējot pilnu brauciena maksu, kā arī mudinot galvaspilsētā strādājošos iebraucējus pārdeklarēties Rīgā un tā papildināt kasi ar jauniem ienākuma nodokļa maksājumiem. Taču šis plāns – šķirot rīdziniekus un lauciniekus – izgāzās,  to par prettiesisku atzina pašvaldības pārraugošā ministrija, un kopš gada sākuma visiem braucējiem neatkarīgi no dzīvesvietas turpina darboties puscenas atlaide jeb 0,60 eiro standarta maksa.

Tomēr jautājums, ko joprojām apvij šaubu un aizdomu ēna, – cik pamatoti patiesībā ir aprēķini par 1,20 eiro pašizmaksu braucienam Rīgas sabiedriskajā transportā? Rīgas satiksmes (RS) finanses ir «melnais caurums», kas aprij lielas dotāciju summas, taču iegūt skaidru pārskatu par naudas izlietojumu ir grūti pat domes deputātiem. Tagad atbildes sniedz Valsts kontrole (VK), kas pirmo reizi veikusi ārpuskārtas revīziju, lai pārliecinātos, vai 1,20 eiro tarifs ir aprēķināts likumīgi un pamatoti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu