Uz dienvidiem! Vai tomēr ziemeļiem? • IR.lv

Uz dienvidiem! Vai tomēr ziemeļiem?

3
Viļņas katedrāles zvanu tornis.

Kādus jaunus piedzīvojumus šovasar sola sagādāt sen iepazītie kaimiņi igauņi un lietuvieši

1. Viļņas katedrāles zvanu tornis

Šajā vasarā Viļņas viesi varēs skaitīt pakāpienus vecpilsētas augstāko ēku kāpnēs. Nupat maija beigās apmeklētājiem durvis vēris 52 metrus augstais Viļņas katedrāles zvanu tornis, no kura virsotnes paveras iespaidīga vecpilsētas panorāma. Tornī var aplūkot arī zvanu kolekciju un senā pilsētas pulksteņa mehānismu. Kad 15.gadsimtā Viļņas Lejas pils teritorijā uzcēla katedrāli, viens no pils nocietinājumu torņiem tika pārveidots par dievnama zvanu torni. Tiesa, gan katedrāle, gan tās zvanu tornis vairākkārt ir pieredzējuši pārbūvi. Otra iespēja – dažsimt metru attālumā Viļņas Universitātes vēsturisko celtņu ansamblī slejas 68 metrus augstais Sv.Jāņu baznīcas tornis, kas ir augstākā ēka vecpilsētā. 
Vairāk informācijas: www.bpmuziejus.lt

2. Kulinārie brīnumi

Restorāns, kas nodēvēts par Stebuklai, proti, Brīnumi, ir spējis paveikt vismaz biznesa brīnumu – pratis izdzīvot vietā, kur pirms tam krahu pieredzējusi ne viena vien ēstuve. Vēl treknajos gados pašā Viļņas centrā līdzās Seima namam uzceltais smalku veikalu, restorānu, biroju un dzīvokļu komplekss kļuva par vienu no pēdējās krīzes simboliem. Daudzi veikali tur joprojām skumst ar noputējušām vitrīnām, un lielu daļu kompleksa telpu par parādiem pārņēma Latvijas Parex banka. Taču Stebuklai plaukst un zeļ, piedāvājot drosmīgus virtuves eksperimentus. Darbdienās šeit satiekas Lietuvas ietekmīgākie uzņēmēji un politiķi, kas sagādā vielu iekšpolitiskām baumām. Taču vakaros un brīvdienās restorāns kļūst par jauku vietu, kur pavadīt laiku ar ģimeni un draugiem.
Facebook.com/stebuklai.restoranas

3. Ātrgaitas kuteris uz Nidu

Kopš jūnija sākuma no Klaipēdas uz Nidu kursē ātrgaitas kuteris, kam aptuveni 50 km garais brauciens, pa ceļam piestājot arī Jodkrantē, prasa nedaudz vairāk nekā divas stundas. Vēsturiskais kuģu satiksmes maršruts ir atsācis darboties pēc 70 gadu pārtraukuma. Nīderlandē gatavotais kuģis sasniedz ātrumu 46 km/h, tajā ir 72 sēdvietas pasažieriem un 42 vietas divriteņiem. Uz klāja darbojas bārs, ir iespēja iznomāt austiņas un klausīties stāstījumu par jūrniecības, Kuršu jomas un Klaipēdas vēsturi. Pēc brauciena ar kuģīti uz Nidu atpakaļ Klaipēdā varēsit atgriezties ar velosipēdu, jo Lietuvas teritorijā visā pussalas garumā ir izbūvēts veloceliņš.
Kuģīša biļetes var iegādāties Tiketa.lt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu