Putins: Porošenko ir "pareizā pieeja" krīzei (papild.) • IR.lv

Putins: Porošenko ir “pareizā pieeja” krīzei (papild.)

27
Angela Merkele (no kreisās), Petro Porošenko un Vladimirs Putins pirms pusdienām. Foto no BBC

Putins atzīst ietekmi uz Ukrainas prokrieviskajiem separātistiem

Ukrainas prezidenta vēlēšanu uzvarētājam Petro Porošenko ir “pareizā pieeja” krīzei, ar šādu paziņojumu piektdien nācis klajā Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Ja tā turpināsies, tad Ukrainas ekonomiskās attiecības ar Krieviju var uzlaboties, izteicies Putins.

Viņš arī norādījis, ka gāzes cenas tikšanās laikā ar Porošenko nav apspriestas. Tomēr Putins nav izslēdzis, ka Krievija varētu nākt pretī Kijevai gāzes parādu atmaksā, ziņo BBC.

Savukārt Porošenko apliecinājis, ka, viņaprāt, pastāv “labas izredzes” sekmīgam dialogam ar Krieviju, raksta LETA/AFP.

“Dialogs ir sācies, un tas ir labi,” sacīja Porošenko. “Uz Ukrainu dosies Krievijas pārstāvis, un mēs ar viņu apspriedīsim pirmos soļus ceļā uz plānu situācijas [risināšanai]. Pastāv labas izredzes tā ieviešanai.”

Porošenko pēc tikšanās un sarunām Francijā sagaida, ka Krievijas Federācija atcels lēmumu par karaspēka izmantošanu Ukrainā, paziņojusi Porošenko preses sekretāre Irina Frīza.

„Mēs esam panākuši vienošanos par trim lietām – Ukrainā ieradīsies Krievijas pārstāvis, ar kuru apspriedīsim pirmos soļus situācijas mierīgam noregulējumam un plānu, kurā būs paredzēti konkrēti Krievijas un Ukrainas soļi,” teicis Porošenko.

Turklāt Ukraina sagaida, ka Krievija atcels lēmumu izmantot savus bruņotos spēkus Ukrainas teritorijā, vēsta „Ukrainskaja pravda”.

Bez tam tiek plānots slēgt tos robežas rajonus, kur notiek bruņots konflikts un pastāvīgi Ukrainas teritorijā iekļūst diversanti.

Porošenko arī atzinis, ka sarunas par visiem šiem jautājumiem nav bijušas vienkāršas, tai skaitā arī par Krimu, „taču mēs neatlaidīgi centīsimies panākt tos mērķus, kurus esam izvirzījuši, un sarunas sāksim jau svētdien”, teica Porošenko.

Putins arī paziņojis, ka piektdien Francijā aizvadītā tikšanās ar Rietumu līderiem bijusi pozitīva.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pirms Normandijas desanta 70.gadadienas viesu kopīgajām pusdienām bijusi īsa, aptuveni 15 minūtes ilga, un neformāla tikšanās ar Ukrainas prezidenta amatā ievēlēto Petro Porošenko.

Tikšanās, kuru sarīkoja Francijas prezidents Fransuā Olands, bija pirmā reize, kad Putins tikās ar Porošenko pēc viņa uzvaras 25.maijā notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās, ziņo LETA.

Mediji ziņo, ka saruna notikusi pa ceļam no vietas, kur notikusi sarīkojuma viesu fotografēšanās, uz pusdienu zāli. Putins pa ceļam esot runājis ar Porošenko un Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Grupas fotogrāfijā Putins un Porošenko viens no otrā nostādīti prāvā attālumā.

Putins joprojām nav atzinis Porošenko ievēlēšanas leģitimitāti.

Šonedēļ intervijā atbildot uz franču mediju jautājumu, vai viņš Normandijas desanta gadadienas pasākumos tiksies ar Porošenko, Putins sacīja, ka viņš piemiņas sarīkojumos “negrasās ne no viena bēgt” un “komunicēs ar visiem”.

Porošenko inaugurācija notiks sestdien.

“Tas ir svarīgs starptautisks sarīkojums, kuram ir jākalpo miera interesēm. Mums ir jārunā vienā balsī, pirmkārt, par Ukrainu,” sacīja Olands. “Krievijai ir iespējas iesaistīties sarunās ar Petro Porošenko tieši tagad. Putinam tas ir jāpieņem. Ja viņš to nepieņems, ja viņš turpinās graut Ukrainas suverenitāti, mums nebūs citas izejas, kā veikt [zināmus] pasākumus.”

Tikmēr mediji ziņo, ka Putins sarunā ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu ceturtdien atzinis – viņam ir zināma ietekme uz Ukrainas separātistiem.

Telekompānijai RTL par to piektdien izteicies Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss, kurš pats piedalījies abu augsto amatpersonu tikšanās ceturtdien.

Olands Putinam esot teicis, ka nepieciešams panākt mieru Ukrainā. Savukārt Putins atzinis, ka viņam, iespējams, ir zināma ietekme uz prokrieviskajiem separātistiem. Tiesa gan, Putins teicis, ka tā esot ierobežota.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu