Aiz stārķu ligzdas ozolu ielokā • IR.lv

Aiz stārķu ligzdas ozolu ielokā

5
Foto — Nora Krevneva, F64
Anda Burve-Rozīte

Sācis kā britu rokzvaigznes Pītera Geibriela fans astoņdesmitajos, tagad komponists Raimonds Tiguls organizē pasaules mūzikas koncertu dzimto Talsu Tiguļkalnā

Jau vairākus gadus Mūrnieku gleznainajā pagalmā dažus kilometrus no Talsu centra leknos vīteņos ieskautā staba galā stārķi ierīkojuši ligzdu. «Drīz baros mazos,» saka komponists Raimonds Tiguls, iznācis uz plašo dzimtas māju augšstāva  terases. Māju svētība kā atbildot ligzdā cienīgi nogroza balto galvu. 

Mūrniekos ir daiļas puķu dobes, pāri pakalniem vīd Kurzemes puses meži. «Tur, aiz stārķiem,» Raimonds smaidīdams māj ar roku, skaidrojot, kur īsti atrodas seno ozolu ieskautais Tiguļkalns. Nu jau trešo gadu jūnija pirmajā sestdienā komponists tur rīko Ārpasaules mūzikas koncertu. Kā pastāvīgi viesmākslinieki piedalās koris Kamēr…, Sinfonietta Rīga stīgu kvartets, izcilā koklētāja Laima Jansone, etnomūzikas dziedātāja Kristīne Kārkle-Puriņa, šogad pievienosies arī Jolanta Strikaite. Bet īpašais viesis būs armēņu tautas mūzikas un džeza virtuozs Levons Tevanjans. 

Ko nozīmē «ārpasaules mūzika»? Tie ir dažādu formu skaņdarbi, kas top, mūziķiem improvizējot uz mazas skatuvītes ozolu audzē, bet skatītāji brīvā gaisotnē sēž visapkārt. Ierasties var visi gribētāji, koncerts ir par brīvu. Šovasar skanēs pasaulē vēl nedzirdēts trio: kokle, duduks un hangs. Kas tie tādi, un kāpēc pasaules mūzikas festivāls Talsos ir vajadzīgs, komponists stāsta intervijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu