Porošenko kļuvis par Ukrainas prezidentu (papild.) • IR.lv

Porošenko kļuvis par Ukrainas prezidentu (papild.)

28
Petro Porošenko nodod prezidenta zvērestu Ukrainas parlamentā. Foto: AFP/LETA

Prezidents izsludināja amnestiju separātistiem, kuriem uz rokām nav asinis un kuri nav iesaistīti terorisma finansēšanā

Sestdien svinīgā ceremonijā Augstākajā radā jaunievēlētais Ukrainas prezidents Petro Porošenko nodevis prezidenta zvērestu, solot saglabāt valsts vienotību.

Savu uzrunu pēc zvēresta nodošanas Porošenko sāka ar vārdiem “Slava Ukrainai!”, uz ko viņam tika atbildēts ar tradicionālo “Varoņiem slava!”. Porošenko pavēstīja, ka nebūs nekādu kompromisu ar Krieviju viņa proeiropeiskajā nostājā un jautājumā par Krimu, ziņo LETA/Ukrainskaja pravda.

“Krievija okupēja Krimu, kura bija, ir un būs Ukrainas,” pavēstīja Porošenko. “Es to skaidri pateicu Krievijas līderim Normandijā. Krima bija un būs Ukrainas. Punkts.” Viņa vārdi parlamenta zālē tika uzņemti ar ilgstošām ovācijām un aplausiem.

Viņš arī pavēstīja, ka Ukrainai pēc iespējas ātrāk ir jāparaksta asociācijas līgums ar Eiropas Savienību. “Pildspalva man vienmēr ir līdzi,” sacīja Porošenko, paužot vēlmi panākt Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Jaunais prezidents arī izteicās, ka ir gatavs izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas nemierīgajā Donbasā, kur uzdarbojas Krievijas atbalstītie kaujinieki. Porošenko apsolīja decentralizēt varu un garantēt brīvu krievu valodas lietošanu.

“Tieši Eiropas pieredze mums saka, ka ievērojamu daļu pilnvaru jau tagad vajag deleģēt vietējām varasiestādēm. Reforma decentralizācijas lietās sāksies jau šajā gadā ar izmaiņām konstitūcijā. Jaunievēlētās vietējās padomes iegūs jaunas pilnvaras, taču Ukraina bija, ir un būs unitāra valsts. Murgiem par federalizāciju nav augsnes Ukrainā,” uzsvēra Porošenko.

Viņš izsludināja amnestiju separātistiem, kuriem uz rokām nav asinis un kuri nav iesaistīti terorisma finansēšanā, kā arī apsolīja drīzākajā laikā aizbraukt uz Donbasu.

Pie valsts austrumu iedzīvotājiem Porošenko vērsās krievu valodā, atgādinot, ka iepriekšējais prezidents Viktors Janukovičs “nodevis Donbasu”, to aplaupījis, bet tagad finansē terorismu un ir atbildīgs “gan par bezdarbu, gan nabadzību, gan asarām par nogalinātajiem pilsoņiem”.

Jaunais prezidents arī pavēstīja, ka tiks rīkotas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Straujumai ir sajūta, ka Porošenko sakārtos valsti

Man patiešām ir sajūta, ka jaunais Ukrainas prezidents Petro Porošenko var sakārtot Ukrainu, sarunā ar aģentūru LETA teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Straujuma atzīmēja, ka jaunā Ukrainas prezidenta inaugurācija bija ļoti izturēta, bez pompozas daļas, vienkārša, bet tajā pašā laikā iespaidīga, sevišķi Porošenko runa, kurā viņš stingri pateica savu virzienu uz Eiropu un to, ka Ukrainas integritāte netiek apšaubīta un Krima nekad netiks atzīta kā Krievija sastāvdaļa.

Porošenko savā runā arī atzīmējis to, ka izstrādās miera plānu Austrumukrainā, atstāstīja premjere. Tāpat jaunais prezidents savā runā norādījis, ka Ukraina ir gatava parakstīt Asociācijas līguma ekonomisko daļu un aicināja Eiropu pēc iespējas ātrāk to izdarīt, atzīmējot, ka “viņam pildspalva ir rokās”.

Straujuma arī pastāstīja, ka uz inaugurāciju bija ieradies ASV viceprezidents Džo Baidens un Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, kā arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass.

“Porošenko kunga runa atstāja patiešām labu iespaidu,” piebilda Ministru prezidente. Straujuma atzīmēja, ka viņai tiešām ir sajūta, ka Porošenko var sakārtot valsti, – tāds priekšstats viņai radies gan pēc prezidenta runas, gan pēc sarunas ar Porošenko.

“Porošenko ir par Ukrainas integritāti un par Ukrainas virzīšanos tuvāk Eiropai. Prezidents iestājas pret korupciju un par ekonomisku izaugsmi, tāpat Porošenko atzīmēja, ka nekad neatbalstīs teroristus,” stāstīja premjere, piebilstot, ka Porošenko arī norādījis, ka zināmas pilnvaras tiks nodotas reģioniem, lai tie varētu realizēt savu varu uz vietas.

“Man bija arī divpusējas pārrunas ar Gruzijas prezidentu, kur viņš lūdza konsultatīvu un izglītojošu atbalstu ekonomikas reformu veikšanā. Vienojāmies, ka 27.jūnijā Briselē tiksimies ar Gruzijas premjerministru, kur vienosimies par konkrētu konsultatīvo padomu sarakstu,” skaidroja Straujuma.

Kopš neatkarības atgūšanas 1991.gadā Porošenko kļuvis par piekto Ukrainas prezidentu.

Porošenko 25.maijā notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās ieguva 54,7% balsu, uzvarot jau pirmajā kārtā.

(papildināta ar Straujumas teikto)

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu