Komentētājs: Rietumiem bija jāatsauc ielūgums Putinam uz “D-dienas” ceremoniju • IR.lv

Komentētājs: Rietumiem bija jāatsauc ielūgums Putinam uz “D-dienas” ceremoniju

29
Krievijas prezidents Vladimirs Putins (no labās) un franču žurnālists Žans Pjērs Elkabahs, kurš jau intervēja Putinu Francijas televīzijai. Foto: AFP/LETA

Putina viesošanos Normandijas desanta 70.gadadienas svinībās komentētāji uzskata par varoņu piemiņas zaimošanu

Rietumiem bija jāatsauc ielūgums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam uz sabiedroto desanta izcelšanās Normandijā 70.gadadienas ceremoniju, jo viņa rīcība ir varoņu piemiņas zaimošana. Tā tagad līdzinās Sīrijas diktatora Bašara al Asada un Zimbabves tirāna Roberta Mugabes darbībai, ceturtdien “Daily Mail” raksta komentētājs Saimons Hefers. Putins “D-dienas” svinībās varētu sagaidīt vēsu uzņemšanu par spīti Francijas prezidenta Fransuā Olanda ielūgumam, uzskata vairāki Rietumu mediju komentētāji.

Olands Putinu ir uzaicinājis 6.jūnijā piedalīties Normandijas desanta 70.gadadienas ceremonijās. Abi prezidenti jau ceturtdien tiksies vakariņās. Gadadienas sarīkojumus apmeklēs arī ASV prezidents Baraks Obama un Ukrainas prezidenta amatā ievēlētais Petro Porošenko.

Trešdien vakarā intervijā Francijas medijiem Putins, atbildot uz jautājumu par iespējamo tikšanos gadadienas pasākumos ar Porošenko, sacīja, ka netaisās “ne no viena bēgt”.

Putins nav cienīgs atrasties “vienā krastā” ar mūsu kara veterāniem, raksta “Daily Mail”. Šai nozīmīgai Otrā pasaules kara gaitas pavērsiena gadadienai katra no pusēm iedos savu jēgu, raksta mediji, jo “atmiņas nonāk pretrunās ar politiku”.

Bloomberg” raksta, ka Putina “izcelšanās” “D-dienā” demonstrē tieši šādas pretrunas. Putins savā personā “D-dienā” pārstāvēs gan Rietumu sabiedroto Otrā pasaules kara laikā, gan pretinieku aukstā kara laikā, gan topošo draugu pēc tam un mūsdienu ienaidnieku cīņā par Ukrainu, raksta mediji.

“Daily Mail” komentētājs Hefers savukārt uzskata, ka savas vizītes laikā Francijā Putins šo svarīgo notikumu varētu izmantot savā labā, lai intervijās atgādinātu pasaulei par Krievijas nestajiem upuriem, gāžot Hitlera varu, un savu tagadējo rīcību attēlotu kā leģitīmu valstsvīra darbību.

Tomēr neapstrīdama patiesība, viņaprāt, ir tā, ka Putina rīcība viņu tuvina Asadam un Mugabem – savu tautu tirāniem, un tas nav pieņemami civilizētai sabiedrībai.

“Daily Mail” komentētājs, tāpat kā pirms neilga laika princis Čārlzs Putinu salīdzināja ar Hitleru, Krievijas prezidentam saredz lielu līdzību ar Staļinu. “Lai arī viņš [Putins] nav ķēries pie masu slepkavībām, viņa XXI gadsimta civilizācijas vispārpieņemto uzvedības normu pārkāpumi liecina, ka viņš atrodas ārpus pieļaujamā robežām,” raksta Hefers.

“Lai arī Krievija 1944.gadā bija mūsu sabiedrotā, taču tās karaspēks nepiedalījās šajā konkrētajā kauju darbībā, un tāpēc uzaicināt Putinu brīdī, kad viņš pārkāpj visas vērtības, par kurām cīnījās un mira šie varoņi, – tas vienkārši ir pretīgi,” raksta Hefers.

Viņaprāt, Rietumiem bija jāanulē ielūgums Putinam uz “D-dienas” ceremoniju pēc tam, kad Krievija anektēja Krimu un kad kļuva skaidrs, ka Putins negrasās pildīt tā saucamo “vienošanos” par karaspēka atvilkšanu no Austrumukrainas.

Hefers arī norāda, ka pēc Putina darbībības Ukrainā Rietumiem pietrūcis drosmes Krievijai uzlikt bargas sankcijas, kas varētu nopietni ietekmēt tās ekonomiku.

Mazākais, ko Rietumi tagad var darīt, ir nodrošināt, lai šim vai kādam citam tirānam atkal neļautu piesmiet un zaimot “mūsu vēstures lielāko varoņu piemiņu savu cinisko un kriminālo ambīciju vārdā”.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu