Almodovars, Maiks Lī, Venders aicina Putinu atbrīvot ukraiņu kinorežisoru • IR.lv

Almodovars, Maiks Lī, Venders aicina Putinu atbrīvot ukraiņu kinorežisoru

32
Ukraiņu kinorežisors Oļegs Sencovs. Foto no interneta

Ukraiņu režisoru Sencovu Krievijas drošībnieki vaino terorismā

Pasaulē pazīstami kinorežisori un aktieri aicina Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un šīs valsts varas iestādes atbrīvot no ieslodzījuma terorismā apsūdzēto ukraiņu režisoru Oļegu Sencovu, ziņo “Ukrainskaja pravda”.

Atklātu vēstuli Putinam Eiropas Filmu akadēmijas mājas lapā internetā parakstījuši tādi pasaulslaveni režisori kā Pedro Almodovars no Spānijas, somu režisors Aki Kaurismeki, poļu režisori Agņeška Holanda, Andžejs Vajda un Kšištofs Zanussi, aktieris Daniels Olbrihskis, ungāru režisors Bela Tars, franču režisors Bertrāns Tavernjē, britu režisors Maiks Lī, vācu režisori Vims Venders un Folkers Šlondorfs, kā arī citi. Vēstuli kopumā parakstījuši 19 režisori un aktieri.

“Mēs, viņa Eiropas kolēģi, esam ļoti satraukti par viņa likteni un nākotni,” raksta pasaules kinematogrāfa zvaigznes. Vēstulē režisori un aktieri aicina Krievijas varasiestādes garantēt Sencovam drošību, atklāt viņa pašreizējo atrašanās vietu, turklāt viņam vai nu uzrādīt apsūdzību, vai arī atbrīvot. Ja Sencovs tiks apsūdzēts, tad nepieciešams nodrošināt atklātību izmeklēšanā.

Ukrainas medijs atgādina, ka režisors un aktīvists Oļegs Sencovs tika aizturēts Krimā 10.maijā. To izdarīja Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki.

Krievijas drošībnieki Sencovu vainoja nodomā 9.maija naktī izraisīt paštaisītu spridzekļu sprādzienus Simferopolē pie Mūžīgās uguns memoriāla un Ļeņina pieminekļa. 

Kā izteicies Sencova advokāts, pēc aizturēšanas režisors ir spīdzināts. Par Sencova likteni nebija nekas zināms vairākas nedēļas, un tikai vēlāk viņa draugi un tuvinieki uzzināja, ka Sencovs atrodas Maskavā Lefortovas cietumā un tiek vainots terorismā.

Pagājušajā nedēļā kustības “Solidaritāte” aktīvisti Sanktpēterburgā sarīkoja vairākus piketus pie Kino nama, lai atbalstītu ukraiņu kinorežisoru. Piketētāji rokās turēja plakātus ar uzrakstiem: “Brīvību kinorežisoram Oļegam Sencovam!”, “Teroristus meklējiet Doņeckā un Luganskā!”, “Labāk atteikties no patriotisma, nevis no sirdsapziņas”.

Oļega Sencova pirmā pilnmetrāžas filma bija “Gamer” (2011), tā atnesa viņam gan kritikas, gan publikas atzinību. Sencovs viens audzina divus nepilngadīgus bērnus.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu