ASV: Krievija ļauj nemierniekiem iekļūt Ukrainā • IR.lv

ASV: Krievija ļauj nemierniekiem iekļūt Ukrainā

34
Prokrieviskie militāristi uzbrūk Ukrainas robežsardzes postenim. Foto: AFP/LETA

Separātistu un algotņu bandas Luganskā uzbrūk Ukrainas robežsargu bāzei

Krievija turpina atbalstīt prokrieviskos separātistus Ukrainā, ar šādu paziņojumu pirmdien nāca klajā Savienoto Valstu finanšu ministrs Džeikobs Lū.

“Ir pierādījumi, ka Krievija turpina pieļaut brīvu ieroču, līdzekļu un nemiernieku kustību pāri savas valsts robežām, un prezidenta [Vladimira] Putina nākamie soļi joprojām nav skaidri,” norādīja Lū.

Pēc viņa teiktā, ASV sadarbojušās ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), Pasaules Banku un G7 partneriem, lai kopīgi reaģētu uz Ukrainas krīzi un nodrošinātu šai valstij finansiālu un tehnisku palīdzību, ziņo LETA/AFP.

“Mūsu mērķis bija likt Krievijai samaksāt par Krimas okupāciju un aneksijas mēģinājumu un novērst Krievijas militāru iebrukumu Ukrainā,” sacīja ministrs.

Viņš norādīja, ka koordinētā un precīzā nostāja, izmantojot ekonomikas sankcijas, palīdzējusi vērst pret Krieviju “milzīgu spiedienu”.

Džeikobs Lū arīdzan apliecināja, ka ASV prezidents Baraks Obama uzdevis pastiprināt rīcību, ja Krievija turpinās atbalstīt bruņotos separātistus Ukrainas austrumos.

Promaskavisko separātistu un algotņu bandas naktī uz pirmdienu Luganskā, Ukrainas austrumos, sāka uzbrukumu robežsargu bāzei, pavēstīja Ukrainas robežsardze. Līdz pirmdienas pēcpusdienai uzbrukumā iesaistīto promaskavisko kaujinieku skaits pieaudzis līdz aptuveni 500.

Promaskaviskos kaujiniekus pavada virkne korespondentu no Krievijas propagandas medijiem, tostarp “LifeNews”, “REN-TV” un “RIA Novosti”.

Kremļa propagandas kanāls “LifeNews” savā sižetā atklāti melo, notiekošo atainojot kā Nacionālās gvardes uzbrukumu mierīgajiem iedzīvotājiem. Tomēr pašu Krievijas propagandas mediju publicētajos videoierakstos un fotogrāfijās redzams, ka promaskaviskos kaujinieki ieņēmuši pozīcijas starp daudzdzīvokļu mājām un no tām veic apšaudi. “Nemiernieki ne tikai izmanto mīnmetējus, granātmetējus un ložmetējus, bet arī veic apšaudi no dzīvojamajiem namiem un jumtiem, izmantojot civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu,” norādīja Ukrainas robežsardze.

Kaujā iesaistījušies arī Ukrainas iznīcinātāji, kas uzlidojumā iznīcināja divas mīnmetēju vienības.

Pēc Ukrainas robežsardzes rīcībā esošās informācijas, kaujā krituši pieci prokremliskie kaujinieki un vēl astoņi ievainoti. Ukrainas pusē uzbrukumā ievainoti septiņi robežsargi.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu